Prezidentės ištartą „deja“ R.Karbauskis išgirdo kitaip

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžiuose neišgirdęs apgailestavimo dėl triuškinamos „valstiečių“ pergalės rinkimuose.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžiuose neišgirdęs apgailestavimo dėl triuškinamos „valstiečių“ pergalės rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžiuose neišgirdęs apgailestavimo dėl triuškinamos „valstiečių“ pergalės rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2016, 5:59 PM, atnaujinta May 9, 2017, 5:46 PM

Praėjusią savaitę, susitikusi su daugiausia mandatų gavusių „valstiečių“ atstovais R.Karbauskiu ir Sauliumi Skverneliu, šalies vadovė konstatavo, jog tokią pergalę laimėję „valstiečiai“ turi patys formuoti valdančiąją koaliciją ir tai yra visiška jų atsakomybė.

D.Grybauskaitė tikino nesieksianti, kad laimėtojai į valdžią pasiimtų konservatorius, o tik atidžiai vertinsianti jai teikiamų ministrų kandidatūras. Bet kalbant apie triuškinamą „valstiečių“ pergalę, prezidentei išsprūdo iškalbingas „deja“.

Paklausta, ar mato galimybių, kad dėl koalicijos susitartų valstiečiai ir konservatoriai, D.Grybauskaitė kalbėjo taip: „Tikrai nespėliosiu. Galimybių turi daugelis politinių jėgų, ypač tie, kurie gavo daugiau palaikymo mūsų dabartiniame naujai išrinktame Seime. Bet, deja, maksimali ir net, sakyčiau, absoliuti dauguma yra „valstiečių“ rankose ir būtent jie kol kas turi tą prerogatyvą pradėti konsultacijas ir burti valdančiąją daugumą.“

Bet R.Karbauskis portalui sakė labai atidžiai ir ne vieną kartą išklausęs prezidentės žodžius ir apgailestavimo juose dėl „valstiečių“ pergalės praėjusiuose rinkimuose esą neišgirdęs: „Apgailestavimas buvo dėl kitko.

Prezidentė norėjo pasakyti, kad, deja, sprendimas yra vienose rankose – Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pergalė yra akivaizdi ir dabar nebereikia mąstyti apie tai, kad kelios partijos turi tą atsakomybę pasidalinti taip, kaip būtų reikėję tuo atveju, jeigu dviejų ar trijų partijų rezultatai būtų panašūs“.

R.Karbauskis taip pat džiaugėsi buvęs šiltai sutiktas Prezidentūroje ir pats savo ausimis girdėjęs tai, ką vėliau prezidentė pakartojo garsiai.

Partijos vedlys teigė labai gerai įsidėmėjęs, kas buvo kalbama susitikime: „Aš žinau, kad Prezidentūra laukia bendradarbiavimo su Seimu ir Vyriausybe ir jokio spaudimo, ką pasirinkti koalicijos partneriu, nėra. Jokio bandymo daryti įtaką deryboms nėra. Sakau tai atsakingai, esu labai patenkintas Prezidentūros pozicija – tikrai nebandoma niekaip kištis į šį procesą“.

Tačiau prieš trečiadienį planuojamą Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos prezidiumą imta abejoti, ar tikrai Prezidentūra nesikiša į būsimos valdančiosios koalicijos formavimą.

Neoficialiai kalbama, jog kai kurie derėtis su „valstiečiais“ norintys konservatoriai telkia savo šalininkus partijoje ir laukia, kad žlugus deryboms su socialdemokratais, jie bus pakviesti šlietis prie nugalėtojų.

Tarp konservatorių yra pasklidusios kalbos esą tam pritaria ir Prezidentūra, o pagrindiniu derybų su „valstiečiais“ organizatoriumi daugelis įvardija į Seimą išrinktą buvusį Lietuvos ambasadorių JAV Žygimantą Pavilionį.

Pastarasis neneigia esąs prisijungimo prie koalicijos šalininkas. „Jei mes esame partija, kuri labai rimtai žiūri į valstybės interesus, nacionalinį saugumą, manau, šie interesai visuomet turi būti statomi aukščiau asmeninių ar partinių. Ir būtent dėl to, manau, mūsų partija išsilaikė reitingų aukštumoje. Nes tie lyderiai, kurie savo individualius interesus iškeldavo aukščiau valstybinių, tokių mes matome aplink pilnas kapines“, – Lrt.lt sakė Ž. Pavilionis. 

Prezidentė D.Grybauskaitė su R.Karbauskiu ir S.Skverneliu susitiko pirmadienį. Po šio susitikimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis teigė, kad jaučia prezidentės pasitikėjimą. „Pasidalinome, ką matome mes ir kokias problemas mato prezidentė. Buvo šiltas pokalbis“, – sakė R.Karbauskis.

Partijos lyderiai teigė, kad prezidentė gerbia jų teisę sudaryti koaliciją. „Šnekėjomės apie tai, kad koalicijai reikia susidaryti. Ji pasakė, kad turime tokią teisę ir prezidentė mūsų teisę gerbia“, – sakė jis.

Pasak S.Skvernelio, su prezidente nebuvo kalbų apie konkrečius koalicijos partnerius ir kandidatus: „Turime pasitikėjimą žmonių pradėti derybas dėl galimų koalicijų – tai konstituciškai numatyta, kai mes turėsime kažkokius sprendimus, tada grįšime čia“, – teigė partijos lyderis.

„Rašysime naują kokybišką puslapį bendradarbiavimo tarp Seimo, Vyriausybės ir Prezidentūros“, – sakė R.Karbauskis.

Politikas neabejoja, kad Prezidentūra taip pat nedarys kliūčių siūlymui premjeru skirti S.Skvernelį, kuriam anksčiau prezidentė yra priekaištavusi dėl žemos politinės kultūros.

R.Karbauskis jam nemato alternatyvos ir visiškai atmeta galimybę, kad prezidentė D.Grybauskaitė ryžtųsi atmesti šią kandidatūrą. „Aš tam nematau nė menkiausio pagrindo“, – portalui yra sakęs Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.