Konservatoriai sukilo: dėl J.Poželos turi spręsti prezidentė

Praėjo daugiau nei mėnuo, kai sušlubavo sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos sveikata. Seimas antradienį pritarė, kad visi ministro įgaliojimai būtų perduoti kitam ministrui, ir liko tik vienas žingsnis iki galutinio balsavimo.

J.Požela ir D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Požela ir D.Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2016, 1:01 PM, atnaujinta May 12, 2017, 12:33 PM

Už įgaliojimų perdavimą kitam ministrui Seime balsavo 41 parlamentaras, prieš buvo 26, septyni susilaikė.

Konservatoriai šaukėsi prezidentės

Konservatoriai tikino, kad praėjo ilgas laikas, ir pageidavo, jog į sudėtingą situaciją įsikištų prezidentė Dalia Grybauskaitė, tačiau Seimas tam nebuvo linkęs pritarti.

„Tais atvejais, kai ministro galimybės eiti pareigas yra sudėtingos, ir tai užsitęsia, reikia spręsti klausimą iš esmės, o ne ieškoti landų, kaip laikinai pavaduojančiam ministrui suteikti didesnius įgaliojimus. Vis tiek mes turime gerbti tą nuostatą, kad ministras konkrečiai sričiai yra paskiriamas prezidentės.

Jei norime suteikti pavaduojančiam ministrui visus įgaliojimus, tai Konstitucija numato, kad būtent premjero sprendimu skiriami laikini pavadavimai“, – kalbėjo konservatorius Jurgis Razma.

Jo nuomone, įgaliojimus turėtų tvirtinti prezidentė. J.Razma teikė pasiūlymą, kad didesnės galios pavaduojančiam ministrui būtų suteikiamos tik tuo atveju, jei jį paskiria prezidentas, bet tam nepritarta. Už tokį siūlymą buvo 26 Seimo nariai, prieš – 13, susilaikė 25 parlamentarai.

Stasys Brundza tam prieštaravo ir teigė, prezidentė, jei jai nepatiks, gali vetuoti šitą įstatymą ir teikti savo pasiūlymą.

Kitas ministras gaus visus įgaliojimus

Dabar J.Poželą pavaduoja krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, tačiau jis negali atlikti visų funkcijų.

„Susiklosčius tokiai padėčiai visi dalykai dabar Sveikatos apsaugos ministerijoje sustojo. Siūlome minimalius pakeitimus.

Jei ministras, kuris ėjo pareigas, nepaliko įpareigojimo personalo klausimus spręsti kancleriui (šitas įstatymas tai numato), tai paskirtas laikinas pavaduotojas, einantis ministro pareigas, turi teisę spręsti personalo klausimus.

Priimti, atleisti darbuotojus, skelbti konkursus ir atlikti visus kitus dalykus“, – sakė projektą pateikęs Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas.

J.Olekas pavaduos ministrą tol, kol baigsis Vyriausybės įgaliojimai arba kol pasveiks J.Požela. „Žinant šios ligos eigą, labai maža tikimybė, kad per mėnesį jis pasveiks“, – pripažino A.Sysas.

34 metų J.Požela dėl ūminių virškinimo sistemos sutrikimų bei pilvo skausmų į klinikas buvo paguldytas skubos tvarka rugpjūčio viduryje.

Pasak Santariškių klinikų medikų, atlikus išsamius kraujo bei vaizdinius tyrimus jam diagnozuotas ūminis biliarinės (tulžinės) kilmės pankreatitas (kasos uždegimas), kurio priežastis, tikėtina, buvo tulžies nutekėjimo sutrikimas.

J.Olekui sveikatos sritis nėra nauja – jis gydytojas mikrochirurgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.