Arūnas Dumalakas. Alaus bokalas jau tapo didesniu blogiu už „žolę“

 

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2019, 7:00 AM

Alaus bokalas, išgertas lauko kavinėje, yra baisesnis nei „žolės“ suktinė moksleivio rankose. Tuo įsitikinusi valdžia, paskelbusi nuožmią kovą girtavimui, bet užmerkdama akis prieš tai, kas vyksta mokyklose.

Greitai jos ištuštės, tad policija praėjusios savaitės pabaigoje surengė vieną iš labai retų operacijų. Kad nebūtų daroma žala nepilnamečių psichikai, mokyklos pavadinimas pranešime nenurodomas.

Paminėta tik tai, kad tai buvo Vilniaus profesinė mokykla. Pareigūnus su tarnybiniais šunimis pakvietė mokyklos administracija.

Tie moksleiviai, ties kurių daiktais tarnybiniai šunys užtruko ilgiau, buvo paprašyti parodyti, ką turi kuprinėse. Jose rasta narkotinių medžiagų ir įvairių tabako gaminių. Vėlgi – kad nebūtų daroma žala nepilnamečių psichikai, rastų kvaišalų kiekis nenurodomas.

Policija pažadėjo, kad tokias operacijas rengs ir ateityje, tačiau tuo galima abejoti.

Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad jie užgriuvo ne licėjų ar gimnaziją, o eilinę profesinę mokyklą.

Kas būtų nutikę, jei policininkai su tarnybiniais šunimis būtų užsukę į prestižinę mokyklą?

Pirmiausia iš moksleivių pareigūnai būtų išgirdę, kad jau rytoj nedirbs ne tik jie – iš tarnybos bus išvyti ir kuprines apuostę šunys. Kitą dieną Policijos departamentą ir Vidaus reikalų ministeriją būtų užgriuvę moksleivių tėvų skundų lavina.

Todėl sunku patikėti, kad operacija kada nors bus surengta licėjuje ar gimnazijoje. Policininkai nutuokia apie pasekmes.

O gal šiose mokyklose niekas nevartoja ir neplatina narkotikų? Nebūkime naivūs.

Štai vienos sostinės gimnazijos moksleiviai gali parodyti bent porą platintojų, iš kurių bet kada galima nusipirkti suktinę. Abu jie – tos mokyklos moksleiviai.

Kitos gimnazijos auklėtinis autobuse su draugu garsiai aptarinėjo prekę, kainą, tikindamas, kad pusė Žirmūnų iš jo perka. Ir nieko – keleiviai nuleidę akis tylėjo, nors puikiai suprato, kad ne guminius ančiukus tas vaikis pardavinėja.

Beje, moksleivių klausimą vienas kitam „Turi parūkyti?“ taip pat visi aplinkui supranta, kad prašoma ne paprastos cigaretės.

Licėjų ir gimnazijų moksleiviams surašytose taisyklėse surasime draudimą turėti ir vartoti psichoaktyvias medžiagas (tabaką, alkoholį, narkotikus) ar būti apsvaigus nuo jų.

Taisyklėse nurodyta, kad už tai iš karto informuojami mokinių tėvai ar globėjai ir policija. Tik ar daug mokyklų pedagogų apie tai ką nors informavo? Ką jūs – juk tai negarbė mokyklai, kertanti per moksleivių krepšelius ir tų pačių pedagogų atlyginimus.

Ar norės mokytojas sau paploninti piniginę, išvydęs akivaizdžiai apsinešusį auklėtinį? Aišku, kad ne.

O kol narkotikų vis dar pasitaiko tik profesinėse mokyklose, stropiai rengiančiose darbininkus plačiajai Vakarų Europai, galima susikoncentruoti į kovą su alkoholio vartojimu ir nuo 2020-ųjų palaiminti draudimą prekiauti alumi tose lauko kavinėse, kurios licencijas išsirūpino tik vasarai.

Tad kitąmet karštą dieną prisėdęs lauko kavinėje šalto alaus bokalo greičiausiai nebegausi. Nes kažkam jis pasirodė baisesnis už „žolės“ suktinę ir kvaišalų „čekį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.