D. Grybauskaitė ragina valstybės institucijas atverti duomenis žiniasklaidai ir visuomenei

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat sureagavo į laikiną draudimą žurnalistams neatlygintinai naudotis Registrų centro duomenimis.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ragina Vyriausybę atverti valstybinių institucijų kaupiamus duomenis. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ragina Vyriausybę atverti valstybinių institucijų kaupiamus duomenis. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2018, 1:10 PM

Atsiųstame garso įraše D.Grybauskaitė sakė, kad suvaržymai žiniasklaidai nėra pagrįsti.

„Lietuvos įstatymai nedraudžia teikti į Registrų centro informacijos žiniasklaidai ir visuomenei nemokamai. Tam reikia tik politinės valios. Dirbtiniai suvaržymai žiniasklaidai yra nepagrįsti ir neproporcingi, bei neatitinka pasaulio tendencijų. Dauguma valstybių jau senai eina duomenų atvėrimo keliu. Nes atvira prieiga prie duomenų daro teigiamą poveikį ekonomikai ir inovacijų plėtrai, valstybės progresui ir kasdieniam piliečių gyvenimui“, – kalbėjo šalies vadovė.

Ji ragino Vyriausybę sukurti „nemokamą ir laisvai prieinamą atvirų duomenų portalą mūsų žmonėms“. „Nes esame kone vieninteliai Europos sąjungoje, iki šiol neturintys tokio portalo. Dar tik kelios šalys neturi tokio portalo, kaip Malta ar Vengrija. Lietuva tikrai yra pribrendusi atvirų duomenų politikai jau senai“, – pabrėžė D.Grybauskaitė.

„Valstybinių institucijų kaupiami duomenys turi būti nemokamai prieinami visiems. Modernios, ekonomiškai stabilios valstybės, kaip Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Švedija, Airija ir kitos, jau seniai vystosi būtent atvirų duomenų pagrindu. Tai užtikrina jų žmonėms laisvą, patogų ir nemokamą priėjimą prie valstybės institucijų duomenų. Tai rodo tų šalių politinę valstybės brandą, tikėjimą savo visuomene“, – kalbėjo ji.

Jos teigimu, atverti duomenis Lietuvą ragina ir ES, EBPO. „Viešumas yra vienas svarbiausių antikorupcinių saugiklių. Todėl raginu Vyriausybę rasti politinės valios atverti valstybinių institucijų duomenis visuomenei ir užtikrinti nemokamą prieigą prie žmonėms ir žiniasklaidai reikalingos informacijos“, – sakė ji.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad naujasis Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius rugsėjo viduryje nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką neatlygintinai teikti duomenis pagal žurnalistų užklausas. Centro atstovų teigimu, praktika buvo neteisėta, nes nėra numatyta įstatymuose.

Premjeras Saulius Skvernelis BNS yra sakęs, kad šį trečiadienį Vyriausybė priims sprendimus, kurie leis vėl pradėti teikti duomenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.