Nuomonę apie naują kandidatę į teisingumo ministrus išsakė ir Dalia Grybauskaitė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tikisi, kad nauja teisingumo ministrės kandidatūra bus galutinė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tikisi, kad nauja teisingumo ministrės kandidatūra bus galutinė.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė tikisi, kad nauja teisingumo ministrės kandidatūra bus galutinė.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt

Dec 8, 2016, 1:30 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:50 PM

Socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas trečiadienį nusprendė į teisingumo ministrus siūlyti nepartinę Mykolo Romerio universiteto profesorę Mildą Vainiutę.

Prezidentė D.Grybauskaitė, lankydamasi Palaimintojo Kunigo Mykolo Sopočkos hospise (paliatyvios slaugos ligoninėje), paklausta apie šią kandidatūrą, teigė, kad tikisi išvengti klaidų.

„Pirmiausia nesusitikau, su kandidate į teisingumo ministrus susitiksiu tik rytoj. Jei neklystu, susitikimas numatytas 10 valandą ryte.

Dabar vyksta patikra, kiek tai įmanoma. Patikra nuodugnesnė ir tikiuosi, kad dabar klaidų išvengsime. Rytoj po susitikimo priimsiu sprendimą“, – kalbėjo šalies vadovė.

Įvertino Vyriausybės programą

D.Grybauskaitė įvertino ir Vyriausybės programą. Anot prezidentės, ji grįsta gerais ketinimais, jos įgyvendinimas priklausys ne tik nuo politikų bendradarbiavimo, bet ir nuo ekonomikos bei išorinių veiksnių.

„Labai palinkėčiau, kad tie geri ketinimai, kuriais pagrįsta programa, tiesiog būtų kiek įmanoma lengviau išpildyti visiems“, – pažymėjo šalies vadovė, paklausta, kaip vertina Vyriausybės programą.

Anot jos, bet kuris dokumentas, ar tai būtų valstybės strategija, ar Vyriausybės programa, pirmiausia remiamas gerais ketinimais.

„Ir tai yra gerai, nes turime turėti viltį, turime turėti ambicijų, turime turėti norų ką nors gerinti. O kokie bus konkretūs ir realūs rezultatai, priklausys ne tik nuo Vyriausybės ir ne tik nuo bendradarbiavimo su Seimu, bet ir nuo valstybės galimybių, ekonomikos, nuo išorinių iššūkių“, – sakė D.Grybauskaitė.

Antradienį Seimui pristatytoje Vyriausybės programoje bene didžiausias dėmesys skiriamas socialiniams klausimams: visokeriopai paramai šeimai, įvaikinimo skatinimui, vaiko teisių apsaugai, kovai su smurtu, gimstamumo didinimui.

Vyriausybė pasiryžusi mažinti alkoholio ir tabako prieinamumą, drausti reklamą, didinti atsakomybę už korupcinius nusikaltimus, mažinti valstybės įstaigų skaičių. Seimas dėl pritarimo programai balsuos kitą savaitę.

Dėl pagalbinio apvaisinimo reikia kompromiso

Prezidentė teigė norinti tikėti, kad naujoji valdančioji dauguma atsižvelgs į visas nuomones dėl pagalbinio apvaisinimo ir ras kompromisą.

„Labai noriu tikėti, kad į daugelio žmonių nuomones bus atsižvelgta ir bus rastas kompromisas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė valstybės vadovė.

Ji pabrėžė, kad galutinių sprendimų dar nėra, tik viešos kalbos.

„Kaip ir visada, norėčiau vertinti galutinį procesą. Yra viešai įvairūs pasisakymai. (...) Palaukime galutinio balsavimo“, – teigė D.Grybauskaitė.

Sveikino greitesnį sumažintų pensijų kompensavimą

Prezidentė teigiamai įvertino Seime pateiktą pasiūlymą metais anksčiau baigti mokėti kompensacijas senatvės ir valstybinių pensijų gavėjams.

„Ta skola, kuri užsilikusi, ji yra mūsų ir sąžinės skola mūsų žmonėms. Krizė jau seniai baigėsi ir ta skola išties liko. Todėl bet koks tempų pagreitėjimas, be abejo, turbūt yra sveikintinas, svarbu (finansavimo – BNS) šaltiniai, kaip jie bus rasti ir pagrįsti. Bet noras atsiskaityti su žmonėmis turbūt yra svarbus“, – sakė D.Grybauskaitė.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti „valstiečių“ Rimos Baškienės, Stasio Jakeliūno ir Ramūno Karbauskio parengtas Valstybinių socialinio draudimo senatvės pensijų ir valstybinių pensijų, sumažintų dėl draudžiamųjų pajamų turėjimo, kompensavimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama išmokas baigti mokėti 2017 metų kovo mėnesį, o ne 2018-ųjų kovą, kaip yra numatyta dabar.

Pensijoms kompensuoti kitąmet papildomai reikės apie 41,6 mln. eurų, tačiau tokia pat suma sumažės lėšų poreikis 2018 metais. Dėl pataisų Seimas balsuos iki Kalėdų.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas S.Jakeliūnas, be to, žada, kad kitais metais bus svarstoma galimybė kompensacijas išmokėti visų mirusių pensininkų, kurių pensijos buvo sumažintos per krizę, artimiesiems, nepriklausomai nuo mirties datos.

„Sodros“ duomenimis, per sunkmetį sumažintų pensijų kompensacijų nesulaukė 167 tūkst. pensininkų. Jie mirė iki 2014 metų gegužės 22 dienos, kai įsigaliojo įstatymas dėl kompensacijų, ir šios išmokos jų paveldėtojams nepriklauso.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2010-2011 metais buvo „apkarpęs“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų. Per krizę sumažintos pensijos pradėtos kompensuoti ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.