Prezidentei pakvietus politikus vakarienės, ekspertas: „Tai naivu“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pati imasi taikyti valdančiuosius ir opoziciją. Naujienų portalo delfi.lt teigimu, šalies vadovė kvietė valdančiųjų ir opozicijos atstovus į bendrą, neformalią vakarienę, tačiau susitikimas greitai buvo atšauktas.

Šalies vadovė bando sutaikyti valdančiuosius ir opoziciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šalies vadovė bando sutaikyti valdančiuosius ir opoziciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2018, 1:35 PM, atnaujinta Sep 5, 2018, 4:43 PM

Pirminėmis žiniomis, į vakarienę buvo kviečiamas premjeras Saulius Skvernelis, Seimo vadovas Viktoras Pranckietis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Kodėl planuotas susitikimas buvo atšauktas, konkrečiai nėra aišku. 

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstovė spaudai Karolina Frolovienė patikino girdėjusi kalbas apie šį susitikimą.  „Apie šio susitikimo organizavimą žinome, tačiau oficialaus kvietimo į jį nesame gavę. Apie atšaukimą ar jo priežastis nežinome“, – atsakyme rašė ji.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad R.Karbauskis ne kartą viešai išsakė savo poziciją dėl to, kad nebendraus ir kojos nekels į prezidentūrą, kol šalies vadovė nepaaiškins, ką reiškė jos ir politikų susirašinėjimai.

Apie tai valstiečių lyderis prabilo po to, kai „Lietuvos rytas“ paviešino buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio ir šalies vadovės elektroninių laiškų kopijas.

Nors Seimo rudens sesija dar nėra prasidėjusi, politinis sezonas neabejotinai jau vyksta. Šalies prezidentė D.Grybauskaitė praėjusį penktadienį interviu LRT sakė, kad šiuo metu politinės jėgos aiškinasi asmeninius interesus.

„Aš tai vadinu brandos stoka, nes santykiai labai suasmeninti, visiškai negalvojama apie atsakomybę, valstybės ir žmonių interesus. Toks politikavimas ir politikų elgesys neatsakingas, nes rinkėjai juos rinko dirbti Lietuvai, o ne tam, kad jie aiškintųsi santykius“, – LRT kalbėjo šalies vadovė.

Jos teigimu, nereikia tikėtis, kad politinė kultūra staigiai pasikeis, ir egzistuoja tam tikros „raudonos ribos“, kurias peržengus prasideda destrukcija, trukdanti valstybės raidai.

„Visuomet kyla tam tikrų nesutarimų, egzistuoja interesų skirtumai, tačiau yra tos raudonosios ribos, kurių negali peržengti joks politikas“, – pabrėžia D. Grybauskaitė.

Naivu, jei tikėjosi sutaikyti

Politologas, Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad taikyti valdančiuosius ir opoziciją nėra realu.

„Kvietimas vakarienės ar pietų normalioje, demokratiškoje šalyje yra labai normali praktika. Savaime parodyti draugiškumą iš prezidentės pusės yra gražu. Kitas klausimas – kokia intencija šis susitikimas yra daromas. Jei prezidentės motyvas buvo sukviesti taikymui, ji šauna pro šalį, nes normalios pozicijos ir opozicijos taikyti nereikia – jų pareiga yra peštis. O išlaužti taiką bet kokia kaina yra nerealu“, – kalbėjo V.Valentinavičius.

Jo teigimu, jei politikams buvo pasiūlytos tam tikros temos ir aptariami klausimai, situaciją tai smarkiai keičia: „Galbūt tokiu atveju šitas kvietimas būtų sulaukęs ir rimtesnio pasisekimo“.

V.Valentinavičius įvertino ir valdančiųjų ir opozicijos atstovų ginčus: „Dabar vyksta komisijų sudarinėjimas ir buvusių vyriausybių teisimas. Tai nėra rimta politika. Įskaitant ir prezidentės teisimą – amžinas bandymas įrodyti, kad D.Grybauskaitė ir konservatoriai yra kanibalai, neatrodo rimtai“.

„R.Karbauskis ir G.Landsbergis įžeidinėja vienas kitą viešai, o čia prezidentė kviečiasi juos kaip mažus vaikus taikyti. Kas eis į tokį susitikimą?“ – klausė V.Valentinavičius.

Visa ši situacija V.Valentinavičiui primena girdėtus D.Grybauskaitės norus, kad Tėvynės sąjungos atstovai būtų valdančiojoje koalicijoje su valstiečiais: „Tai yra labai naivu. Tikėtis, kad partijos su absoliučiai skirtingomis vertybėmis galėtų eiti į koaliciją, labai nerealu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.