Kas, kur, kada: šalies gyvenimo akimirkos per savaitę

Kaunas[[ge:lrytas:lrytas:4220438]]

A.Jurgauskaitės nuotr.
A.Jurgauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 13, 2018, 2:00 PM

„14 Lietuvos vaikų – sūnų ir dukterų, tėvų ir mamų, brolių ir seserų, draugų, mylimųjų... Jie prieš 27 metus, žvarbų sausį, nepabūgę geležinių tankų, savo kūnais apgynė Lietuvos laisvę. 14 tuščių ir šaltų kėdžių – tai 14 niekuomet į namus negrįžusių sūnų ir dukterų, kurių kėdės prie Kūčių vakarienės visada išliks tuščios. 50 metrų spygliuotos vielos – tai 50 Lietuvos nelaisvės metų, 50 metų spygliuotuose okupantų gniaužtuose. 14 degančių žvakių – tai šviesa, laisvė ir viltis, kurią dovanojo mums šie drąsūs Lietuvos vaikai. Degančios liepsnos – tai drąsa, ryžtas ir darbai – jau mūsų darbai, tęsiantys krauju iškovotą šviesią Lietuvos istoriją. Ambicingą, gražią ir šviesią istoriją.“ Šiais žodžiais vakar rytą pradėjo Aleksandro Stulginskio universiteto studentų atstovybė, pagerbdama 1991 m. sausio 13 d. prie Televizijos bokšto už Lietuvos laisvę žuvusias aukas. Laisvės gynėjus visą dieną priminė prieš centrinius universiteto rūmus 14 išrikiuotų tuščių kėdžių su aukų vardais, apjuostų spygliuota viela, simbolizuojančia iš okupacijos gniaužtų išsivadavusią Lietuvą.

Kurortas 2018 metus ir valstybės šimtmečio pradžią paskelbė itin originaliai – danguje plevėsuojant 20 metrų ilgio ir 5 metrų pločio Lietuvos trispalvei ir skambant gyvai saksofono muzikai. Vėliavą į dangų trečiadienį ryte pakėlė karšto oro balionas „Lituania“.

Vienas šios iniciatyvos įgyvendintojų oreivių klubo „Audenis“ prezidentas Žydrūnas Kazlauskas dažnai sulaukia klausimų dėl oro baliono pavadinimo „Lituania“. Oreivis paaiškina, kad „Lituania“ yra lotyniškas šalies pavadinimo variantas, kuris yra vartojamas romanų – italų, ispanų, prancūzų, portugalų, rumunų – kalbose.

Devyniasdešimt metų Nemuno deltoje nebuvo tiek daug paukščių kaip pernai lapkritį ir gruodį.

Ventės rago ornitologinės stoties darbuotojai per tuos du mėnesius sužiedavo daugiau kaip dešimt tūkstančių paukščių, o anksčiau įprastai žiedus užmaudavo maždaug tūkstančiui sparnuočių. Stoties vedėjo Vytauto Jusio nuomone, taip nutiko dėl atšilusio klimato – ne tik Nemuno deltoje, bet ir kitose Lietuvos vietose galima pastebėti į šiltuosius kraštus dar neišskridusių paukščių.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras parengė Neringai skirtą interaktyvų žaidimą „Neringos miesto detektyvai“. Tai puiki proga neringiškiams ir kurorto svečiams netikėtu rakursu pažinti didžiausią pusiasalio miestą Nidą.

„Neringos miesto detektyvų“ dėžutėje yra šešios kortelės su užkoduotais paveldo objektais, istorinėmis asmenybėmis ir juos padėsiantys rasti žemėlapio fragmentai, faktai, frazės, užuominos, dėlionės.

Aplinkosaugininkai aiškinasi, dėl kieno kaltės į Šešupę Marijampolės savivaldybėje pateko teršalų. Apie upe plaukiančią didoką naftos dėmę tarnyboms pranešė marijampolietis, ketvirtadienio vidurdienį žingsniavęs tiltu.

