Apklausa: tauta Saulių Skvernelį myli daug karščiau nei reitingų karalienę Dalią Grybauskaitę

Nauja valdžia – naujos žmonių viltys. Jau ne kartą buvo, kad rinkimų laimėtojams piliečiai suteikia didžiulį pasitikėjimo avansą. Ne išimtis – ir šis politinis sezonas. Tai parodė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ gruodžio 2–10 d. atlikta apklausa.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 17, 2016, 6:13 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:08 PM

Reitingų karaliumi tauta iškart paskelbė Seimo rinkimus laimėjusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vėliavnešį naująjį premjerą Saulių Skvernelį. Jis privertė laipteliu žemyn nusileisti beveik be pertraukų pirmojoje vietoje buvusią prezidentę Dalią Grybauskaitę, rašo „Lietuvos rytas“.

Į akis krinta tai, kad S.Skvernelį nepalankiai vertina tik 8,7 proc. apklaustųjų, o D.Grybauskaitę – 22,1 procento.

Tiesa, kol kas daugiau žmonių mano, jog geriausiai jų interesams tebeatstovauja prezidentė. Šioje lentelėje antrąją vietą užima premjeras, o trečiąją – „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Visuomenė kol kas su pasitikėjimu žvelgia ir į naujuosius ministrus (kai buvo rengiama apklausa, dar nebuvo aišku, kad Teisingumo ministerijai vadovaus Milda Vainiutė, todėl į klausimyną ji nebuvo įtraukta).

Vis dėlto palankiausiai vertinami Vyriausybės senbuviai – prie Užsienio reikalų ministerijos vairo likęs Linas Linkevičius, taip pat energetikos ministro portfelį į susisiekimo iškeitęs Rokas Masiulis. Be jų, aukštu reitingu buvo apdovanotas ir sveikatos apsaugos strategas Aurelijus Veryga.

Apie daugumą kitų naujųjų ministrų gyventojai dar nespėjo susidaryti nuomonės, bet vis tiek juos įvertino labiau palankiai nei nepalankiai. O klausiami apie Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį tiktai 5,8 procento žmonių atsiliepė neigiamai.

Šoktelėjo pasitikėjimas ir valdžios institucijomis. Pavyzdžiui, Vyriausybe spalio mėnesį pasitikėjo 17,6 proc., nepasitikėjo 42,1 proc. žmonių, o dabar pasitikinčiųjų padaugėjo iki 20,8 proc., nepasitikinčiųjų sumažėjo iki 26,3 procento. Panašūs skaičiai ir vertinant Seimą: spalį – atitinkamai 7,6 ir 64,8 proc., gruodį – 15,3 ir 42,7 procento. Taip pat išaugo pasitikėjimas Prezidentūra.

Galingu choru apklausos dalyviai atsakė į klausimą, už ką dabar balsuotų rinkimuose į Seimą, – net 31,5 proc. piliečių balsą atiduotų už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Partijų rikiuotėje antri žengia konservatoriai, treti – socialdemokratai.

Tačiau tokios pozicijos neabejotinai menkai guodžia pastarųjų dviejų partijų pirmininkus Gabrielių Landsbergį ir Algirdą Butkevičių. Juolab kad susumavus palankias ir nepalankias nuomones šie politikai atsidūrė nemėgstamiausių politikų trejete. Prasčiau už juos įvertintas tik Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vedlys Valdemaras Tomaševskis.

Apklausos dalyvių buvo paprašyta įvertinti ir šios kadencijos Seime po vieną atstovą turinčių politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ ir Centro partijos pirmininkus Darių Kuolį ir Naglį Puteikį. Jų įvertinimas – palankus. Kaip ir „tvarkiečių“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio. Nauja „darbiečių“ vadovė Živilė Pinskuvienė buvo išrinkta jau pasibaigus apklausai.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.