V. Putino bendražygės prašymu V. Andriukaitis kviečia Seimo narius į Maskvą

Eurokomisaro Vytenio Andriukaičio laiškas pribloškė Seimą. Paprašytas Rusijos politikų, V.Andriukaitis Seimo narius pakvietė vykti į konferenciją Maskvoje. Parlamentarai stebisi, kodėl Kremlius juos kviečia ne tiesiogiai, o per eurokomisarą V.Andriukaitį, praneša „Lietuvos ryto“ televizija.

Parlamentarai stebisi, kodėl Kremlius juos kviečia ne tiesiogiai, o per eurokomisarą V.Andriukaitį.  <br> Lrytas.lt koliažas
Parlamentarai stebisi, kodėl Kremlius juos kviečia ne tiesiogiai, o per eurokomisarą V.Andriukaitį.  <br> Lrytas.lt koliažas
 Pats eurokomisaras situaciją komentavo trumpai: „Baikit plepėti to, ko nėra, nu šneka nežinia ką“.<br> D.Umbraso nuotr.
 Pats eurokomisaras situaciją komentavo trumpai: „Baikit plepėti to, ko nėra, nu šneka nežinia ką“.<br> D.Umbraso nuotr.
Laurynas Kasčiūnas „Lietuvos ryto“ televizijai sakė, kad V.Andriukaičio laikysena prieštarauja ES laikysenai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas „Lietuvos ryto“ televizijai sakė, kad V.Andriukaičio laikysena prieštarauja ES laikysenai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Arturas Paknys, „Lietuvos ryto“ televizija

Dec 14, 2017, 6:00 PM, atnaujinta Dec 14, 2017, 7:17 PM

Tačiau tokie manevrai nestebina politikos ekspertų, anot kurių, V.Andriukaitis jau seniai neslepia prorusiškos pozicijos, o būtent tokie politikai ir naudingi Kremliaus propagandai. Pats V.Andriukaitis į Maskvą nenuvykusius Seimo narius išvadino bailiais.

„Yra dalis politikų kurie gana naiviai tikisi, jog galima tokiais būdais kaip nors turėti geresnius santykius su Rusija“, – sakė Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Tiek politinės kairės, tiek dešinės parlamentarai stebisi, kad Lietuvos eurokomisaras tarpininkauti Kremliui ėmėsi tuomet, kai Vakarai Rusijai taiko sankcijas, o bendradarbiavimas su Maskva įšaldytas daugelyje sričių.

„Lietuva prisilaiko bendros sankcijų politikos dėl Krymo okupacijos, dėl Rytų Ukrainos okupacijos ir, manau, tai yra normalu. Tiesą sakant yra įvairiausių renginių, pavyzdžiui, šiais metais Sankt Peterburge vyko Tarpparlamentinės sąjungos metinė konferencija ir Lietuva čia nedalyvavo, mes palaikėm šiuo atveju Ukrainą, kuri prašė boikutuot, kai kurios šalys taip pat parėmė“, – sakė G.Kirkilas.

Situacija nestebina, o liūdina

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Laurynas Kasčiūnas „Lietuvos ryto“ televizijai sakė, kad V.Andriukaičio laikysena prieštarauja ES laikysenai.

„Šitoj vietoj tikrai kyla klausimas, kodėl ponas Andriukaitis padeda tokiai taktikai veikt? Čia reikėtų ponui Andriukaičiui atsakyt į tuos mums rūpimus klausimus, kokį jis čia savo vaidmenį mato – tarpininko ar pasiuntinuko vaidmenį, ar perduoti informacijai kitų būdų Rusija neranda, tai ieško tokių žmonių kurie labai palankiai į juos žiūri ir per juos bando veikti, nes yra gi ambasada ir kiti oficialūs kanalai, kažkodėl jų nesirenkama, o renkamasi toks kelias“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

Tačiau toks veikimo kelias nestebina Kremliaus politiką analizuojančių ekspertų. Esą būtent per palankius politikus, Kremlius ir siekia išeiti iš Vakarų izoliacijos.

„Ponas Andriukaitis nuosekliai užima prorusišką poziciją, o dabar dar pasirodo tampa ir tarpininku Rusijos valdžios atstovams įtraukti į kažkokias neaiškias struktūras ar konferencijas ir Lietuvos Seimo narius.

Tai aš galiu priminti, kad ponas Andriukaitis buvo tas, kuris bandė inicijuoti maisto produktų sankcijų atšaukimą kai kurioms valstybėms su Rusija, ponas Andriukaitis buvo tas, kuris sakė, kad su Astravo elektrine yra viskas labai gerai tiktai Lietuva to nesupranta.

Ponas Andriukaitis buvo tas, kuris Basčio bylos kontekste aiškino, kad visi nustatyti ryšiai su Rusija jam kelia juoką ir yra turgaus lygio plepalai, o dabar mes turim dar vieną istoriją iš tos pačios serijos. Tai manęs tai nebestebina, tiktai labai liūdina“, – sakė Vilniaus politikos analizės instituto analitikas Marius Laurinavičius.

Seimo narius išvadino bailiais

Pats eurokomisaras situaciją komentavo trumpai: „Baikit plepėti to, ko nėra, nu šneka nežinia ką“.

Jį liūdina dėl jo laiško kilęs pasipiktinimas. Į Maskvą nenuvykusius Seimo narius eurokomisaras vadina bailiais.

„Todėl, kad bijo, bailiai yra, todėl taip ir atsitiko. Jeigu rodytų sveiką protą ir bendrautų ten, kur reikia ir nebendrautų, kur yra skiriamos linijos. Tai parodytų, kad yra brandūs žmonės“, – sakė V.Andriukaitis.

M.Laurinavičiaus teigimu, kadangi tas režimas yra mafijinis, tai kalbėti apie kažkokį teisinį bendradarbiavimą, antinarkotinį, antiteroristinį bendradarbiavimą su šituo režimu yra visiškai beprasmiška.

Ekspertai neabejoja, kad į konferenciją Maskvoje nuvykę politikai padėtų ne santykių gerinimui, o Kremliaus propagandai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.