Vyriausybę trypianti prezidentė žaidžia su ugnimi?

Antradienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad į viešųjų pirkimų skandalą įklimpęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas toliau nebegali eiti pareigų. Nors pagal Konstituciją prezidentas negali nei skirti, nei atleisti ministrų, praktika parodė: jeigu D.Grybauskaitė pasako, kad tas ar kitas ministras jai nepatinka, toks ir atsistatydina.

D.Grybauskaitė pareiškė, jog J.Olekas neturėtų toliau eiti ministro pareigų.<br>T.Bauro nuotr.
D.Grybauskaitė pareiškė, jog J.Olekas neturėtų toliau eiti ministro pareigų.<br>T.Bauro nuotr.
Politologė J.Novagrockienė perspėjo apie gresiančią politinę krizę.<br>lrytas.lt nuotr.
Politologė J.Novagrockienė perspėjo apie gresiančią politinę krizę.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 6, 2016, 2:50 PM, atnaujinta May 13, 2017, 9:59 PM

Prezidentės kritikos taikiklyje atsidūrė ir medžioklės puotų dalyvė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Jeigu kris šie ministrai, po antrosios D.Grybauskaitės kadencijos pradžios bus pasikeitę daugiau nei pusė ministrų ( 9 iš 14). Pagal Konstituciją tokiu atveju Vyriausybė turi pasitvirtinti įgaliojimus Seime arba teks formuoti naują Vyriausybę, skelbti naują programą, ją priimti parlamente. Likus mėnesiui iki Seimo rinkimų. Absurdas?

„Tikrai taip, absurdas. Toks žingsnis būtų neracionalus ir sukeltų labai gilią politinę krizę. Juk formuoti naują ministrų kabinetą, sudaryti naują programą užtruktų labai ilgai. Net jei premjeras būtų tas pats ir dauguma ministrų būtų tie patys asmenys, procedūra labai ilga“, – sakė politologė Jūratė Novagrockienė.

Prezidentės pastangos išspirti dar du ministrus ir sukelti politinę krizę prieš pat Seimo rinkimus iš pažiūros atrodo nelogiškai. Kuriems galams spardyti gulintį ta prasme, kad šiai Vyriausybei, kurią prezidentė jau nuo pat pradžių, po 2012 metų Seimo rinkimų pavadino „kažkokia“, liko gyvuoti nedaug laiko?

Politologė J.Novagrockienė atsakė, jog D.Grybauskaitės veiksmai – logiški ir aiškūs, jei juos vertinsime būtent artėjančių rinkimų šviesoje.

Mokslininkė atkreipė dėmesį, jog prezidentė nuo pat šešioliktosios Vyriausybės gyvavimo pradžios su ja elgėsi labai griežtai, jai nepatiko tos politinės jėgos, kurios laimėjo Seimo rinkimus ir sudarė Vyriausybę. Visos D.Grybauskaitės atakos dabar, net ir desperatiškos, skirtos tam, kad šie Seimo rinkimai iš esmės pakeistų politinių jėgų santykį šalyje.

„Šešioliktosios Vyriausybės gyvavimo pradžioje prezidentė labiausiai puolė Darbo partijos kandidatus. Dabar atėjo eilė socialdemokratams, kurių reitingai, nepaisant skandalų, iki šiol buvo gana aukšti. Skatindama politinę krizę prezidentė turbūt siekia prieš pat rinkimus parodyti, jog iš tokių politinių jėgų sudaryta Vyriausybė nepajėgi dirbti, netikusi“, – aiškino J.Novagrockienė.

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų fakulteto dekanas Algis Krupavičius teigė, jog vargu ar bus formuojama nauja Vyriausybė, net jeigu J.Olekas ir net V.Baltraitienė bus atstatydinti.

„Blogiausiu atveju Algirdo Butkevičiaus komandai teks vėl gauti Seimo pritarimą. Nemanau, kad jo negautų“, – sakė politologas.

Tačiau A.Krupavičius sutiko su nuomone, jog D.Grybauskaitė siekia išstumti J.Oleką iš KAM ministro posto tik tam, kad dar labiau vožtų per galvą socialdemokratams ir atvestų prie finišo tiesiosios kuo daugiau dešiniojo ir centro sparno politinių jėgų.

„Jei žiūrėsime nešališkai, J.Oleko nuodėmė nėra adekvati tokiai bausmei, kokios reikalauja D.Grybauskaitė, – atsistatydinimo. Kelių tūkstančių eurų suma, kuri buvo išleista viešiesiems pirkimams, nėra didelė. Ir J.Oleko asmeninė atsakomybė dėl šių pirkimų – ginčytina.

Blogiausias dalykas, kad šis išpūstas skandalas gali smogti visuomenės pasitikėjimui kariuomene. Šauktinių motyvacija noriai tarnauti kariuomenėje gali būti pakirsta – kokia čia kariuomenė, kuri švaisto mokesčių mokėtojų lėšas? O tai jau pavojinga“, – kalbėjo profesorius A.Krupavičius.

Tačiau konstitucinės teisės specialistas Vytautas Sinkevičius sakė, jog dabartinės Vyriausybės likimas, bent jau formaliai, yra ne prezidentės, o Seimo rankose.

„Pagal Konstituciją prezidentas nei skiria, nei atleidžia ministrų. Šiuo atveju prezidentės nuomonė apie ministrą yra moralinis, o ne teisinis svertas. Ministras pirmininkas ir Seimas gali tiesiog nekreipti dėmesio į jos nuomonę“, – aiškino V.Sinkevičius.

Nuo 2014 metų gegužės, kai D.Grybauskaitė buvo išrinkta antrai kadencijai, A.Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė gavo Seimo įgaliojimus dirbti. Nuo to laiko pasikeitė net du Vidaus reikalų ministrai.

Dailį Alfonsą Barakauską pakeitė Saulius Skvernelis, šį – Tomas Žilinskas. Energetikos ministeriją iš Jaroslavo Neverovičiaus perėmė Rokas Masiulis, Sveikatos ministro poste į Briuselį išvykusį Vytenį Andriukaitį pakeitė Rimantė Šalasevičiūtė, ją savo ruožtu – Juras Požėla. +Švietimo ir mokslo ministerijai vietoj Dainiaus Pavalkio ėmė vadovauti Audronė Pitrėnienė, Finansų ministerijos vairą vietoj į Briuselį išvykusio Rimanto Šadžiaus perėmė Rasa Budbergytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.