Visus darbus už valdžią Rusnėje padarė žiemą

Rusnė[[ge:lrytas:lrytas:4862650]]

E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Feb 24, 2018, 12:46 PM

Atėjusiais šalčiais bene labiausiai džiaugiasi Rusnės gyventojai. Jiems nebereikės laukti eilėse, kol per užlietą kelią perkels specialusis transportas – nuo vakar automobiliai važiuoja ledo keliu. Ledo kelio atidarymas tapo didžiule švente – rusniškiai susirinko su plakatais ir Lietuvos vėliavomis, šventę vainikavo trispalvės spalvų dūmų uždanga. Kelio važiuojamoji dalis, pažymėta šakomis, vingiuoja per užšalusias užlietas pievas. Naktimis kelio ribas rodys ant šakų užkabintos šviečiančios juostelės. Šiemet potvynis Šilutės rajoną kankina jau daugiau kaip tris mėnesius. Žmonės pavargo laukti eilėse, kol užlietą plento juostą įveiks specialia technika – traktoriais ar amfibijomis. Kariškių amfibijos reisai pritaikyti prie autobusų tvarkaraščio, tačiau jos kelia tik tris kartus per dieną. Vien vasario mėnesį kariškiai pergabeno daugiau kaip tris tūkstančius žmonių. Naujasis kelias atsirado pievoje. Rusniškiai čia pumpavo vandenį nuo užlietų pievų. Kažkada taip darydavo senieji krašto gyventojai. Dabar ledo storis – 30–40 centimetrų.

Rusniškiai liūdnai juokauja, kad jiems pabodo klausytis Vyriausybės pažadų apie estakados statybą, todėl iniciatyvos ėmėsi patys.

Žadama, kad estakada bus pradėta statyti šiemet vasarą ir kainuos apie 10 milijonų eurų.

Vasarą po rekonstrukcijos atidaromoje alaus darykloje „Švyturys Brewery“ bus įkurta aludarystės istorijos įdomybių ekspozicija. Jai renkami senieji keraminiai alaus kamšteliai arba indai su Dovydo žvaigžde (nuotr.)

Teigiama, kad šešiakampė Dovydo žvaigždė nuo seno buvo aludarystės simbolis, atsiradęs dar tuomet, kai alaus gamybos procesas buvo lyginamas su alchemija. Žvaigžde keraminius kamštelius žymėjo ir 1784 m. Klaipėdoje įkurta alaus darykla.

Galų gale ir didžiausiame pajūrio kurorte yra ką veikti žiemą. Šią savaitę atkeliavęs speigas Palangos gyventojams ir svečiams padovanojo žiemiškų pramogų. Užšalus Birutės parko tvenkiniams čia pradėjo veikti nemokama čiuožykla.

Naktimis paspaudžiant daugiau negu 15 laipsnių šalčiui parko tvenkinio ledo storis pasiekė net 20 centimetrų.

Parko administracija kasdien valo gamtos padovanotos čiuožyklos ledą, savaitgaliui įsipareigojo pakraščiuose pastatyti suoliukus, biotualetą, o miesto Kultūros centras pažadėjo muzikos.

Šakių rajono ugniagesiams trečiadienį rytą buvo pranešta apie degantį automobilį. Jo savininkai gyvena ant kalnelio ir, kad būtų patogiau, 1986 metų „Audi 100“ statydavo atokiau pakalnėje.

Gaisrą pastebėjo pro kaimą važiuojantys žmonės. Savininkams apie sudegintą jų automobilį pranešė ugniagesiai.

Manoma, jog mašiną buvo bandoma pavogti, tačiau vagis tenuvažiavo keliasdešimt metrų ir ugnimi sunaikino įkalčius.

Papyvesiai

Pasvalio rajono kaimo pakraštyje gyventojai Mūšos upės pakrante vedžiojo šunis. Spąstais vienam šuniui tapo žvejo palikta, tačiau apsnigta eketė upėje. Įkritęs į vandenį keturkojis neįstengė savo jėgomis išsiropšti.

Netrukus kitoje upės vietoje įlūžo ir antras šuo.

Žmonės baiminosi lipti ant netvirto ledo, tad skęstantiems augintiniams niekuo padėti neįstengė.

Buvo paskambinta Bendrajam pagalbos centrui.

Atsigulęs ant gelbėjimo rogių ugniagesys pričiuožė prie šunų ir juos vieną po kito ištraukė.

Šakių rajono kaime namą bebaigiančią remontuoti šeimą ketvirtadienį ištiko nelaimė. Gaisrą sukėlė per arti degiųjų medžiagų įrengtas židinio kaminas.

Po pietų šeimininkė pajuto dūmus ir, norėdama išvėdinti kambarius, atidarė langą ir duris. Oro pagavusios liepsnos siūbtelėjo visu smarkumu. Pradegė namo perdanga, ugnis suniokojo du kambarius, baldus, du televizorius, tris plastikinius langus. Šeima dar nebuvo spėjusi apdrausti turto.

Nidoje, Mirties slėnyje tarp Parnidžio ir Sklandytojų kopų, planuojama įamžinti čia kalėjusių ir mirusių Prancūzijos karo belaisvių atminimą. Manoma, kad prancūzų karo belaisvių stovykla čia veikė 1870–1872 metais. Dėl blogų sąlygų, ligų ir išsekimo daug žmonių mirė.

Prancūzijos ambasados darbuotojai Mirties slėnyje lankosi ir šia skaudžia tema domisi nuo 2016-ųjų pavasario. Artimiausiu metu planuojama pradėti Mirties slėnio žvalgymo darbus georadaru. Taip tikimasi nustatyti mirties stovyklos vietą.

