Istorinį Ukmergės paveldą nukapojo ukrainiečiai

[[ge:lrytas:lrytas:8106903]]Ukmergė

D.Vyto nuotr.
D.Vyto nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 3, 2018, 12:45 PM, atnaujinta Nov 4, 2018, 10:47 AM

Senamiestyje remontuojant Žuvų gatvės 7-uoju numeriu pažymėtą pastatą buvo pašalinta dalis tinko su istoriniu užrašu „Įvairios prekės“ (nuotr. dešinėje). Šis įvykis sukėlė didelį ukmergiškių pasipiktinimą. Policininkai darbus sustabdė. Pastatas yra vertingųjų savybių turintis kultūros paveldo statinys. Ukmergėje gyvenantys pastato savininkai jį išnuomojo vienam ukmergiškiui. Nors nuomos sutartyje nebuvo numatyta, kad leidžiama atlikti pastato išorės remonto darbus, nuomininkas vis tiek jų ėmėsi, tam pasamdęs iš Ukrainos atvykusius tris darbininkus. Nuomininkas bus įpareigotas atlikti polichrominius tyrimus. Ištyrus visus dažymo sluoksnius ir nustačius, kurie iš jų yra vertingi meniniu bei istoriniu atžvilgiu, bus pareikalauta atkurti tai, kas sunaikinta. Be to, šiam vyrui gresia kelių šimtų eurų bauda.

Druskininkų savivaldybės miestelio gyventojai, iki šiol neturėję universalaus aikštyno, jau gali juo džiaugtis. Naujasis stadionas įrengtas progimnazijos teritorijoje, tačiau juo naudotis galės visa šio miestelio bendruomenė.

Jame sudarytos puikios sąlygos sportuoti. Aikštyne įrengta futbolo aikštė, bėgimo takai, lauko treniruoklių aikštelė, įsibėgėjimo takai su šuoliaduobe, nutiesti lietaus nuotekų tinklai, įsigyti futbolo vartai, kamuolių gaudyklės, įrengti suoliukai žaidėjams.

Vėlinių išvakarėse ant aukšto Šešupės kranto, Ramybės parke, atidengtas paminklinis akmuo, skirtas 1945–1952 metų kovotojams už laisvę.

Beveik visoje šio parko teritorijoje anuomet buvo užkasami žuvusių partizanų ir represinių struktūrų nukankintų civilių gyventojų palaikai. Manoma, jog buvo užkasta keli šimtai aukų.

Netoli Lietuvos ir Lenkijos pasienio, Kalvarijos savivaldybės teritorijoje esančioje degalinėje, pareigūnai sulaikė prieš kelias dienas Vokietijoje pavogtą vilkiką DAF su puspriekabe.

Dar vienas toks pat vilkikas buvo sustabdytas gretimame Trakiškių kaime. Vogtus sunkvežimius vairavo anksčiau teisti 53 ir 54 metų Joniškio rajono gyventojai.

Raudonėnai

Jurbarko rajono gyventojų namuose nelaimę sukėlė užsiliepsnojęs šaldytuvas.

Ugniagesiai nuardė dalį medinio apmūryto namo sienos ir perdangos. Aprūko visi kambariai. Šaldytuvas sudegė visiškai.

Rokiškis

Policijos pareigūnai, naktį gavę pranešimą apie muštynes viename Rokiškio rajono kaime, išskubėjo į įvykio vietą. Pakeliui išvydo važiuojantį automobilį.

Stabdomas vairuotojas nestojo ir spruko. Gaudynės tęsėsi apie 20 kilometrų.

Teko per kelią permesti vadinamąjį ežį. Dyglius pervažiavęs bėglys nesustojo ir dar kurį laiką važiavo kiauromis padangomis. Pasiekęs Rokiškį vairuotojas įlėkė į pievą ir įklimpo. Išlipęs iš mašinos jis dar bandė sprukti, bet buvo sulaikytas. 17-mečio vairuotojo girtumas – 1,73 promilės.

