Prezidentė siūlo pataisas, kurios leistų teisti „Snoro“ vadovus už akių

Prezidentė Dalia Grybauskaitė

D. Grybauskaitė trečiadienį pateikė įstatymo pataisas, kurios leistų Lietuvos teisėsaugai patraukti atsakomybėn į užsienį pasprukusius finansinius nusikaltėlius.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
D. Grybauskaitė trečiadienį pateikė įstatymo pataisas, kurios leistų Lietuvos teisėsaugai patraukti atsakomybėn į užsienį pasprukusius finansinius nusikaltėlius.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2017, 10:10 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 12:53 PM

Prezidentė siūlo leisti vykdyti ikiteisminį tyrimą už akių dėl visų nusikaltimų, padariusių didelę žalą valstybei ar asmeniui. Prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė BNS sakė, kad kiekvienu atveju sprendimą dėl to, ar yra pagrindas vykdyti ikiteisminį tyrimą už akių, priimtų prokuroras.

Teoriškai priėmus šias pataisas, teismui už akių galėtų būti perduotos buvusių bankininkų Raimundo Baranausko, Vladimiro Antonovo ir Vladimiro Romanovo bylos.

Prezidentūra konkrečias bylas komentuoti atsisakė, bet pranešime spaudai pažymėjo, kad „nuo teisingumo į užsienį sprunkančių įtariamųjų istorijos atskleidė teisines spragas, kurios leidžia net ir milijonų grobstytojams išvengti atsakomybės“.

Rusija yra suteikusi politinį prieglobstį buvusiems „Snoro“ ir Ūkio banko akcininkams R.Baranauskui ir V.Romanovui. Lietuvos teisėsauga nori juos teisti dėl didelės vertės turto iššvaistymo.

Šiuo metu ikiteisminį tyrimą už akių įtariamajam nedalyvaujant galima vykdyti tik prieš teisingumo vengiančius užsieniečius, pabėgusius iš Lietuvos ir tik už tarptautinio pobūdžio nusikaltimus, tokius kaip terorizmas, genocidas, prekyba žmonėmis, kyšininkavimas.

Anot Prezidentūros, ikiteisminis tyrimas už akių būtų vykdomas tik išimtiniais atvejais, kai įtariamasis slepiasi užsienio valstybėje, piktybiškai vengia dalyvauti baudžiamajame procese, o užsienio valstybė, kurioje jis yra, nebendradarbiauja su Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?