Pamatę el. dienyną tėvai išsigando: seks jų ir vaikų duomenis?

„Mokslo metai vos spėjo prasidėti, o tai, ką atradau šiandien, mane privertė rimtai sunerimti. Kaip ir kiekvieną rytą atsidariau pažiūrėti, kada mano vaikai grįš namo, ir elektroniniame dienyne išvydau netikėtą vaizdą“, – laiške redakcijai rašė Irma Lukienė. Moterį jungiantis prie elektroninio dienyno sistemos nustebino adreso lange matoma nuoroda į naujienų portalą 15min.lt.

Tėvai sunerimo dėl duomenų elektroniniuose dienynuose saugumo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tėvai sunerimo dėl duomenų elektroniniuose dienynuose saugumo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 8, 2016, 9:06 AM, atnaujinta May 13, 2017, 6:26 PM

„Kaip matote, dabar dienynas nėra dienynas, o yra „15min“ naujienų portalas. Tačiau, nors ir keista, bet mane nustebino kas kita – nebuvo prašoma jokio patvirtinimo ar sutikimo, kad mano bei mano vaikų duomenys būtų perduoti šiam portalui.

Kur mano ir dar svarbiau – mano vaikų duomenų apsauga? Perspėjimai? Kokią informaciją portalas naudoja? Taip išeina, kad tėvai, bijantys prarasti privačius dienyne esančius duomenis, negalės jungtis prie dienyno ir sekti savo vaikų veiklos bei pažangumo? Privatūs vaikų duomenys bus stebimi portalo?“ – kalbėjo susirūpinusi mama.

Tėvų rūpestis suprantamas

Interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė Aistė Žilinskienė tikino, kad šis klausimas nėra svarstytas asociacijoje, tačiau, akivaizdu, kad problema egzistuoja.

„Mamos rūpestis tikrai yra pagrįstas ir suprantama, kad tėvams tokių klausimų kyla. Juo labiau jiems rūpi, ar su jais susijusi informacija yra kaip nors integruota į naujienų portalą. Į šiuos klausimus tėvams turi atsakyti Švietimo ir mokslo ministerija, nes tiek TAMO, tiek manodienynas.lt turi veikti griežtai pagal ministerijos numatytą tvarką. Turi būti nustatytos labai aiškios taisyklės, kad visi duomenys, kurie susiję su nepilnamečiais, jų mokymosi sąlygomis ar tėvais, būtų saugomi.“

Anot pašnekovės, būtent Švietimo ir mokslo ministerija turi spręsti, kiek etiškas bendradarbiavimo sprendimas.

„Taip pat čia svarbi Valstybinės asmens duomenų inspekcijos pozicija, ar jie, žinodami situaciją, su tuo sutinka, nes kalbame apie informaciją, susijusią su nepilnamečių interesais. Jei ekspertai atsakys, kad saugumas pakankamai užtikrinamas, tuomet problemos nėra“, – kalbėjo A.Žilinskienė.

TAMO tėvų pretenzijas atmeta

Elektroninių dienynų paslaugas teikiančios TAMO grupės rinkodaros vadovė Inga Romanovskienė įsitikinusi, kad problemos šioje situacijoje nėra: „Šie mokslo metai TAMO komandai yra ypatingi, nes tamo.lt naudotojams nuo šiol galėsime pasiūlyti dar daugiau galimybių.

Mokslo metus e.dienynas tamo.lt pasitiks ne tik vizualiai atsinaujinęs, bet ir su įdiegtomis naujomis, vartotojų galimybes praplečiančiomis funkcijomis, tarp kurių svarbiausios yra dienyno sąsaja su mokinių registru, funkcionalumo pritaikymas pradinėms klasėms.“

Anot jos, naujiena ir tai, kad nuo rugsėjo įsigaliojo TAMO grupės ir portalo 15min.lt susitarimas, kurio pagrindinis tikslas yra kuo didesniam Lietuvos gyventojų skaičiui pristatyti švietimo naujienas.

„Kartu užtikriname, kad visa informacija, susijusi su moksleivių duomenimis, pažymiais, lankomumu, bus saugoma tamo.lt serveriuose ir, kaip ir anksčiau, bus prieinama tik konkrečios klasės mokytojams, mokiniams ir jų tėvams. Portalas 15min neturi nei tiesioginės, nei netiesioginės prieigos prie moksleivių duomenų“, – tikino pašnekovė.

„Pabrėžiame, kad jokiems tretiesiems asmenims (įskaitant, bet neapsiribojant portalu 15min.lt), neturintiems Lietuvos Respublikos teisės aktuose numatyto teisinio pagrindo gauti duomenų, susijusių su moksleiviais bei jų ugdymu, tokie duomenys nėra ir nebus teikiami“, – atsakydama į klausimus dėl dienynų vartotojų duomenų saugumo teigė ji.

I.Romanovskienė taip pat paneigė tėvų pretenzijas, kad šie apie pokyčius nebuvo informuoti.

„Apie bendradarbiavimą vartotojai ir plačioji visuomenė buvo informuoti per portalą 15min ir pranešimus TAMO dienyne, o prieš įsigaliojus susitarimui buvo raštu informuota Švietimo ir mokslo ministerija, iš kurios jokių pastabų nesulaukėme“, – sakė pašnekovė.

Ministerija TAMO kviesis pokalbiui

  Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė situaciją komentavo taip:

„Elektroniniai dienynai yra sukurti pačių mokyklų ar verslininkų, jiems bendradarbiaujant su mokyklomis. Tokių dienynų Lietuvoje yra 7. Elektroninių dienynų paslaugos teikėjai sutartis su mokyklomis sudaro tiesiogiai. Sutartyje susitaria dėl paslaugos teikimo sąlygų, taip pat ir dėl paslaugos kokybės, duomenų saugumo užtikrinimo ir kt. Naudoti el. dienynus nėra privaloma. Mokyklos pačios nusprendžia, ar jų duomenys bus tvarkomi elektroniniame dienyne. Prieš pradėdamos diegti dienyną, mokyklos turi pasirengti elektroninio dienyno tvarkymo nuostatus. Dokumente nustatyta visų elektroninį dienyną tvarkančių ir naudojančių asmenų funkcijos ir atsakomybė.

Švietimo ir mokslo ministerija yra patvirtinusi Tvarką dėl dienynų sudarymo elektroninių dienynų duomenų pagrindu, parengusi „Rekomendacijas diegiant elektroninį dienyną / integralias informacines sistemas“, kuriose nustatyta, kad asmenys, tvarkydami duomenis, vadovaujasi Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, kitais teisės aktais.

Rugpjūtį ministerija savivaldybėms, mokyklų vadovams ir el. dienynų tiekėjams oficialiai priminė, kad sutartyse turi būti nurodomas duomenų naudojimo tikslas, teikimo ir gavimo teisinis pagrindas, tvarka ir kt., kad duomenimis duomenų gavėjai negali naudotis kitu tikslu, negu nurodoma sutartyje, pvz., rinkodaros tikslais. „Tamo grupės“ vadovas prieš pat naujus mokslo metus raštu informavo Švietimo ir mokslo ministeriją apie diegiamas naujoves ir užtikrino, kad mokinių duomenys, kaip ir anksčiau, bus prieinami tik dienyno vartotojams, o informacija bus saugoma tik „Tamo“ serveriuose. Artimiausiu metu kviesimės „Tamo“ aptarti šio klausimo, kad būtų atsakyta į tėvų  keliamą susirūpinimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.