Ruso bėglio strėlės – į atsakingus ponus

„Nei Lietuvai, nei lietuviams nejaučiu pykčio“, – patikino buvęs banko „Snoras“ bendraturtis Vladimiras Antonovas, iš mūsų šalies užsimojęs prisiteisti daugiau kaip pusę milijardo eurų.

„Kai kuriems atsakingiems ponams aš turiu klausimų“, – teigė ieškinį prieš Lietuvą padavęs V.Antonovas.<br>R.Karmazaitės nuotr.
„Kai kuriems atsakingiems ponams aš turiu klausimų“, – teigė ieškinį prieš Lietuvą padavęs V.Antonovas.<br>R.Karmazaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 17, 2016, 9:08 AM, atnaujinta May 15, 2017, 5:47 PM

„Kai iš Londono pabėgau į Maskvą, viskas prasidėjo iš naujo. Mano teisininkai jau ruošia ieškinį prieš Lietuvą, remdamiesi 1992 metų Lietuvos ir Rusijos susitarimu dėl bendrų investicijų apsaugos. Ieškinys sieks 2,5 milijardo eurų – į jį neįskaičiuota moralinė žala, padaryta mano dalykinei reputacijai“, – pernai spalį Maskvoje „Lietuvos ryto“ žurnalistei teigė V.Antonovas.

Bankininkas, kuriam išduotas tarptautinis arešto orderis, įgyvendino savo ketinimus – kreipėsi į Maskvos arbitražo teismą, tik ieškinio prieš Lietuvą sumą sumažino iki maždaug 557 mln. eurų.

Apie pusę šios sumos V.Antonovas reikalauja už prarastą turtą, o kitą pusę – kaip kompensaciją už sugadintą reputaciją.

Taip pat jis siekia, kad būtų pripažinti nepagrįstais prezidentės Dalios Grybauskaitės 2011 metais, dar iki „Snoro“ nacionalizavimo, pasakyti žodžiai, kuriuose ji pažėrė kritikos V.Antonovui ir kitam banko savininkui Raimondui Baranauskui. Šis lietuvis jau metus taip pat gyvena Rusijoje.

„Mes su Raimondu esame kaip broliai dvyniai. Kartu daug išgyvenome, daug praradome. Mes abu daugiau kaip dešimt metų kūrėme kompaniją, o ją iš mūsų pagrobė“, – yra sakęs V.Antonovas.

– Ar 557 mln. eurų, kurių norite iš Lietuvos, jums asmeniškai yra didelė suma? Ketinote reikalauti daugiau, – paklausiau 41 metų V.Antonovo.

– Tokia suma yra didelė ir man, ir bet kuriam žmogui pasaulyje.

– Norite gauti 277 mln. eurų už sugadintą verslininko reputaciją. Kaip apskaičiavote tokią sumą? Kaip dabar su jumis bendrauja Rusijos ir kitų šalių verslininkai?

– Tai apskaičiavo profesionalūs vertintojai – vieni geriausių šios srities specialistų. O kiti verslininkai su manimi bendrauja visiškai normaliai. Visi viską teisingai supranta.

– Jūsų nuomone, kiek truks šis procesas?

– Tiek, kiek prireiks Maskvos teismui priimti objektyvų ir teisingą sprendimą.

– Kai pernai kalbėjomės, sakėte, kad per trejus metus vėl susikursite savo verslo imperiją. Kaip jums sekasi kurti naują verslą?

– Šiuo momentu verslu neužsiimu, nes yra svarbesnių reikalų. Reikia atkurti teisingumą.

– Jūs pats eisite į teismo posėdžius ar tik jūsų samdyti teisininkai?

– Ar aš eisiu, priklausys nuo to, ar tai bus būtina. Su manimi dirba profesionalių teisininkų komanda. Ji ir nutars, kas dalyvaus posėdžiuose.

– Ką jūs jaučiate Lietuvai?

– Lietuvoje aš praleidau dešimt metų. Nei Lietuvai, nei lietuviams nejaučiu nei nuoskaudos, nei pykčio. Tačiau kai kuriems atsakingiems ponams turiu klausimų. Pyktis neturi tautybės.

– Ar dažnai matotės su savo likimo broliu R.Baranausku? Kuo jis užsiima Rusijoje?

– Su Raimondu matausi dažnai. Jam viskas gerai.

Kratosi kaltinimų

* Teisingumo ministerija patvirtino gavusi 557 mln. eurų vertės V.Antonovo ieškinį prieš Lietuvą. Bet dar neaišku, kuri ministerija – Finansų ar Teisingumo – atstovaus Lietuvai Maskvos arbitraže.

* Lietuva buvusius „Snoro“ akcininkus V.Antonovą ir R.Baranauską kaltina turto pasisavinimu ir finansiniu sukčiavimu dideliu mastu. Esą jie iš „Snoro“ į savo asmenines sąskaitas Šveicarijos ir Vokietijos bankuose perpumpavo 470 milijonų eurų ir 10 milijonų JAV dolerių.

* „Snoro“ aktyvai taip pat buvo naudojami kaip paskolų užstatai įvairioms bendrovėms, registruotoms lengvatinėse mokesčių zonose.

* Pernai spalį Maskvoje „Lietuvos rytui“ V.Antonovas teigė, kad tuos pinigus Šveicarijoje valdė įgalioti „Snoro“ darbuotojai: „Jei mes tuos pinigus būtume persivedę į asmenines sąskaitas, ar būtume vykę į Londoną ir ten prisistatę policijai? Taip galėtų pasielgti tik psichikos ligoniai. Jei būčiau turėjęs blogų kėslų, pinigai būtų buvę pervesti į Rusiją. Kas žudytų savo įmonių grupę, kurią kūrė ir puoselėjo? Tai tas pat, kas šauti sau į koją arba į galvą. Todėl joks sveiko proto žmogus to nedarys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.