Naftos produktų dėmė buvo apie 20 kvadratinių metrų.

Teršalai su paviršiniu vandeniu atitekėjo per kalniuką iškastu grioveliu iš teritorijos, kurioje stovi garažai, automobilių dirbtuvės, gyvenamieji namai.

Čyčkai

Solidaus amžiaus Vilkaviškio rajono gyventoja skelbimų portale „Autogidas“ rado pasiūlymą už 2500 eurų pirkti traktorių. Pardavėjas moteriai nesukėlė įtarimo, todėl ji jam pervedė rankpinigius – 300 eurų.

Po kelių dienų ūkininkė, nesulaukusi traktoriaus, paskambino pardavėjui, tačiau jo telefonas jau buvo išjungtas.

Būda

Ketvirtadienį rytą Vilkaviškio rajone, neaptvertame vandens telkinyje šalia sodybos, buvo rastas 71 metų vyro kūnas. Negyvą sodybos šeimininką negiliame tvenkinyje pastebėjo žentas.

Vyrs gyveno vienas, buvo tvarkingas žmogus. Manoma, kad jis mirė dėl sveikatos problemų.

Kalvarijos savivaldybės kaimo ugniagesiai nuo šiol į gaisrus ir nelaimių vietas važinės nauju automobiliu. Jis buvo gautas vykdant projektą „Priešgaisrinės apsaugos išteklių stiprinimas pasienio regione“.

Projektą įgyvendino Kalvarijos savivaldybė su Balstogės Dombrovos ir Štabino valsčiais (Lenkija).

Nedzingė

3,5 tūkstančio eurų iš 82 metų Varėnos rajono gyventojos paėmė policininke prisistačiusi apgavikė, kaltindama moterį, kad ji netikrais pinigais sumokėjo mokesčius. Tačiau skubėdama su grobiu iš trobos į automobilį apgavikė kieme pametė 335 eurus.

Pinigus atidavusi moteris greitai suprato buvusi apgauta ir paskambino tikriems policininkams.

Panevėžio gatvėje iš daugiabučio namo ketvirto aukšto pro virtuvės langą iškrito 85 metų moteris. Jos gyvybė užgeso greitosios pagalbos automobilyje. Tragedijos metu bute buvo nelaimėlės vyras. Tą naktį jis prastai miegojo, todėl buvo išgėręs migdomųjų. Vaistų paveiktas vyras negirdėjo, ką žmona daro.

Kaimynai stebėjosi keista aplinkybe: moteris prie virtuvės lango buvo pririšusi patalynės užvalkalą. Atrodė, tarsi būtų ketinusi lipti žemyn, bet užvalkalas siekė vos trečią aukštą.

Panevėžys

Į policijos komisariatą atvykęs 30 metų raseiniškis panoro perduoti siuntinį areštinėje laikomam 28 metų kraštiečiui. Siuntinį apžiūrėję pareigūnai rado jame draudžiamų daiktų.

Lagamino rankenoje rasti keturi paketai, įvynioti į izoliacinę juostą. Juose buvo balti milteliai ir, kaip įtariama, kanapės. Šampūno indelyje buvo paslėpti trys tušti švirkštai. Siuntinį atnešusį raseiniškį pareigūnai sulaikė.

Pabalių gatvėje netoli pėsčiųjų tako šakų krūvoje rastas prieš du mėnesius dingusio 57 metų alytiškio lavonas su durtinėmis žaizdomis kojoje ir šone.

Kūną rado darbininkai tvarkydami šakų krūvas.

Pareigūnai iš pradėjusio irti lavono drabužių ir kitų požymių nustatė, kad tai galėtų būti pernai lapkričio 10-ąją dingusio Zenono M. kūnas.

