Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

Kauno rajone esančių Rokų gyventojams neramu - Jiesios upelio spalva visiškai nebūdinga šiam metų laikui. Sunerimę ir Plokščių kaimo (Šakių r.)  žmonės - Vaiguvos upei-gatvei išklilo pavojus. O tuo tarpu vairuotojams užmiesčio keliuose derėtų būti atidiems - vyksta rudeninė žvėrių migracija.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Oct 5, 2019, 12:42 PM, atnaujinta Oct 5, 2019, 2:43 PM

 

Rokai

 

Jau antri metai pasibaigus vasarai Kauno rajone tekantis Jiesios upelis nusidažo žalia spalva. Prie jo gyvenantys žmonės bei čia esančių sodininkų bendrijų nariai tik kraipo galvą matydami tokį neįprastą vaizdą. „Suprastume, jei tai būtų šiltuoju metų laiku, kai žydi marios ir ežerai. O dabar jau palyginti šalta, todėl vanduo lyg ir neturėtų žydėti“, – stebėjosi prie Kauno esančios sodininkų bendrijos „Kolegos“ pirmininkas A.Kašinskas. Kodėl tai atsitiko, paaiškino bendrovės „Išlaužo žuvis“ direktorius ichtiologas D.Svirskis. Netoliese šio upelio esančiuose bendrovės tvenkiniuose prieš dvejus metus apsigyveno nauja, ligi šiol nematyta invazinė dumblių rūšis. Ji aktyviai dauginasi karštomis vasaromis. Stambesnius dumblius suėda tvenkiniuose gyvenantys plačiakakčiai, o invazinių dumblių jie neįveikia. „Tad po vasaros nuleidinėjame žalią tvenkinių vandenį į Jiesią. Tai yra saugu, nepavojinga žmonių sveikatai“, – aiškino D.Svirskis.

Rokiškis

Psichiatrijos ligoninės teritorijoje rastas negyvas 59 metų ligonis. Ligoninėje besigydžiusio vyro policininkai ieškojo kaip dingusio be žinios. Krūmynuose, nuošalioje vietoje, gulintį negyvėlį aptiko pasivaikščioti išėję kiti pacientai.

Pareigūnams abejonių sukėlė kūne aptikti sužeidimai, tačiau paaiškėjo, kad tai ne ne žmogžudystė. Nelaimėlis gydėsi skyriuje, kuriame neribojamas judėjimas. Pacientams leidžiama laisvai išeiti į kiemą.

Kretinga

 

Gyvenamųjų namų kvartalais virtusiose Kretingos rajono sodininkų bendrijose pradėjo darbuotis kelininkai. Šiemet nauja asfalto danga bus paklota trijų bendrijų gatvėse.

Dabar kelininkai dirba Kretingsodyje – čia kapitališkai remontuojamos Sodininkų ir Kaimelio gatvės. Greitai darbai prasidės Kretingos miesto sodininkų bendrijoje „Žemaitija“, bus suremontuota Vydmantų sodininkų bendrija „Medvelakis“, kertanti Pušų gatvės dalis. O šiuo metu remontuojamos tos gatvės, kurios yra perduotos savivaldybei.

Klaipėda

 

Sukurtas pirmasis šalyje miesto turizmo portalas. Jame miesto įvaizdį kuria miestiečiai ir turistai, dalydamiesi įspūdžiais, emocijomis ir patirtimi savo „Instagram“ socialinio tinklo profiliuose.

Tokie atsiliepimai ir lankytinų objektų įvertinimas pateiks apie miestą objektyvią informaciją. Iš nuotraukų ir trumpų videosiužetų sudarytas vaizdas padės kitiems susiplanuoti viešnagę. Sukurti pradiniam turiniui nufilmuota pusšimtis patraukliausių objektų ir sumontuoti trumpi filmukai. Vėliau turinį kurs patys miesto lankytojai.