S.Kudirkos ligoninėje bus atliekami magnetinio rezonanso tomografo tyrimai. Pacientams nereikės važiuoti į kitus miestus, o medikai turės būtiną darbo įrankį.

Didžiausioje Dzūkijos medicinos įstaigoje magnetinio rezonanso tomografu kasmet atliekama apie 5 tūkstančius tyrimų, kurie labai reikšmingi onkologinių ligų profilaktikai, padeda tiksliau ir greičiau nustatyti diagnozę. Nauja įranga Alytaus miesto savivaldybei atsiėjo per milijoną eurų.

Į Alytų atvežta 33 peilių, rastų Vilniaus Žemutinės pilies teritorijoje, rinkinys. Pirmą kartą tokia gausi šių stalo įrankių kolekcija kartu su eksponatais iš kitų muziejų bus pristatoma parodoje „Archeologiniai peiliai ir jų rekonstrukcijos“, atidaromoje Alytaus kraštotyros muziejuje.

Archeologinių tyrimų metu Vilniaus Žemutinės pilies teritorijoje rasta daug darbui skirtų ir stalui serviruoti naudotų peilių, juos vyrai ir moterys nešiojo pasikabinę prie diržo puošniose makštyse.

Šimkaičiai

22 metų Jurbarko rajono miestelio gyventojas, Vėlinių išvakarėse važiuodamas motoroleriu, atsitrenkė į parduotuvės sieną ir dėjo į kojas. Įvykį matę žmonės teigė, jog vaikinas buvo akivaizdžiai apgirtęs.

Kai pareigūnai surado motorolerio vairuotoją, paaiškėjo, jog jis yra ne tik neblaivus (2,07 promilės), bet ir apskritai neturi teisės vairuoti.

Dzūkijos gyventojai turės net du 2019 metų Dzūkų kalendorius.

Stalinį – puoštą išskirtinėmis viso Dzūkijos regiono gyvenamųjų vietovių nuotraukomis, darytomis iki 1990 metų, ir kabinamąjį – su žymių Dzūkijos krašto žmonių portretais.

Be įprastos informacijos, kalendoriuose bus galima pasiskaityti dzūkiškų frazeologizmų ir rasti geriausių šio regiono gėrimų gamybos receptų. Abu Dzūkų kalendorius Lazdijų rajone pristatė jo sudarytojas, Dzūkijos vertybių puoselėtojas ir propaguotojas Juozas Žitkauskas.

Panevėžys

Senvagėje esančios vėjarodės chuliganams užkliuvo jau antrą kartą. Rytą praeiviai jas pastebėjo sugadintas. Vienos buvo sulankstyta ir nulaužta viršūnė, antrai nudrėksta medžiaga. Savivaldybė patyrė 400 eurų nuostolį.

Prieš pusantros savaitės buvo sugadintos 7 vėjarodės iš 20-ies. Savivaldybė neketina tvarkyti sugadintų vėjarodžių. Nesiruošiama ir jų nuimti, nes taip būtų pripažintas vandalų pranašumas.

Panevėžys

Prie vienos Panevėžio parduotuvės žmonės pastebėjo griuvinėjantį paauglį. Sunerimusi praeivė priėjo artyn paklausti, kas nutiko. Nuo paauglio sklido alkoholio tvaikas. Apie tai buvo pranešta policijai ir medikams.

Į alkoholio matuoklį penkiolikametis pripūtė 1,64 promilės.

Stebėti paauglys buvo paguldytas į Panevėžio ligoninės Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus palatą. Išblaivytą sūnų dar tą pačią dieną į namus išsivežė tėvai.

Panevėžys

Panevėžio ligoninės Reanimacijos skyriuje gelbėjamas žiauriai sumuštas 52 metų vyras. Į namus Marijonų gatvėje grįžusi panevėžietė rado iš skausmo vaitojantį sugyventinį.

