D.Grybauskaitės pataisose – įpareigojimas organizacijoms viešinti gaunamą paramą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė

Šalies vadovė siūlo, kad ataskaitose būtų tiksliai nurodytas ne tik teikėjas, bet ir paramos vertė.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Šalies vadovė siūlo, kad ataskaitose būtų tiksliai nurodytas ne tik teikėjas, bet ir paramos vertė.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 11:11 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:42 PM

Įstatymų ir Civilinio kodekso pataisų pakete prezidentė siūlo įtvirtinti, kad politikų vardo fondai, labdaros paramos fondai, asociacijos, viešosios įstaigos ir nevyriausybinės organizacijos turėtų viešinti gaunamą paramą iš juridinių asmenų savo svetainėse ir Registrų centrui teikiamose ataskaitose. Jei tokių ataskaitų organizacijos neteiktų, jos prarastų paramos gavėjo statusą. Taip pat siūloma, kad visuomenė su organizacijų teiktomis ataskaitomis Registrų centre galėtų susipažinti neatlygintinai – šiuo metu ši paslauga mokama.

Šalies vadovė siūlo, kad ataskaitose būtų tiksliai nurodytas ne tik teikėjas, bet ir paramos vertė.

Kaip žurnalistams sakė prezidentės vyriausiasis patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė, pataisų teikimą paskatino „išaiškėjusi neskaidri politikų vardo fondo veikla“, kuomet per politikų vardo fondus buvo galima apeiti draudimą juridiniams asmenims finansuoti partijų politines kampanijas, reklamos ribojimus, taip pat vykdyti kitą draudžiamą veiklą. Taip pat atkreiptas dėmesys į „Lietuvos geležinkelių“ šių metų dalytą paramą.

„Taipogi tai paskatino pastaruoju metu išaiškėję atvejai, kai neskaidriai ir neviešinant valstybinės įmonės dalina paramą įvairiems paramos gavėjams pagal neaiškius kriterijus. Vien pavyzdys – ledkalnio viršūnė su „Lietuvos geležinkeliais“, kai per 2016 metus duomenys rodo, kad geležinkeliai paskirsto paramos apie 1 mln. eurų, kurie, jei grįžtų į valstybę dividendų forma, būtų skiriami kitoms reikmėms – pensijų kėlimui, pačioms įvairiausioms socialinėms reikmėms, kurioms trūksta lėšų ir kurios yra būtinos“, – teigė D.Grybauskaitės patarėjas.

Anot jo, iš daugiau nei 35 tūkst. paramos gavėjo statusą turinčių asmenų Registrų centrui ataskaitas teikė tik daugiau nei 6 tūkst. organizacijų, jos yra neišsamios, jose nėra informuojama, kas yra paramos teikėjai.

„Prezidentės teigimu, priėmus pataisas, paramą gaunančių organizacijų veikla taptų skaidresnė ir atviresnė, o organizacijų veiklos ir rėmėjų išryškinimas padėtų atsekti fiktyviai veikiančius galimai neskaidriems sandoriams naudojamus juridinius asmenis. Pasak prezidentės, viešumas padės užtikrinti, kad labdaros paramos gavėjo statusas priklausytų tik jo vertoms organizacijoms“, – sakė M.Lingė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.