Ekspertai: Kauno medikai nekalti dėl gimdyvės ir kūdikio mirties

Tyrimą dėl 39 metų kaunietės Linos Jasinskienės ir jos kūdikio mirties priežasties atlikusi sostinės medicinos ekspertų komisija nustatė, jog tragedija gimdymo metu įvyko ne dėl Kauno klinikų personalo kaltės. Gimdyvės ir jos sūnelio mirtį lėmė itin reta vieną kartą iš maždaug 80 tūkst. gimdymo atvejų pasitaikanti komplikacija– embolija vaisiaus vandenimis.

Kaunietė A.Stulgaitienė abejoja, ar medikai padarė viską, kad gimdymo metu išgelbėtų jos dukterį L.Jasinskienę (nuotr.) ir anūką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietė A.Stulgaitienė abejoja, ar medikai padarė viską, kad gimdymo metu išgelbėtų jos dukterį L.Jasinskienę (nuotr.) ir anūką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietė A.Stulgaitienė (nuotr.) abejoja, ar medikai padarė viską, kad gimdymo metu išgelbėtų jos dukterį L.Jasinskienę ir anūką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietė A.Stulgaitienė (nuotr.) abejoja, ar medikai padarė viską, kad gimdymo metu išgelbėtų jos dukterį L.Jasinskienę ir anūką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-05-03 13:40, atnaujinta 2017-05-26 19:20

L.Jasinskienės motina Aldona Stulgaitienė naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, kad komisijos išvados jau gautos, tačiau plačiau jų kol kas nenorinti komentuoti, nes dar vyksta ikiteisminis tyrimas.

„Galiu pasakyti viena – aš iki šiol smarkiai abejoju, ar medikai padarė viską, kad užkirstų kelią tragedijai“, – tvirtino A.Stulgaitienė.

Jei Kauno prokurorai nutrauks ikiteisminį tyrimą, moteris ketina kreiptis į teismą civiline tvarka dėl žalos atlyginimo.

Teisėsaugos pareigūnų iškviesti klinikų ginekologijos specialistai į apklausas atvyko su savo advokatais.

Prieš gimdymą įvyko kraujavimas

2015 metų rugpjūčio 21 dieną vykusio gimdymo metu į motinos kraujotaką pateko dalis vaisiaus vandenų – tai sukėlė audringą organizmo reakciją.

Anot A.Stulgaitienės, dukters būklė jos mirties išvakarėse neatrodė grėsminga. Ji jautėsi neblogai, tyrimai taip pat nerodė, kad gali nutikti kas nors bloga.

Medikai nusprendė specialiomis priemonėmis skatinti gimdymą – buvo apskaičiuota, kad kūdikis turi gimti rugpjūčio 12 dieną, bet jo atėjimas vėlavo. Prasidėdavo sąrėmiai, tačiau gimdyti vis nepavykdavo.

„Skatinti gimdymą reikėjo ne tiktai dėl užsitęsusio nėštumo, bet ir dėl L.Jasinskienės amžiaus, grėsmės vėl pakilti kraujospūdžiui, didelio vaisiaus vandenų kiekio“, – po tragedijos pasakojo Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vedėjas Vladas Gintautas.

Pasak A.Stulgaitienės, iškart po procedūros prasidėjo kraujavimas, tačiau medikai delsė atlikti Cezario pjūvį. Gydytojas V.Gintautas tikino, kad pjūvis galėjo sukelti nemažai rizikos veiksnių.

„Nenutekėjus vandenims savaime, medikai juos nuleido. Abejoju, ar ši procedūra buvo tinkamai atlikta. Vandenys galėjo susimaišyti su krauju, ir tai galbūt sukėlė komplikacijas“, – svarstė A.Stulgaitienė.

Komplikacija smogė žaibiškai

Nustojus kraujuoti gimdyvės būklė negerėjo. Prieš gimdymą jai pasidarė bloga, pakilo temperatūra, padidėjo kraujospūdis, ėmė kamuoti pilvo traukuliai, trūko oro. L.Jasinskienė paprašė suleisti skausmą malšinančių vaistų.

Gimdyvė buvo skubiai išvežta į operacinę, tačiau medikų pastangos buvo bevaisės. Jie atliko Cezario pjūvį, kad galėtų ištraukti negyvą kūdikį ir išgelbėtų motiną. Tačiau netrukus užgeso ir L.Jasinskienė.

Mirus L.Jasinskienei, be motinos liko jos 20 metų sūnus ir 8 metų duktė. Mergaitę priglaudė 78 metų močiutė A.Stulgaitienė – garbaus amžiaus moteris augina anūkę, rūpinasi jos mokslais, veda į būrelius. Mažametės tėvas gyvena Anglijoje, dukros jis nelanko.

„Embolija vaisiaus vandenimis nustatoma tada, kai gimdymo metu į motinos kraujotaką patenka dalis vaisiaus vandenų. Įvyksta audringa organizmo reakcija – pirmiausia sutrinka kvėpavimas, paskui krinta kraujospūdis, sustoja širdis. Kūdikis mirė, nes negavo deguonies iš motinos kraujotakos.

Ginekologai ir akušeriai skubiai reagavo į komplikacijas – davė deguonies, darė širdies masažą, bet tragedijos išvengti nepavyko. Viso gaivinimo metu nebuvo jokių grįžtančios gyvybės ženklų. Mes visi – gydytojai, akušeriai, slaugytojos – labai smarkiai sukrėsti dėl įvykusios tragedijos Labai užjaučiame artimuosius ir puikiai suprantame, jog jų netektis – negrąžinama“, – iškart po nelaimės apgailestavo Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė Rūta Nadišauskienė.

Kartais įvykus embolijai pavyksta išgelbėti gimdyves. Praėjusių metų vasarą Kauno klinikose tokia kova su mirtimi buvo sėkminga. Per pastaruosius kelerius metus gydymo įstaigoje buvo išgelbėta keliasdešimt gimdyvių ir jų kūdikių, įvykus itin sudėtingoms komplikacijoms.

2015 metais Kauno klinikose mirė dvi gimdyvės iš Utenos ir Marijampolės. Abi nelaimės įvyko dėl sepsio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?