Lietuvoje pradedama gyventojų apklausa, kuriuo laiku gyventi

Lietuvoje pradedama reprezentatyvi gyventojų apklausa, kur bus teiraujamasi žmonių nuomonės, kurį laiką – žiemos ar vasaros – pasirinkti, pirmadienį pranešė Susisiekimo ministerija.

Laiko sukimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Laiko sukimas.<br>V.Balkūno nuotr.
Laiko sukimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laiko sukimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 29, 2018, 2:52 PM

Ši apklausa vyks Europos Sąjungoje (ES) svarstant iniciatyvą atsisakyti laiko sukiojimo dukart per metus.

Anot ministerijos, dėl laiko pasirinkimo taip pat bus organizuojamos viešosios konsultacijos su suinteresuotomis institucijomis bei įstaigomis, bus tariamasi ir su kaimyninėmis šalimis.

„Visuomenės nuomonės tyrimas ir suinteresuotų institucijų konsultacijos padės išsiaiškinti, kuriam nuolatiniam laikui – vasaros ar žiemos – šalis norėtų teikti pirmenybę. Tai taps pagrindu tolesniam sprendimų derinimui su kaimyninėmis šalimis“, – pranešime cituojamas susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Europos Komisija rugsėjį pranešė siūlanti Europos Sąjungoms narėms atsisakyti laiko sukiojimo nuo 2019 metų, tačiau daugelis Bendrijos narių abejoja, ar tai įmanoma padaryti taip greitai.

Komisija siūlo, kad pačios bendrijos narės nuspręstų, kokį laiką taikyti – vasaros ar žiemos, tačiau turėtų tai derinti su kaimyninėmis valstybėmis.

Šiuo metu visoje ES dukart per metus laikas pakeičiamas viena valanda, siekiant geriau išnaudoti dienos šviesą. Vasaros laikas įvedamas paskutinį kovo sekmadienį ir atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį.

Diskusijos Austrijoje

Šiuo metu dėl laiko sukiojimo tariasi Austrijos mieste Grace posėdžiaujantys ES šalių susisiekimo ministrai.

Daugelis jų mano, kad kitąmet nustoti taikyti ilgametę praktiką yra nerealu.

„Jeigu siekiame padaryti tai 2019 metais, kaip pasiūlė Komisija, tai nebus palaikoma daugelio šalių narių“, – sakė Austrijos susisiekimo ministras Norbertas Hoferis, prieš prasidedant neformaliam susitikimui.

Jis tvirtino, kad nors daugelis šalių sutinka atsisakyti laiko sukiojimo iš principo ir nors pati Austriją norėtų to „kaip įmanoma greičiau“, 2019 metai yra per daug ambicingas tikslas.

„Tam tikrose srityse bus būtinas techninis pasirengimas, (...) pavyzdžiui, aviacijos pramonė mums sako, kad jai reikia 18 mėnesių pasiruošti“, – kalbėjo ministras.

„Mums taip pat reikia būti atsargiems, kad netaptume laiko zonų mišiniu“, – pridūrė jis.

Danijos ministras Ole Birkas Olesenas buvo atsargus: „Mums reikia išsamių debatų apie tai. (...) Jų dar nesurengėme, todėl mums reikia daugiau laiko, kad pareikštume Danijos poziciją šiuo klausimu.“

N. Hoferis sakė bandysiantis rasti „plačiausią įmanoma konsensusą“ susitikimo metu. Jis vyksta Austrijai pirmininkaujant ES Tarybai.

Laiko sukiojimo šalininkai sako, kad ilgesni šviesūs vakarai vasarą padeda taupyti energiją ir didina žmonių produktyvumą.

Oponentai teigia, kad kai kuriems žmonėms sunku prisitaikyti prie laiko persukimo ir daro trumpalaikį neigiamą poveikį jų sveikatai.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ praėjusią savaitę skelbė, kad pagal naujausią pasiūlymo variantą sezoninio laiko siūloma atsisakyti nuo 2021 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.