Nusprendė: bus sujungti Šiaulių ir Vilniaus universitetai

Parlamentarai galutinai pritarė universitetų jungtuvėms. Nuspręsta, kad Šiaulių universitetas (ŠU) taps Vilniaus universiteto (VU) dalimi. Taip pat priimti papildomi sprendimai dėl Lietuvos edukologijos (LEU) ir Aleksandro Stulginskio universitetų (ASU) prijungimo prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU).

 ŠU taps VU akademija.<br> lrytas.lt koliažas
 ŠU taps VU akademija.<br> lrytas.lt koliažas
Gintarė Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 5, 2018, 4:47 PM, atnaujinta Feb 20, 2020, 2:35 PM

Planuojama, kad ŠU taps Vilniaus universiteto Šiaulių akademija. Šios dvi aukštosios mokyklos iki spalio 10-osios turės pateikti reorganizavimo sąlygas ir planą. Taip pat patvirtintas naujos sudėties VDU statutas, kuris turėtų įsigalioti kitų metų sausio 1-ąją. Tam, kad LEU ir ASU būtų prijungti prie VDU, pritarta dar sausio viduryje.

Variantas – ne optimalus

Seimo narys, valstietis Viktoras Rinkevičius ragino balsuoti už nutrimą dėl LEU, ASU ir VDU su tuo sutinka. „Netrukdykime jiems vykdyti savo tikslų“, – sakė jis. 

Tuo tarpu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovė Gintarė Skaistė tokį sprendimą kritikavo. Ji kalbėjo, kad premjero sudaryta darbo grupė pernai siūlė optimalesnį variantą nei dabar siūlomas Seime. 

„Valstybė skiria 25 mln. eurų, norisi, kad tas rezultatas, kuris iš jų daromas, būtų optimalus ir toks, kuris atneš didžiausią pridėtinę vertę. Žiūrint į tą sprendimą, kurį matome, man atrodo, kad nebuvo optimaliausias variantas“, – sakė ji, pridurdama, kad toks siūlomas planas negarantuoja geresnės studijų ir mokslo kokybės. 

Taip pat konservatorius Edmundas Pupinis kalbėjo, kad tokiu sujungimu bus panaikintas vienintelis Lietuvoje veikiantis žemės ūkio studijas siūlantis universitetas. „Niekada negalvojau, kad atėję valstiečiai patį pirmą universitetą, kurį panaikins, tai žemės ūkio universitetą“, – sakė jis. 

Galiausiai pritarta papildomiems sprendimas dėl LEU ir ASU prijungimo prie VDU. Už tai pasisakė 60, prieš 3, susilaikė 23 parlamentarai. Tai reiškia, kad galutinai nuspręsta, jog LEU taps VDU Edukologijos akademija, o ASU taps VDU Žemės ūkio akademija. 

Po sprendimo parlamentaras Vytautas Kamblevičius sakė: „Šiandien jūs palaidojote žemės ūkio akademiją.“

Nusprendė sujungti

„Tvarkietis“ V.Kamblevičius kalbėjo, kad toks sujungimas yra paskaičiuotas ir numatyta, kaip viskas tuėtų vykti. 

Seimas balsų dauguma nutarė, kad ŠU ir VU bus sujungti. Tam pritarė 76 Seimo nariai, prieš buvo 2, o dar du susilaikė. Tai reiškia, kad abi aukštosios mokyklos iki spalio 10-osios turi sutarti dėl jungimosi sąlygų ir plano. Jas paruošus Seimas balsuos dar kartą. Po sujungimo ŠU taps VU Šiaulių akademija. 

Apie tai, ką apie susijungimą galvoja patys universitetai, galite paskaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.