Keturiolika apleistų ir pavojų keliančių, kraštovaizdį darkančių fermų, sandėlių, daržinių, sandėlių, garažų bus nugriauta iki birželio 1 dienos. Rajone daugiausia tokių pastatų Žilinų kaime – 4 ir Pilvingių – 3.

Griovimo darbus jau pradėjo viešąjį pirkimą laimėjusi bendrovė „Vilniaus betono demontavimo technika“. Jie kainuos 309 tūkstančius eurų. Didžiąją pinigų dalį sudaro Europos Sąjungos fondų parama.

Pilietiškas alytiškis Arūnas Žvaliauskas (nuotr.) nusipelnė apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Alvydo Jurgelevičiaus padėkos ir dovanos už tai, kad pranešė apie mieste pavojingai važinėjantį automobilį, kurį vairavo sunkiai apgirtęs (2,97 promilės) vyriškis.

Sekdamas paskui šį automobilį A.Žvaliauskas nuolat pranešinėjo pareigūnams, kuria gatve važiuoja. Todėl jau po kelių minučių buvo sulaikytas didelį pavojų kėlęs pažeidėjas, nes blaškėsi po visą kelią, išvažiuodavo į priešpriešinio eismo juostą, nestojo prie pėsčiųjų perėjos.

Jurgio Kunčino bibliotekoje atidarytu informaciniu terminalu „Pažink Ameriką“ iškart susidomėjo lankytojai, o ypač jaunimas.

Lietuvių, anglų ir rusų kalbomis pateikiama informacija padeda smagiai gausinti žinias apie šios šalies geografiją, istoriją, kultūrą, garsius žmones, galima išsirinkti ir paklausyti muzikinių kūrinių, skubiai gauti įvairių naujausių praktinių patarimų susiruošusiems aplankyt JAV.

Konteineryje rastas mirti paliktas šuo. Ant kaklo jam buvo stipriai užveržta virvė. Jauną kalytę gyvūnų globėjai spėjo išgelbėti. Apie konteineryje esantį šunį gyvūnų globos namų „Klajūnas“ vadovei I.Germanienei pranešė viena ukmergiškė.

Iš pradžių atrodė, kad šuo negyvas, tačiau nupjovus kaklą veržiančią kilpą jis pradėjo kvėpuoti. Po smaugimo sutrikusi kraujotaka, gyvūnas sunkiai laiko pusiausvyrą, matyti stiprus seilėtekis, rasta žaizda pakaušio srityje. Šiuo metu gyvūnas slaugomas veterinarijos gydykloje.

Aleksandrava

Šakių rajono kaime gyvenantis vyras policijai pranešė apie sunkiai sužalotą jo katiną ir nurodė įtariamąjį. Esą pas jį svečiavosi to paties kaimo gyventojas, o kai jis išėjo, pastebėjo, jog katinas nebegali pajudėti, bandydamas atsikelti griūva.

Veterinaras apžiūrėjo gyvūnėlį ir nustatė, jog dėl sunkių traumų besikankinantis nelaimėlis nugaiš. Šeimininkas sutiko, kad katinui būtų sušvirkšta mirtina injekcija.

Kai 1918 metais buvo atkurta Lietuvos valstybė, šiuo metu Šiauliuose gyvenančiai Malvynai Stonienei buvo dešimt metų. Vakar ji šventė 110 metų jubiliejų.

Iš penktame aukšte esančio dukters buto ilgaamžė pati į lauką pasivaikščioti dar išeidavo sulaukusi 101 metų. Dabar moteris po butą pati pavaikšto remdamasi į vaikštynę, ryte pavalgiusi eina pogulio, skaito maldaknygę, poteriauja, mėgsta žvalgytis prisėdusi prie lango. Ilgaamžė visada mėgo rūkytus mėsos gaminius, nevengė ir riebaus maisto.

Liepkalnio gatvėje vakar popietę iš krovininio automobilio iškrito vežtas krovinys. Greta važiuojančių automobilių vairuotojai stengėsi neatsitrenkti į kliūtį, tačiau nelaimės išvengti nepavyko.

Saugodamiesi iškritusio krovinio susidūrė „Škoda“ ir „Toyota“.

Po susidūrimo „Škoda“ nuvažiavo nuo kelio ir rėžėsi į medį. Abu automobiliai apgadinti. „Škoda“ – ypač smarkiai.

Penktadienio naktį policija gavo pranešimą, kad B. Sruogos gatvėje dega automobilis „Subaru“. Pareigūnai nuvykę į nurodytą vietą rado nuo kalniuko nuriedėjusį, viduryje gatvės stovintį sudegusį automobilį.

Išdegė transporto priemonės salono bei bagažinės skyrius, taip pat termiškai paveiktas automobilio kėbulas. Manoma, kad automobilis galėjo būti padegtas.

Marijampolė

88 metų moteriai į laidinį telefoną paskambinęs vyras prisistatė policininku ir ėmė klausinėti, ar senolė gavo pensiją. Moteris prisipažino gavusi. Apsimetėlis pareiškė turįs duomenų, jog jai išmokėti eurai gali būti suklastoti, todėl reikia juos patikrinti.

Pensininkė neprieštaravo, pasidėjo ant stalo 350 eurų ir po kiek laiko sulaukė jaunuolio, prisistačiusio finansų skyriaus darbuotoju. Jis paėmė pinigus ir, pasakęs, jog patikrins eurus ir grįš, dingo.

Marijampolės pataisos namų pareigūnas, budintis apsaugos bokštelyje, pastebėjo į uždarą teritoriją permestus penkis paketus.

Iškviesti policininkai netoli kalėjimo sulaikė du įtariamuosius, kurie nuteistiesiems bandė perduoti paketus su 12 mobiliųjų telefonų bei SIM kortelėmis ir dviem pakeliais mielių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.