Prezidentė susitiks su ekspertais aptarti Civilinio kodekso pataisų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2016, 3:39 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:13 PM

Susitikime, kaip informuoja Prezidentės spaudos tarnyba, dalyvaus Vilniaus universiteto profesorius, žinomas civilinės teisės ekspertas Valentinas Mikelėnas, žiniasklaidos teisės žinovė advokatė Liudvika Meškauskaitė, Lietuvos Vyriausybės atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme Karolina Bubnytė, Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė-Tiumenevienė, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, Internetinės žiniasklaidos asociacijos prezidentė Aistė Žilinskienė, žurnalistų kreipimąsi dėl pataisų žalos žiniasklaidos laisvei į Prezidentę inicijavęs naujienų agentūros BNS direktoriaus pavaduotojas turiniui Vaidotas Beniušis.

Prezidentė D.Grybauskaitė anksčiau pareiškė atidžiai išnagrinėsianti Seimo siūlomas Civilinio kodekso pataisas dėl asmens garbės ir orumo žeminimo. Šalies vadovės teigimu, yra požymių, kad pataisa gali kirstis su Konstitucijoje įtvirtintu žodžio laisvės principu.

Pataisos Seime buvo priimtos gruodžio 8 d., jomis nustatyta, kad už asmens garbės ir orumo įžeidimą bet kokia forma bus galima reikalauti turtinės ar neturtinės kompensacijos teisminiu keliu. Parlamentarai taip pat išbraukė išimtį, numatančią atleidimą nuo civilinės atsakomybės paskleidus tikrovės neatitinkančią informaciją apie viešą asmenį, jei informacijos skleidėjas įrodo, jog tokiais savo sąžiningais veiksmais siekė supažindinti visuomenę apie asmens visuomeninę ar valstybinę veiklą ar su pačiu asmeniu.

Reikšdami susirūpinimą dėl Seimo priimtų Civilinio kodekso pataisų, pirmadienį grupė Lietuvos žurnalistų kreipėsi į Prezidentę ir prašo grąžinti įstatymą Seimui pakartotinai svarstyti.

Tuo tarpu Premjeras Saulius Skvernelis nemato jokios grėsmės dėl Seimo praėjusią savaitę priimto Civilinio kodekso nuostatų, reglamentuojančių asmens garbės ir orumo pažeminimą. Tačiau atsiradus įvairioms interpretacijoms, jo nuomone, reikia pasirinkti tokias formuluotes, kurios nekeltų jokių abejonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.