Seimas po pateikimo pritarė Šiaulių ir Vilniaus universitetų sujungimui

Seime kelią toliau skinasi aukštojo mokslo tinklo pertvarka. Jau pritarta dalies universitetų sujungimui, o antradienį spręsta dėl Šiauliuose ir Vilniuje esančių aukštųjų mokyklų. Parlamentui pateiktas Šiaulių universiteto (ŠU) reorganizavimo prijungimo prie Vilniaus universiteto (VU) būdu projektas. Po pateikimo jam pritarta.

 lrytas.lt nuotr.
 lrytas.lt nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-05-15 16:59, atnaujinta 2020-02-20 14:35

 iek Vilniaus universiteto, tiek Šiaulių universiteto tarybos yra išreiškusios palaikymą šiam siūlymui.

„Rankose turiu ŠU tarybos nutarimą, kuriame palaikomas Vyriausybės siūlymas reorganizuoti. ŠU rektorius įpareigojamas sudaryti sąlygas ir imtis priemonių ŠU reorganizavimo prijungimo prie VU būdu sąlygoms parengti“, – kalbėjo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, pridurdamas, kad turi ir analogišką VU dokumentą.

Be pinigų nesusijungs

Paklaustas, kiek lėšų gali reikėti universitetų sujungimui, E.Jovaiša sakė, kad nė vienas universitetas neapsieis be tam tikrų reformos kaštų, nes pertvarka yra procesas, kurį palaikyti reikia pinigų.

„Klausimas, kiek daug tų pinigų reikia ir kam jie skiriami? Gali būti skiriami plėtrai ar jie iš tikro skiriami jungimai. Trečiadienį galutinai Vyriausybėje šie dalykai turi būti sudėlioti. Nė vienas universitetas nebus jungiamas be pinigų“, – pabrėžė parlamentaras.

Jis teigė, kad regioniniai universitetai yra itin svarbūs. Anot E.Jovaišos, prijungimu prie VU toli gražu neketinama sunaikinti ŠU, priešingai – jį sustiprinti. Nuostatose nurodoma, kad po sujungimo dabartinis ŠU taps Vilniaus universiteto Šiaulių akademija. Ją valdytų paskirtas direktorius.

Svarbus pedagogų ruošimas

Kaip tikisi VU atstovai, Šiauliuose atsirasianti VU akademija turėtų tapti vienu pagrindinių pedagogų rengimo centrų. Lrytas.lt jau anksčiau rašė, kad ŠU yra sukaupęs daug patirties specialiosios pedagogikos srityje, o E.Jovaiša sakė, kad Šiauliuose toliau bus vystomos ne tik šios srities, bet ir ikimokyklinio bei pradinio ugdymo studijos.

„Mes labai tikimės, kad ŠU suras jėgų, kad ir kitų mokytojų rengimas ten galėtų vykti“, – kalbėjo komiteto pirmininkas, pridurdamas, kad be pedagogų rengimo, naujojoje VU akademijoje bus rengiamos inžinerijos, informacinių technologijų bei humanitarinių mokslų programos.

Anot E.Jovaišos, vien VU vardas turėtų sustiprinti ŠU. Jis teigė kalbėjęs su VU rektoriumi Artūru Žukausku, kad naujojoje akademijoje nebūtų pamiršti humanitariniai mokslai. Šiuo metu studijas ŠU galima rinktis iš šių sričių: matematikos, humanitarinių, socialinių ir ugdymo mokslų bei verslo ir viešosios vadybos studijų.

Iki šių metų spalio 10-osios abi aukštosios mokyklos Seimui turi pateikti reorganizacijos planus ir sąlygas. Planuojama, kad studentai į VU Šiaulių akademiją stoti galėtų jau 2019 metais.

Sulaukė ir kritikos, ir pagyrimų

Liberalas Simonas Gentvilas kalbėjo, kad šiai dienai nėra matoma strateginio požiūrio, kaip gyventi aukštosioms mokykloms už Kauno ir Vilniaus ribų. „Šitas sujungimas nežada jokio proveržio. Tai yra labiau išlikimo klausimas Šiauliams“, – kalbėjo S.Gentvilas, klausdamas ar aukštojo mokslo reformoje yra užkoduota regionų pažanga.

E.Jovaiša pripažino, kad dabartinėje situacijoje iš tikro kalbama ir apie ŠU išlikimą. Tačiau jis teigė norintis tikėti, kad šis aukštųjų mokyklų jungimas, nauja finansavimo sistema ir papildomos lėšos atskleis naujas ŠU galimybes, taip padedant regione išlikti aukštajam mokslui.

Konservatorė Irena Degutienė gyrė sprendimą šiems universitetams susijungti, tačiau jai kilo klausimas, kiek keisis šiuo metu ŠU esančios studijų programos ir susijungimo metu nenukentės ŠU jau studijuojantys studentai.

„Tos programos, į kurias jie įstojo pernai ir anksčiau, tikrai nebus uždarytos, jie galės jas baigti. Į tas programas, į kurias stos šiais metais, kadangi jau vyksta darbas tarp universitetų, tai jie jau turi bendrą matymą programų, kurios perspektyvios ir galimos. Jeigu nutiktų kažkas netikėto, jiems būtų pasiūlyta kažkas kito, bet tikrai artimo“, – apie studentų ateitį kalbėjo E.Jovaiša.

Kita konservatorė Gintarė Skaistė kalbėjo, kad ilgiau delsti priimti sprendimus dėl ŠU nebegalima, nes šioje aukštojoje mokykloje studentų per pastaruosius penkerius metus sumažėjo 64 proc. O tuo tarpu Vytautas Juozapaitis kalbėjo, kad ŠU yra unikali muzikos mokytojų rengimo programa, tad ragino, kad po aukštųjų mokyklų sujungimo ji būtų išsaugota.

Iš viso dėl ŠU ir VU sujungimo balsavo 91 parlamentaras. Už aukštųjų mokyklų sujungimą pasisakė 86 Seimo nariai, penki susilaikė, o pasisakiusių „prieš“ nebuvo. Jungimo aplinkybes įvertinti pasiūlyta Seimo Švietimo ir mokslo komitetui, toliau dėl šių aukštųjų mokyklų sujungimo svarstoma bus birželio 12-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.