Paskelbė, kur ir ką geriausia studijuoti Lietuvoje

Pasak jo, Lietuvoje yra penki šeši stiprūs universitetai.

Paskelbė, kur ir ką geriausia studijuoti Lietuvoje<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Paskelbė, kur ir ką geriausia studijuoti Lietuvoje<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf., Aida Murauskaitė

Dec 7, 2016, 10:39 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:08 AM

Naują žurnalo numerį trečiadienį pristatę reitingų sudarytojai įvertino daugiau kaip 70 studijų krypčių ir konkrečias specialybes reitingavo atsižvelgdami į darbdavių nuomonę apie studijas baigusiuosius, priimtų studijuoti pirmakursių balus, alumnų įsidarbinimą ir gaunamą atlyginimą bei kitus rodiklius. 

Kaip rodo paskelbti reitingai, norintieji studijuoti informatiką turėtų rinktis Vilniaus universitetą (VU), o informatikos inžineriją – KTU. 

Ekonomiką, teisę, psichologiją, filosofiją geriausia studijuoti VU, vadybą – ISM Vadybos ir ekonomikos universitete, viešąjį administravimą – VDU. 

VU yra pirmas 31-oje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje, VGTU – aštuoniose, KTU – penkiose vertintose bakalaurų rengimo studijų kryptyse, o dar trijose – vienintelis tos krypties studijas vykdantis universitetas. 

VDU yra pirmas penkiose vertintose bakalaurų rengimo kryptyse, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) – keturiose, Vilniaus dailės akademija (VDA) – taip pat keturiose, ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas – trijose vertintose bakalaurų rengimo studijų kryptyse. 

Klaipėdos universitetas (KU) yra pirmas vienoje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje, o dar trijose yra vienintelis tos krypties studijas vykdantis universitetas. Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU) pirmas vienoje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje, o dar dvejose studijų kryptyse yra vienintelis tos krypties studijas vykdantis universitetas. 

Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) yra pirma vienoje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje. Lietuvos sporto universitetas (LSU) yra pirmas (vienintelis) vienoje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje. 

Gen. J. Žemaičio Lietuvos karo akademija yra vienintelė ir todėl pirma vienoje vertintoje bakalaurų rengimo studijų kryptyje. 

Kolegijų bakalaurų studijas taip pat įvertinę žurnalo autoriai paskelbė, kad Vilniaus kolegija yra pirma 17-oje vertintų profesinio bakalauro rengimo studijų krypčių, o dar trijose – vienintelė tos krypties studijas vykdanti aukštoji mokykla. Kauno kolegija yra pirma septyniose vertintose profesinio bakalauro rengimo studijų kryptyse, o dar trijose – vienintelė tos krypties studijas vykdanti aukštoji mokykla.

Abiturientų bus reikšmingai mažiau

Pristatant „Reitingų“ rezultatus dalyvavę aukštųjų mokyklų atstovai pabrėžė, kad dera kelti studijų kokybę, tačiau kyla nemažai keblumų.

„Pakėlėme stojimo kartele, bet vien kliautis stojamuoju balu nereikia, mat jis neišspręs visų problemų. Šitaip mano Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Alfonsas Daniūnas.

Tačiau jis tikras, kad bėgant metams reikalavimai didės. „Visiems kyla klausimas, kaip gyvens tie blogieji, gerieji universitetai? Koks bus jų tinklas? Mes laukiame to sprendimo iš Vyriausybės. Skaičių nėra, bet matyti, kad reforma bus“, – sakė A.Daniūnas.

Pasak jo, Lietuvoje yra penki šeši stiprūs universitetai.

„Keliame aukštus reikalavimus žmonėms, bet nepažiūrime į kitą pusę. Kokie tų žmonių atlyginimai? Pastaraisiais metais dėstytojų atlyignimai nekilo. Išlaikyti geriausius žmones yra sunku“, – sakė A.Daniūnas.

Jis sakė, kad mokyklos mokytojo atlyginimas yra dažnu atveju didesnis nei universiteto lektoriaus, netgi docento. Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti prezidentas Pranas Žiliukas priminė, kad 2017 metais bus vos apie 25 tūkst. abiturientų, prieš kelerius metus šis skaičius buvo dvigubai didesnis. Tam įtampa tik didės. „Turime daug savivaldybių ir jose veikiančių mokyklų, kurių rezultatai atrodo net labai liūdnai.Metiniai pažymiai puikūs, o egzamino negeba išlaikyti“, – pabrėžė P.Žiliukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.