Viena po kitos byra partijos: kuri nukentėjo skaudžiausiai?

Rinkimų rezultatai ir politinės korupcijos skandalas. Tai buvo pagrindinės dvi priežastys, dėl kurių vienas po kito pasitraukė keleto didžiųjų partijų pirmininkai ir nariai. Kai kurios partijos liko tokios, kokios buvo, tačiau kitos – skaudžiai nukentėjo.

Kai kurios partijos liko tokios, kokios buvo, tačiau kitos – skaudžiai nukentėjo.<br>lrytas.lt nuotr.
Kai kurios partijos liko tokios, kokios buvo, tačiau kitos – skaudžiai nukentėjo.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 4:22 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:37 PM

Partiją supurtė skandalas

Turbūt skaudžiausias paskutinis pusmetis buvo Liberalų sąjūdžiui. Gegužės pradžioje kilus politinės korupcijos skandalui partijos gretas apleido tuometis pirmininkas ir ilgametis narys Eligijus Masiulis. Jam buvo pareikšti įtarimai ėmus stambų 106 tūkst. eurų kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimundo Kurlianskio. Politikas ne tik paliko partiją, bet ir atsisakė Seimo nario mandato.

E.Masiuliui palikus partijos pirmininko postą laikinai jį užėmė europarlamentaras Antanas Guoga. Tiesa, ilgai jis čia neužsibuvo. Penktadienį paskirtas laikinuoju vadovu jau antradienį jis paliko ne tik šį postą, bet ir liberalų gretas.

Palikti liberalus A.Guogą paskatino partijos kolegų pareikštas pasipiktinimas. Šalčininkų skyriaus pirmininkė ir partijos valdybos narė Julija Mackevič pareikalavo A.Guogos pašalinimo iš partijos. Ir nors jis sakė pasitraukęs savo noru, J.Mackevič sakė mananti, kad jis tai padarė, nes žinojo, kad vistiek bus pašalintas. Jam palikus partiją, pirmininku buvo išrinktas Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Netrukus po to, kai partiją paliko E.Masiulis, iš Liberalų sąjūdžio atsakingojo sekretoriaus pareigų pasitraukė Raimondas Imbrasas. Šias pareigas jis ėjo nuo 2009 metų.

Kilęs skandalas su savimi nusitempė ir dar vieną liberalą – Gintarą Steponavičių. Dabar jau buvęs liberalas pirmą kartą E.Masiulio politinės korupcijos byloje buvo apklaustas rugpjūčio 11-ąją. Nors apie apklausą kurį laiką nebuvo garsiai kalbama, po kurio laiko iškilo klausimas dėl G.Steponavičiaus statuso byloje.

Jis tikina buvęs apklaustas kaip liudytojas, o štai Generalinė prokuratūrą žiniasklaidą informavo, kad jam suteiktas visai kitas, specialiojo liudytojo, statusas. O tai – tik per žingsnį nuo įtariamojo statuso. Pasirodžius tokiai informacijai G.Steponavičius sustabdė savo narystę partijoje ir pasiprašė pas prokurorus.

Pirmadienį paliekanti liberalus paskelbė ir partijos valdybos narė bei Šalčininkų skyriaus pirmininkė Julija Mackevič. Politikė apie tai pranešė savo „Facebook“ paskyroje. J.Mackevič dėstė, kad pas liberalus padarė viską, ką galėjo ir jaučia išsisėmusi. Moteris teigė, kad šioje partijoje jai pavyko įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. J.Mackevič dar 2016 metų Seimo rinkimuose kartu su Liberalų sąjūdžiu bandė patekti į Parlamentą, tačiau jei nepavyko.

Sugniuždyti rinkimų rezultatų

Ne vieną narį prarado ir per rinkimus už borto likusi Darbo partija. Nors partijos lyderiai prieš rinkimus ir buvo nusiteikę optimistiškai, pirmasis turas parodė, kad rinkėjai matyti jų Seime nepageidauja ir 5 proc. ribos jie neperkopė.

Pirmajame rinkimų ture patyrus fiasko partijos gretas paliko tuometė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Ji taip pat sakė paliekanti ir aktyvią politiką. Ukmergės vienmandatėje apygardoje kandidatavusi L.Graužinienė pirmajame rinkimų ture surinko 15,63 proc. balsų ir liko ketvirta.

Kitą dieną po pirmojo rinkimų turo, partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis paskelbė paliekantis partijos pirmininko postą. Nors tada sakė, kad lieka Darbo partijoje, po poros mėnesių tapo aišku, kad šio pažado jis netesės. Naujojo pirmininko rinkimuose pergalę iškovojus Širvintų rajono merei Živilei Pinskuvienei, V.Mazuronis pareiškė stabdantis narystę partijoje. Paklaustas kodėl, jis atsakė, kad su Ž.Pinskuviene jam nepakeliui.

Darbo partijos pirmininke išrinkus Ž.Pinskuvienę, narystę sustabdė ir laikinasis partijos pirmininkas Vytautas Gapšys. Naujoji Darbo partijos pirmininkė siūlė V.Gapšį šalinti iš partijos, tačiau jis užbėgo tam už akių ir socialiniame tinkle parašė: „Negaliu leisti, kad Živilė Pinskuvienė manimi prisidengtų savo politiniuose keliuose.“

V.Gapšio keliu nuėjo ir kitas partijos narys, žemės ūkio viceministras – Saulius Jakimavičius. Apie pasitraukimą iš partijos pranešė ir buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė bei buvusi Seimo narė Dangutė Mikutienė. Ji teigė, kad partiją gali palikti ir daugiau Trakų skyriaus, kuriam ji priklausė, narių.

Pirko rinkėjų balsus?

Dar vieną partiją skandalas supurtė iš karto po pirmojo rinkimų turo. Įtarta, kad kai kurie partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai galėjo pirkti rinkėjų balsus. Tarp galimai pirkusių balsus narių paminėtas ir tuometis Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis. Pasirodžius tokiai informacijai jis sustabdė narystę partijoje.

Po nevisai sėkmingų rinkimų partijos vairą apleido ir buvęs pirmininkas bei „Tvarkos ir teisingumo“ įkūrėjas Rolandas Paksas. Pats Rolandas Paksas apie pasitraukimą kalbėjo nenoriai. Telefonu paklausus, kaip nusprendė palikti partijos pirmininko postą, atsakė: „Trumpai tariant – žemaitiškai nusprendžiau.“ Vėliau vykusiame partijos kongrese „tvarkiečių“ vairas patikėtas Remigijui Žemaitaičiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.