Per Jūros šventę - prekybos alkoholiu apribojimai

Alus iš skardinių ar pigus spirituotas vynas plastiko buteliuose. Tik toks skurdus asortimentas penkias dienas buvo siūlomas uostamiesčio gyventojams ir gausiems svečiams parduotuvėse Klaipėdos centre.

Vienuose prekybos centruose lentynos su alkoholiniais gėrimais stikliniuose buteliuose buvo užklotos nepermatomu dangalu, kitur užtvertos „Stop“ juostomis.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Vienuose prekybos centruose lentynos su alkoholiniais gėrimais stikliniuose buteliuose buvo užklotos nepermatomu dangalu, kitur užtvertos „Stop“ juostomis.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2017, 8:20 AM

Per Jūros šventę, taip pat jai pasibaigus Klaipėdos centre ir senamiestyje prekybos centruose ir parduotuvėse nebuvo galima nusipirkti vyno arba stipresnių alkoholinių gėrimų, supilstytų į stiklinius butelius.

„Nėra čia jokios problemos. Žinau, kad taip bus, todėl stipresnių alkoholinių gėrimų ar gero vyno moterims priperku iš anksto“, – vakar sakė alų viename prekybos centrų į krepšelį kraunantis keturiasdešimtmetis Jonas.

Apribojimai buvo pratęsti

Tokie prekybos alkoholiu apribojimai per Jūros šventę galioja jau daugiau kaip penkerius metus.

Tačiau šiemet draudimų laikas buvo pailgintas nuo 3 iki 5 dienų: mat po savaitgalį tris dienas ūžusios Jūros šventės Klaipėdos krantinėse dar stovėjo regatos „The Tall Ships Races“ burlaiviai.

Apžiūrėti jų į Kruizinių laivų terminalą visą pirmadienį plūdo daugybė žmonių.

Vakar, rugpjūčio 1-ąją, Klaipėda šventė 765-ąjį gimtadienį. Didžiųjų burlaivių išplaukimas į paskutinį lenktynių etapą tapo dar viena dovana miestui.

Nuskriausti ne visi gėrėjai

Viename prekybos centre lentynos su alkoholiniais gėrimais buteliuose buvo visiškai paslėptos po mėlyno plastiko dangalais, kitame priėjimą prie jų užkirto „Stop“ juosta.

Jokių nepatogumų nepajuto žmonės, nuolat perkantys tik pigų vyną.

Antai baltasis ar raudonasis aromatizuotas 21 proc. stiprumo vynas „Ardan“ (0,75 litro) plastiko butelyje kainuoja 3,99 euro, o puslitris 18 laipsnių stiprumo „Raudonojo cento“ vyno – 1,99 euro.

Buvo kaip iš bėdos išsisukti ir degtinės mėgėjams: jie galėjo nusipirkti „Cento“ degtinės nedideliame plastiko indelyje.

Už 100 gramų deginančio gėrimo teko pakloti 1,35 euro.

Taip pat buvo parduodamas ispaniškas ir itališkas stalo vynas, supilstytas į plastiko maišus ar paketus.

Iškabinti tarybos sprendimai

Pardavėjos pasakojo, kad per tas dienas teko išklausyti ne vieno pirkėjo nepasitenkinimą. Labiausiai piktinosi atvykusieji pasilinksminti iš kitų miestų ir apie tokius draudimus išgirdę pirmą kartą.

Tokius pirkėjus moterys vedė prie uždengtų alkoholio lentynų ir rodė čia iškabintus skelbimus: „Remiantis Klaipėdos savivaldybės tarybos sprendimu liepos 28 d.–rugpjūčio 1 d. alkoholinių gėrimų prekyba stiklinėje taroje nebus vykdoma“.

Svečių belaukianti šeima buvo priblokšta, negalėjusi nusipirkti mėgstamo raudonojo rūšinio vyno vakarienei.

Tačiau juos iš keblios padėties išgelbėjo pro šalį ėjęs jaunuolis. Jis patarė paėjėti porą šimtų metrų – ten esančioje specializuotoje parduotuvėje „Vynoteka“ apribojimai netaikomi, bet vynas brangesnis.

Draudimai galiojo tik Jūros šventės teritorijoje, į kurią įeina senamiestis, Jono kalnelis, Senasis turgus, taip pat centrinė miesto dalis – Herkaus Manto, S.Daukanto, Pilies gatvės, M.Mažvydo alėja ir kitos šalia esančios eismo arterijos.

Iš pirmų lūpų

Vytautas Grubliauskas

Klaipėdos meras

„Turime džiaugtis, kad dievų dėka ir mūsų pastangomis burlaiviai atplaukė anksčiau ir užsibuvo iki pat miesto gimtadienio. Susidėliojo ilgokas šventinis laikotarpis. Dėl to vertėjo daug dirbti ir patirti tam tikrų nepatogumų, kalbant apie prekybininkus ir pirkėjus.

Tačiau bendras rezultatas pranoko visus lūkesčius. Penkių dienų policijos suvestinės byloja, kad Klaipėda moka organizuoti tokio kalibro renginius ir moka švęsti.

Alkoholio pardavimo ribojimų nevadinčiau netektimi, nors kai kam taip atrodo – esą tikslas pateisina priemones.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.