Klaipėda

 

Apleistų pastatų uostamiestyje sąrašas šiemet sutrumpėjo bene perpus – pernai jame buvo 13, liko tik 7 statiniai. Pasitaikydavo, kad per metus juodajame sąraše atsidurdavo net trisdešimt tinkamai neprižiūrimų objektų.

Tokių pastatų savininkams tenka mokėti didžiausią šalyje – 3 procentų – nekilnojamojo turto mokestį. Normaliai tvarkomų statinių savininkams uostamiestyje taikomi 0,5–0,8 proc. dydžio tarifai.

Paežeriai

 

Į netoli Vilkaviškio tyvuliuojantį Paežerių ežerą iš Pietų regiono žuvivaisos skyriaus buvo atgabenta 7 tūkst. dvivasarių lynų, sveriančių po 12 gramų. Iš viso į ežerą buvo paleista 84 kilogramai lynų.

Ši lėta ir nerangi žuvis, prieš ketverius metus išrinkta Lietuvos tautine žuvimi, mėgsta apžėlusius ir senstančius, dumblingus ežerus, senvages.

Paežerių ežeras šiais metais įžuvinamas antrą kartą.

Neringa

 

Nidos ir Juodkrantės švyturiai pagaliau perduoti Neringos savivaldybės nuosavybėn. Neringos vadovai seniai buvo pareiškę tokį norą. Iki šiol valstybei priklausiusį turtą valdė Lietuvos transporto saugos administracija.

Neringiškiai Nidos švyturį įgijo kartu su pastatu – generatorine, o Juodkrantės – su techniniu pastatu. Bus stengiamasi abu švyturius kuo greičiau atverti visuomenei ir pritaikyti turizmui. Pakilę į bokštus poilsiautojai galės grožėtis įspūdingomis panoramomis.

Panevėžys

16-metis tapo bendraamžio pažįstamo auka. Prieš kurį laiką paaugliai telefonu nusifilmavo savo šėliones. Nors įraše nieko blogo nematyti, vienas jaunuolių sumanė reketuoti paauglį.

Už tai, kad įrašo neišplatintų socialiniame tinkle, jis pareikalavo pinigų. Konkrečios sumos reketininkas nenurodė. Išgirdusi apie iš sūnaus reikalaujamus pinigus motina kreipėsi į policiją.

Pagiriai

 

Kauno rajono kelyje ketvirtadienį užsiliepsnojo vilkiko priekaba. Atvykus ugniagesiams jau liepsnojo ir vilkiko kabina. Po mažiau nei valandos ugnis buvo numalšinta.

Per gaisrą niekas nenukentėjo. Dėl gaisro kelyje susidarė didelė spūstis.

Vilnius

 

Trečiadienį vakare Balžio gatvėje, neapšviestame ruože, su į kelią įbėgusiu briedžiu susidūrė 20 metų vaikino vairuojamas automobilis „Ford Focus“.

Nuo smūgio automobilis įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su automobiliu „Volkswagen Caddy“, vairuojamu 33-ejų vyro. Per eismo įvykį nukentėjo „Volkswagen“ vairuotojas. Gyvūnas nugaišo.

Šilaičiai

Vidury dienos Panevėžio rajono kapinėse buvo apvogta 73 metų moteris. Tvarkydama kapavietę ji rankinę pasidėjo ant suoliuko ir nepastebėjo prisėlinančio vagišiaus. Paėmęs rankinę jis sau ramiai nuėjo šalin.

Pavogtoje rankinėje buvo telefonas, klausos aparatas, piniginė su banko kortele, pensininko pažymėjimu, akiniai. Netektą turtą moteris įvertino 312 eurų.

Jurbarkas

Miesto pakraštyje gyvenantis 62 metų vyras ketvirtadienį vakare išvedė pavedžioti šunį ir ilgai negrįžo.

Artimieji jo ilgai ieškojo ir gerokai po vidurnakčio surado gulintį pievoje. Vyras buvo negyvas. Ant jo kūno smurto žymių nebuvo matyti.

