Karštomis vasaros dienomis kauniečiai gaivinasi ir mėgstamais šaltais desertais.
Ledų pardavėjai teigė, kad populiariausi yra vaniliniai plombyro ledai su įvairiais įdarais.
Sveikatos specialistai sakė, kad ledais gaivintis galima, tačiau tai reikia daryti saikingai. Vienas iš būdų pasilepinti nepakenkiant sau – rinktis mažesnes porcijas.
Kainos kauniečių negąsdina
Karštą dieną dažnas Laisvės alėjos praeivis laižo mėgstamus ledais. Kauniečiai renkasi įvairiausių formų ir sudėties šaltus desertus.
Laisvės alėjoje ledus pardavinėjanti Dovilė Ragauskaitė pasakojo, kad šią vasarą ledai kainuoja nuo 55 centų iki vieno euro 30 centų.
„Praėjusią vasarą žmonės ilgiau pastoviniuodavo prie ledų šaldytuvo. Skaičiuodavo, kas kiek kainuoja, lygindavo su litais. Šią vasarą padėtis pasikeitė. Pirkėjai mažiau galvoja“, – sakė ledų pardavėja.
Renkasi riebesnius ledus
D.Ragauskaitė teigė, kad dažniau kauniečiai perka tuos ledus, kurie jiems labiau patinka, o ne pigesnes porcijas.
„Populiariausi yra vaniliniai ledai puodeliuose su vyšnių ar karamelės įdarais. Kauniečiai mielai perka ir šokoladu glaistytus plombyrinius ledus ant pagaliukų“, – pasakojo ledų pardavėja.
Sušaldytų sulčių ledų dažniau perka turistų grupės.
„Matyt, keliautojams ypač norisi atsigaivinti“, – svarstė ledų pardavėja.
Geriau – mažos porcijos
Kauno visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Giedrė Macaitienė sakė, kad gaivintis ledais galima, tačiau tai reikėtų daryti saikingai.
„Leduose yra vertingų medžiagų – baltymų, angliavandenių, riebalų. Tačiau visų šių medžiagų mūsų organizmui reikia saikingai. Todėl ir valgant ledus reikėtų tai prisiminti“, – kalbėjo G.Macaitienė.
Jei jau renkamės ledus, specialistė patarė atkreipti dėmesį į jų sudėtį.
„Reikėtų pasidomėti, ar ledų gamybai naudota tikra gietinėlė, natūralios sultys, o ne šių maisto produktų milteliai ar pakaitalai. Taip pat verta pastudijuoti, kiek cukraus yra leduose, nes būtent jo šiuose desertuose būna labai daug, o tai nėra naudinga žmogaus organizmui“, – sakė specialistė.
Dar vienas būdas atsivėsinti, tačiau nepakenkti sau – rinktis mažesnes ledų porcijas.
G.Macaitienė patarė patiems pasigaminti ledų pakaitalų. Galima užšaldyti bananus, įvairias uogas, vaisius. Šiuos šaldytus gardėsius galima užpilti kefyru ar neriebiu jogurtu.
Taip pat geriau gerti ne per šaltą vandenį, pagardintą mėtomis, citrinos sultimis ar šviežių agurkų griežinėliais.