Socialdemokratas E.Žakaris „įdarbino“ prezidentės atvaizdą

Vienmandatėje rinkimų apylinkėje pirmame ture triuškinamai pralaimėjęs šiaulietis socialdemokratas Edvardo Žakario prieš lemiamą dvikovą įsivėlė į nemenką skandalą.

Agitaciniame leidinyje nurodoma, kad jį paruošė pats kandidatas, – neregys parlamentaras E.Žakaris.
Agitaciniame leidinyje nurodoma, kad jį paruošė pats kandidatas, – neregys parlamentaras E.Žakaris.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2016, 4:36 PM, atnaujinta May 10, 2017, 10:53 AM

Iš pradžių socialiniuose tinkluose, o šiandien ir oficialiuose portaluose pasirodė reklama, kurioje agituojama balsuoti už E.Žakarį. Ne vieną mačiusįjį nustebino, kad agitacinėje medžiagoje „Palaikau. Tikiu. Pasitikiu.“ panaudotas prezidentės Dalios Grybauskaitės atvaizdas.

Šalies vadovė stovi greta šiauliečio Rimvydo Žuklijos, kuris liaupsina E.Žakarį ir ragina atiduoti balsą už šį kandidatą.

Lrytas.lt išsiaiškino, kad šios nuotraukos autorius – fotografas Robertas Dačkus. Prezidentūroje dirbantis garsus fotografas prezidentę D.Grybauskaitę ir šiaulietį donorą R.Žukliją įamžino šių metų liepos 6-ąją per apdovanojimų ceremoniją.

Politikas nuo komentarų susilaikė

Portalo lrytas.lt žurnalistas paprašė pakomentuoti situaciją parlamentarą E.Žakarį. Ilgai telefonu neatsiliepęs socialdemokratas galiausiai paskambino pats, bet kalbėjo trumpai: „Jei jums įdomu, pakomentuosiu po rinkimų“.

Lietuvos socialdemokratų partijos Šiaulių skyriaus rinkimų štabo vadovė Simona Sindriūnaitė tikino pirmą kartą išgirdusi apie tokią reklamą: „Nespėjau dar pažiūrėti“.

Įvardintame interneto portale išvydusi reklamą, socialdemokratė pripažino, kad niekas į ją dėl prezidentės D.Grybauskaitės atvaizdo naudojimo nesikreipė: „Manau, kad nuotrauka turėjo būti apkirpta, naudotas tik R.Žuklijos atvaizdas“.

Atvaizdą naudojo be leidimo

Prezidentūros atstovai sakė, kad interneto svetainėje paskelbtos nuotraukos yra oficialios, bet tai nereiškia, kad jas be leidimo galima naudoti rinkimų agitacijai.

„Viešo asmens atvaizdo naudojimas yra nustatytas Visuomenės informavimo įstatyme ir Civiliniame kodekse, o politinės reklamos stebėseną vykdo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK)“, – sakė prezidentės patarėjas Liudas Zakarevičius.

Prezidentūros atstovas patikino, kad nuo pat 2009 m. niekas nėra oficialiai kreipęsis dėl šalies vadovės atvaizdo naudojimo politinėje kampanijoje: „Šalies vadovo atvaizdo naudojimas be leidimo – sąžinės ir etikos reikalas“.

VRK atliks tyrimą

VRK atstovė Elena Masnevaitė sakė, kad toks atvaizdo naudojimas vienareikšmiai vertintinas neigiamai: „Neabejoju, kad būtinas asmens sutikimas, juolab kad kalbame apie valstybės vadovą“.

Pasak E.Masnevaitės, tokio elgesio tikslas yra akivaizdus – kad reklamuojamas politikas gautų papildomo svorio, vertės.

„Gaila, kad apie tai sužinojome paskutinę agitacijos dieną, todėl nebėra laiko priimti sprendimų. Tačiau šis atvejis neabejotinai bus ištirtas“, – sakė VRK atstovė.

Treneris neslėpė nuostabos

Toje pačioje reklaminėje medžiagoje įdėta ir trenerio Antano Sireikos nuotrauka bei E.Žakarį palaikantis tekstas.

A.Sireika buvo įrašytas į LSDP rinkiminį sąrašą, bet vienmandatėje apygardoje nedalyvavo. 2003 m. Europos čempionas sąraše buvo įrašytas paskutinis, bet sulaukė didelio rinkėjų palaikymo ir atsidūrė net 20 vietoje.

Utenos „Juventus“ klube dirbantis treneris lrytas.lt žurnalistui sakė, kad jam artimos socialdemokratų idėjos.

Tačiau A.Sireika nemaloniai nustebo, išvydęs save E.Žakario agitaciniame leidinyje: „Aš palaikau socialdemokratus, bet niekada nepalaikiau ir nežadu palaikyti E.Žakario. Puikiai žinau, kas vyksta Šiauliuose, kuo užsiima šio parlamentaro aplinka“.

Išgarsino „aklos“ padėjėjos

Seimo senbuvį E.Žakarį pastarąją kadenciją išgarsino ne darbai, o skandalai.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ tyrimas atskleidė skandalingą istoriją apie aklo politiko padėjėją. Paaiškėjo, kad E.Žakario ilgametė dešinioji ranka socialdemokratė Virginija Račienė oficialiai pripažinta kone akla.

Ši žinia nustebino, mat Šiaulių miesto tarybos narė ne tik pati važinėjosi automobiliu, bet ir į susitikimus su rinkėjais nuolat vežiojo E.Žakarį. Retas V.Račienę buvo matęs su akiniais.

Juos politikė užsidėjo po skandalo, kai dienraštis paskelbė tyrimą apie net 90 proc. regos negalią. E.Žakaris ne tik neatsiribojo nuo pagalbininkės, bet ir savotiškai ją dangstė – V.Račienė dar beveik pusmetį iš Seimo kanceliarijos gavo parlamentaro padėjėjos algą.

Menamo aklumo išgarsinta V.Račienė su dviem medikėmis jau mina teismo slenkstį.

Tačiau „Lietuvos ryto“ tyrimas atskleidė dar vieną skandalingą faktą – išmokas dėl regos negalios sėmė ir V.Račienės duktė Eglė Ruzgienė. Ji, beje, irgi buvo įdarbinta Seimo kanceliarijoje kaip E.Žakario padėjėja.

Pastarajai šiaulietei buvo nustatyta 70 proc. regos negalia, bet tai nesukliudė dirbti Moters ir vaiko klinikoje. Beje, medicinos įstaigoje esančiuose dokumentuose ši medikė buvo sveikutėlė.

Ekspertai regos negalią E.Ruzgienei buvo skyrę dėl itin sunkių nepagydomų ligų. Jos būdingos vyresnio amžiaus žmonėms. Medikai sakė, kad nuo tokių ligų nepasveiktama – nepadeda nei vaistai, nei operacijos.

Tačiau E.Ruzgienė stebuklingai pasveiko – šiaulietė jau nebegauna išmokų. Jos stebuklingu pasveikimu susidomėjo tyrimą pradėję STT agentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.