Lapkričio 13 dieną tris dienas nesulaukusi sūnaus motina pranešė, kad jis ryte, apie 9 valandą, išėjo iš namų Naujojoje gatvėje ir negrįžo, telefono neturėjo.

Laukuose, apaugusiuose krūmais, Alytaus rajono gyventojas pastebėjo sudegusį automobilį. Paaiškėjo, kad tai 2013 metais pagamintas vienai bendrovei priklausantis „Škoda Roomster“, pernai gruodžio 2 dieną pavogtas iš nesaugomos aikštelės prie dvylikaaukščio namo.

Jame gyvena šį automobilį naudojęs bendrovės darbuotojas, palikęs jį prie namų po darbo.

Gulbinėnai

Pasvalio rajone per gaisrą žuvo 63 metų moteris. Atskubėjusiems gaisrininkams kelią į degantį namą užkirto liepsnos. Apmalšinę ugnį gelbėtojai po pusvalandžio pateko į vidų ir viename kambarių aptiko apdegusį šeimininkės kūną.

Gaisras smarkiai suniokojo medinį namą. Nudegė stogas ir perdanga, išdegė vidus. Vandenį gaisrininkai automobilinėmis cisternomis vežėsi iš už 3 kilometrų. Spėjama, kad gaisras kilo kibirkščiai iškritus per krosnies dureles arba pro kiaurą dūmtraukį.

Turgalaukis

Marijampolės savivaldybės kaime gyvenamojo namo katilinėje dėl šeimininkų neapdairumo kilo gaisras. Žmonės išvalė krosnį, pelenus supylė į kibirą ir paliko jį šalia sukrautų briketų bei malkų.

Po kiek laiko iš katilinės ėmė skverbtis dūmai. Paaiškėjo, kad pradėjo smilkti briketai, įkaitę nuo karšto kibiro. Gaisras didelių nuostolių nepadarė, nes jį laiku pastebėjo namuose tuo metu buvę šeimininkai.

Apynauju visureigiu kontrabandines cigaretes vežęs 48 metų Pasvalio rajono gyventojas net nemėgino jų slėpti.

Užvakar po 10 valandos budėję patruliai sumanė patikrinti keliu važiuojantį visureigį. Pažvelgę į vidų pareigūnai išvydo 10 dėžių su kontrabandinėmis cigaretėmis. Nelegalaus krovinio vertė – per 12,5 tūkst. eurų.

Įtariamasis tikino, kad rūkalus vežėsi iš Latvijos. Greičiausiai pasvalietis daugiau visureigio neregės. Paprastai automobiliai, kuriais gabenama kontrabanda, konfiskuojami kaip nusikaltimo darymo įrankiai.

Druskininkai

Kurorto gimtadieniui, kuris švenčiamas paskutinį gegužės savaitgalį, savivaldybės vadovai pradėjo ruoštis nuo susitikimo su tarptautinio geros valios barbekiu čempionato organizatoriais.

Penai Armėnijoje šio čempionato nugalėtoja tapo jungtinė Lietuvos komanda ir pelnė teisę šiemet jį organizuoti mūsų šalyje. Todėl ir kilo sumanymas apsvarstyti galimybę papildyti tokiu renginiu kurorto tradicinės šventės programą.

Pirmoji iš Lietuvos miestų Europos sporto miestu šiemet tapusi Klaipėda pradeda Sporto metus. Oficialus Sporto metų startas bus duotas sekmadienio vidurdienį. Atidarymo šventė vyks Atgimimo aikštėje.

Čia finišuos tradicinio bėgimo Laisvės gynėjų dienai dalyviai, įveikę atstumą nuo Girulių televizijos bokšto, vyks ugnies šou, koncertas.

Uostamiesčio savivaldybės administracija jau sudarė šiemet vyksiančių 70 varžybų ir įvairių sporto renginių sąrašą. Spalvingą Sporto metų logotipą sukūrė Anatolijus Klemencovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.