Prezidentė improvizavo: skambėjo ne visai tai, kas parašyta

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šiandien Seime skaitydama metinį pranešimą šį iš anksto parašytą tekstą papildė savo netikėtomis įžvalgomis, pastabomis ir emocijomis. 

Skaitydama pranešimą prezidentė pažėrė netikėtų savo įžvalgų.<br>T.Bauro nuotr.
Skaitydama pranešimą prezidentė pažėrė netikėtų savo įžvalgų.<br>T.Bauro nuotr.
Skaitydama pranešimą prezidentė pažėrė netikėtų savo įžvalgų.<br>T.Bauro nuotr.
Skaitydama pranešimą prezidentė pažėrė netikėtų savo įžvalgų.<br>T.Bauro nuotr.
Skaitydama pranešimą prezidentė pažėrė netikėtų savo įžvalgų.<br>T.Bauro nuotr.
Skaitydama pranešimą prezidentė pažėrė netikėtų savo įžvalgų.<br>T.Bauro nuotr.
Skaitydama pranešimą prezidentė pažėrė netikėtų savo įžvalgų.<br>T.Bauro nuotr.
Skaitydama pranešimą prezidentė pažėrė netikėtų savo įžvalgų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 9, 2016, 4:22 PM, atnaujinta May 22, 2017, 7:24 AM

Iš Prezidentūros atstovų išplatinto pranešimo pirminio varianto matyti, kad kai kurias teksto vietas šalies vadovė Seimo posėdžių salėje nutarė paryškinti ir papildyti. Tai atskleidžia ir pakitusi jos kūno kalba, kuri užfiksuota vaizdo įrašuose – pasikeitęs balso tonas, žvilgsnis ar atodūsis. Įdomu tai, kad vėliau Prezidentūra savo internetinėje svetainėje originalų pranešimo tekstą papildė šalies vadovės intarpais. 

Ką ir kaip papildė D.Grybauskaitė?

Pirmoje citatoje Prezidentūros pateikta pirminė kalba, o žemiau cituojami Seime ištarti žodžiai:

Deja, net ir po tokių stulbinančių investicijų turime pripažinti strateginį neįgalumą. Turime sugrįžti prie seniai Europos Komisijos ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos išrašytų ir kasmet kartojamų receptų:

– skurdo ir socialinės atskirties mažinimo, nes pajamų nelygybė didžiausia Europos Sąjungoje; – pensijų sistemos pertvarkos, nes pusė pensininkų verčiasi mažiau nei iš 200 eurų per mėnesį; – demografinių problemų; – efektyvesnio mokesčių surinkimo; – lankstesnių darbo santykių; – inovacijų plėtros; – darbo rinkos poreikius atitinkančios mokymo kokybės; – sveikatos sektoriaus optimizavimo.

„Deja, net ir po tokių stulbinančių investicijų (...) sveikatos sektoriaus optimizavimo. Tai mums kartojama jau keli metai iš eilės„ (su atodūsiu).

Rizikuojame tapti neraštinga valstybe su aukštuoju išsilavinimu. Nesame prastesni už kitas šalis, jau pertvarkiusias švietimo sistemą pagal tarptautinius standartus ir šalies poreikius.

„Rizikuojame tapti neraštinga valstybe su aukštuoju išsilavinimu. Nesame prastesni už kitas šalis, jau pertvarkiusias švietimo sistemą pagal tarptautinius standartus ir šalies poreikius. Nereikia toli žiūrėti – tai mūsų kaimynai„ (pakėlusi akis kalbėjo ir žvelgė į parlamentarus).

Laiko prarasta daug ir dabar su dviguba jėga reikės daryti tai, ką seniai galėjome pasiekti nuosekliu darbu.

„Taigi laiko prarasta daug ir dabar su dviguba jėga ateinančiai Vyriausybei reikės daryti tai, ką seniai galėjome padaryti nuosekliu darbu“ (sakė lėtai ir pabrėžtinai).

Kai kuriose srityse laikas nebelaukia. Pernai Kompiuterinių incidentų tyrimo padalinys užfiksavo 41 tūkstantį kibernetinių incidentų. Tačiau iki šiol neturime nei kritinės infrastruktūros sąrašo, nei jos gynybos planų. Kai kurios valstybinės institucijos vis dar naudoja nesaugią programinę įrangą.

„Kai kuriose srityse laikas nebelaukia. Pernai Kompiuterinių incidentų tyrimo padalinys užfiksavo 41 tūkstantį kibernetinių incidentų. Tačiau iki šiol neturime nei kritinės infrastruktūros sąrašo, nei jos gynybos planų. Kai kurios valstybinės institucijos vis dar naudoja nesaugią programinę įrangą. Nenoriu net sakyti, kad anos sistemos įrangą. Nenoriu net pasakyti, kad anos sistemos įrangą„ (pabrėždama ir žvelgdama pro kaktą apeliavo į politikus).

Dabar kaip niekada svarbu išlaikyti įsitvirtinimo Europos Sąjungoje ir NATO kryptį. To tikiuosi iš būsimos Vyriausybės.

„Dabar kaip niekada svarbu išlaikyti įsitvirtinimo Europos Sąjungoje ir NATO kryptį. To tikiuosi iš būsimos Vyriausybės. Kad neskaldyti savo pastangų tarp Rytų ir Vakarų„ (pakėlusi akis nuo lapo).

Mielieji, drąsiau ginkime savo šalies įdirbį ir potencialą.

(išmetė šį sakinį)

Tačiau nostalgija senai partijų finansavimo tvarkai, mėginimai iš Baudžiamojo kodekso išbraukti nuostatą „prekyba poveikiu“ rodo, kaip politinė sistema įžūliai įsikibusi senų įpročių. Kaip matome, teisėsauga su šitais „prekeiviais“ turi daug darbo, ypač dabar.

„Tačiau nostalgija senai partijų finansavimo tvarkai, mėginimai iš Baudžiamojo kodekso išbraukti nuostatą „prekyba poveikiu“ rodo, kaip politinė sistema įžūliai įsikibusi senų įpročių. Kaip matome, teisėsauga su šitais „prekeiviais“ turi daug darbo, ypač dabar. Tik tai gerai„ (griežtai ištarė pakėlusi akis).

Nes dabar pagal valdančiųjų supratimą politikams yra likusi tik teisinė atsakomybė.

„Nes dabar pagal valdančiųjų supratimą politikams yra likusi tik teisinė atsakomybė ir jokios kitokios.“ 

Iš anksto reikalaukime tiesių atsakymų ir pasirengimo kokybiškai valdyti valstybę. Tie, kas veržiasi į rinkimus, privalo turėti tam reikalingų žinių ir aiškų atsakomybės supratimą, kad vėliau, skiriant į pareigas, nereikėtų rinktis iš 3 mažiausiai blogų.

„Iš anksto reikalaukime tiesių atsakymų ir pasirengimo kokybiškai valdyti valstybę, iš tų, kurie eina į rinkimus. Tie, kas veržiasi į rinkimus, privalo turėti tam reikalingų žinių ir aiškų atsakomybės supratimą, kad vėliau, skiriant į pareigas, nereikėtų rinktis, kaip teko dabar, rinktis iš 3 mažiausiai blogų“ (pakėlus akis).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.