VDU ir LEU planai premjero darbo grupei nerūpi

Daug dirbo, gavo Seimo komiteto pritarimą, bet, atrodo, nieko nepešė. Tokioje situacijoje šiuo metu yra atsidūrę Vytauto Didžiojo ir Lietuvos edukologijos universitetai. Nors jau atrodė, kad iki šių aukštųjų mokyklų susijungimo liko tik pora žingsnių, premjero sudaryta darbo grupė tarsi sprigtu numušė universitetus į visiškai skirtingas puses.

VDU ir LEU susijungimas gali taip ir neįvykti.<br>lrytas.lt nuotr.
VDU ir LEU susijungimas gali taip ir neįvykti.<br>lrytas.lt nuotr.
Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.<br>T.Bauro nuotr.
VDU rektorius Juozas Augutis.<br>M.Patašiaus nuotr.
VDU rektorius Juozas Augutis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-05-04 10:58, atnaujinta 2017-05-04 11:25

    Antradienį buvo pristatyti darbo grupės pasiūlymai aukštojo mokslo tinklo pertvarkai. Vienas iš siūlymų – Lietuvos edukologijos universitetą (LEU) prijungti prie Vilniaus universiteto (VU), o  Kaune būtų įkurtas atskiras universitetas, kurio dalimi taptų Vytauto Didžiojo universitetas (VDU).

    Tokie darbo grupės pasiūlymai visiškai sujaukia VDU ir LEU turėtus susijungimo planus. Daugiau nei dvejus metus trukę darbai, sutarčių pasirašymai ir Seimo sprendimai, regis, nubraukiami, o Vytauto Didžiojo edukologijos akademija gali taip ir likti tik popieriuje.     

    Universitetas – ne verslo įstaiga

    VDU rektorius prof. Juozas Augutis sakė manantis, kad priimdami tokį sprendimą, darbo grupės nariai nepasivargino pabendrauti su abiejų universitetų bendruomenėmis ir įvertinti jų nuomonių.

    „Daugiau nei dveji metai praėjo tam, kad VDU ir LEU bendruomenės surastų bendrą sprendimą, ir jos padarė labai didelį darbą kurdamos naują mokytojų rengimo sistemą. Į tai nekreipta dėmesio, tame plane kažkokios skaičiuoklės, tik ekonominė, verslo pusė“, - telefonu naujienų portalui lrytas.lt sakė J.Augutis.

    „Universitetai nevaldomi pagal verslo modelius, ir tai daryti nėra naudinga, nes tada universitetai būna labai specializuoti, nesivystantys, nekūrybiški, ir to tikrai Lietuvai nereikia. Tai keistas sprendimas“, – teigė VDU rektorius.

    Pasak J.Augučio, kol darbo grupė nepateikė realaus veiksmų plano ir neįvyko pasitarimas su universitetų bendruomenėmis, siūlymus dėl reformos vertinti sudėtinga: „Tai tik bandymas parodyti, kad reikia ką nors daryti, bet turi būti ir Vyriausybės bei Seimo pritarimas. Būtent Seimas vienintelis gali pasakyti, kaip bus su universitetais.

    Turi būti parengtas reorganizacijos planas, naujas statutas, šitie dokumentai turi būti priimti visų jungiamų aukštųjų mokyklų tarybų ir tai turi būti pateikta Seimui, kad jis spręstų, patvirtinti ar atmesti šituos siūlymus. Apie šiuos siūlymus, kaip apie veiksmų planą, kol kas kalbėti neišeina.“

    Komentuoti atsisakė

    Lietuvos edukologijos universiteto rektoriaus paprašius pakomentuoti situaciją, naujienų portalo lrytas.lt  redakcija gavo tokį atsakymą:

    VDU tiktų labiau

    Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša kol kas siūlo nekelti panikos, nes dėl galutinio susijungimo turi spręsti patys universitetai ir be diskusijų su bendruomenėmis jokie sprendimai nebus priimami. Tiesa, jis teigė, kad šiuo metu projekte nurodyta, kad LEU taps tiek VDU, tiek VU dalimi.

    „Dabartiniame projekte parašyta, kad skaidymo būdu dalis (LEU – aut.) bus integruota į VU, dalis – į VDU. Tokių automatiškų nubraukimų nėra ir negali būti dėl mūsų konstitucinės prigimties ir demokratijos sąlygų.

    Parlamentaras neslėpė, kad mokytojų rengimas Lietuvos švietime išlieka opi problema ir kad keisti jų rengimo sistemą reikia iš pagrindų. Tačiau jis sakė manantis, kad VU nėra tas universitetas, kuris galėtų padėti tai sėkmingai daryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.