Joniškėlis

Pasvalio rajone vienos gyvenvietės daugiabučio namo gyventojai pajuto dūmų tvaiką. Jie sklido iš buto, kuriame gyvena pusamžis vyras. Paaiškėjo, kad šeimininkui vonios kambaryje jungiant šviesą sprogo elektros lemputė. Kibirkštys nukrito ant sukrautų drabužių ir plykstelėjo liepsna. Ėmė kaukti dūmų detektorius.

Šeimininkas bandė pats gesinti ugnį, jam į pagalbą atskubėjo kaimynai. Vienas jų iš kieme stovinčios lengvosios mašinos atsinešė gesintuvą ir ėmė purkšti putas. Gaisrą įveikė atskubėję ugniagesiai.

Plokščiai

 

Šakių rajono kaimą garsinančiai ir gausiai turistų lankomai Vaiguvos upei-gatvei iškilo pavojus. Ėmė slinkti upės šlaitas, kuriuo driekiasi pėsčiųjų takas.

Žmonės baiminasi, jog po žiemos bei pavasario ledonešio dalis pėsčiųjų tako prasmegs visiškai.

Alytus

Trečiadienį per pietus Nemune žvejojantis alytiškis pastebėjo srovės plukdomą kūną ir paskambino bendruoju pagalbos telefonu. Ugniagesiai gelbėtojai iš upės ties Žirgų gatve ištraukė 40–50 metų vyro lavoną.

Manoma, jog nelaimėlis nuskendo neseniai – ant jo veido buvo matyti šviežių nubrozdinimų. Policijos pareigūnai aiškinasi skenduolio asmenybę, tačiau per pastarąsias dvi dienas jiems kol kas nepavyko nustatyti, dėl dingusio vyro niekas nesikreipė.

Kaunas

 

Vakar rytą susidūrė net keturi automobiliai. Per šią avariją sužaloti du žmonės – 27 metų ir 3 metų berniukas. Dėl galvos ir rankų traumų jie buvo skubiai pristatyti į ligoninę.

Vilijampolės rajone esančioje judrioje Panerių gatvėje į avariją pateko „Opel Zafira“, „Toyota Avensis“, „BMW 323“ ir „Peugeot 208“. Nelaimės kaltininkas dar neaiškus, pareigūnai nustatinėja jos aplinkybes.

Nuo stipraus smūgio kai kurie automobiliai išlėkė į priešingos krypties eismo juostas, ant kelio pabiro sulaužytos jų dalys.

Rozalimas

Vakar ryte, 6 val. 47 min., Pakruojo rajone per avariją automobilis „Ford“ partrenkė arklį. Po avarijos gyvulys nugaišo, automobilis buo smarkiai sumaitotas. Vairuotojas išvežtas į ligoninę.

Nelaimė įvykio kelyje Rozalimas–Smilgiai. Kad čia laksto arklys, žmonės kiek anksčiau apie tai skelbė feisbuke.

Šiauliai

 

Ketvirtaienį miesto aplinkkelyje apvirto miškavežis, vežantis rąstus.

Avarija įvyko, kai priešais miškavežį ta pačia kryptimi važiavęs lengvasis automobilis netikėtai ėmė stabdyti.

Vengdamas susidūrimo miškavežio vairuotojas staiga pasuko į šoną. Sunkiasvorį automobilį sumėtė ir jis apvirto.

Per avariją sužalojimų buvo išvengta. Dėl avarijos kuriam laikui buvo užblokuotas kelias.

Pumpėnai

Pasvalio rajone vyras apvogė savo 48 metų sugėrovą. Atvykusį svečią šeimininkas pasodino prie stalo ir abu ėmė išgėrinėti. Atvykėliui išėjus šeimininkas pasigedo piniginės, kurioje buvo per 1,6 tūkst. eurų.

Nelaimėlis įtarė, kad pinigus nugvelbė sugėrovas, ir ruošėsi jam paskambinti.

Tuomet jis pastebėjo, kad nebėra ir telefono. Dar didesnę nuoskaudą vyras patyrė, kai neberado pilno pusės litro talpos degtinės butelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.