Jis dar spėjo pasakyti, kad buvo sumuštas trijų pažįstamų vyrų. Moteris iškvietė medikus.

Po operacijos jis gydomas Intensyviosios terapijos skyriuje. Smūgiai nelaimėliui teko į galvą.

Sulaikyti 33, 37 ir 49 metų vyrai. Trijulė buvo girta. Vyras buvo sumuštas ne per išgertuves. Nukentėjusysis buvo blaivus.

Kone visą naktį Ukmergės ugniagesiai gesino gaisrą, kilusį mediniame name. Ugnis Ukmergės rajono Taujėnų seniūnijos kaime įsiplieskė naktį.

Atvykus ugniagesiams apleistas ir nenaudojamas rąstinis vieno aukšto namas degė atvira liepsna, skardinis stogas buvo nudegęs. Gaisro metu sudegė stogas, vietomis pradegė medinė perdanga. Vidus sulietas vandeniu.

Mažeikiai

Gamyklos gatvėje esančios kavinės virtuvėje darbuotojoms nuo dujinės viryklės keliant metalinį puodą su karšta sriuba nutrūko puodo rankena ir karšta sriuba išsiliejo ant 23 metų darbuotojos.

Nukentėjusiajai ligoninėje diagnozuoti daugybiniai kūno nudegimai, dėl kurių gydyti ji išvežta į Kauno klinikas.

Budrionys

Kupiškio rajono kaime vagys buvo nusitaikę į negyvenamą sodybą. Prieš kelias dienas vienkiemio link važiuojantį lengvąjį automobilį su priekaba pastebėjo 45 metų savininkė. Tuo metu jau buvo sutemę. Matyt, išgąsdinti vagišiai į sodybą nebesuko ir pravažiavę pro šalį nurūko tolyn.

Šeimininkė rado išplėštą sodybą. Išlaužę klėties, daržinės ir garažo duris ilgapirščiai kieme į krūvas sukrovė metalinius daiktus ir taikėsi vėliau juos išsivežti. Suniokotas duris nukentėjėlė įvertino 103 eurais.

Šilalės rajono kaime kilusiame gaisre vos nežuvo neseniai iš užsienio grįžusi šeima. Vos prieš kelis mėnesius ji įsigijo seną namą, kuriame ir įsikūrė, kol bus pastatytas ir įrengtas šiuo metu statomas būstas.

Ugnis įsiplieskė pastogėje, nes namo sija buvo įmūryta į dūmtraukį. Žmonės pabudo pajutę aitrius dūmus.

Atvykus ugniagesiams ugnis buvo spėjusi apimti kelis metrus pastogės, apdegė ten buvę daiktai ir drabužiai.

Vandalai pasismagino Dauniškio parke: išvertė tris apšvietimo atramas, penkis apšvietimo įrenginius apgadino. Bendrovės „Utenos komunalininkas“ vyr. energetikas H.Eidžiulis pripažino, kad ne visos atramos laikosi tvirtai.

Dažnai jaunuoliai, kurie įsibėgėję spardo apšvietimo stulpus, padaro nemažai žalos: sudaužomos lempos, iškrenta laidai.

Šį kartą įmonei padaryta žala siekia apie 600 eurų.

Miesto gyventoja A.Liumparienė netoli autobusų stoties užfiksavo šiam metų laikui netipišką atvejį – stoviniuojantį baltąjį gandrą. Susigūžęs, ant vienos kojos stovintis paukštis neatrodė baikštus, nebuvo požymių, kad jis būtų kaip nors sužalotas.

Ornitologas M.Karlonas paaiškino, kad kol kas su gandru nieko daryti nereikia: „Žiemos dar nėra, maisto jis susirasti gali, todėl turi visas galimybes išskristi. Kol neateis rimta žiema, paukščiui pagalbos nereikia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.