Prezidento ir valdančiųjų kaktomuša: ko pritrūko Gitanui Nausėdai

Skandaluose įklimpusį susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių skubiai trauktis iš posto paraginęs šalies vadovas Gitanas Nausėda įstūmė save į kampą ir pritrūko fantazijos, kaip iš jo išeiti.

Politikai prakalbo apie tai, kad prezidentui dėl J.Narkevičiaus nenusileidę valdantieji gali dar labiau įsidrąsinti. <br>T.Bauro nuotr.
Politikai prakalbo apie tai, kad prezidentui dėl J.Narkevičiaus nenusileidę valdantieji gali dar labiau įsidrąsinti. <br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis mano, kad prezidento laukia rimtas egzaminas. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis mano, kad prezidento laukia rimtas egzaminas. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė: "Premjeras pamiršo, kad jau yra ne policijos vadas"<br>D.Umbraso nuotr.
Aušrinė Armonaitė: "Premjeras pamiršo, kad jau yra ne policijos vadas"<br>D.Umbraso nuotr.
Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda inauguracija Dalia Grybauskaitė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda inauguracija Dalia Grybauskaitė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 6, 2019, 3:58 PM, atnaujinta Dec 6, 2019, 5:08 PM

Taip susiklosčiusią situaciją, kai valdantieji nesureagavo į prezidento raginimus, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Ne spaudai" įvertino Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Andrius Mazuronis.

Parlamentaro nuomone, J.Narkevičių į ministrus delegavusi Lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga ir jos lyderis Valdemaras Tomaševskis tikrai nepaaukos šio politiko. „Žinant V.Tomaševskio asmenines savybes, to tikrai nebus. Jis nuoširdžiai tiki, kad ministras nepadarė nieko bloga, už ką turėtų prisiimti tokią politinę atsakomybę, kokią jam siūloma prisiimti“, – laidoje „Ne spaudai“ svarstė A.Mazuronis.

Bet opozicijos bandymų surengti interpeliaciją J.Narkevičiui neparėmęs A.Mazuronis neatmeta, kad valdantiesiems priėmus kitų metų biudžetą, koalicija gali likti be lenkų.

„Premjeras Saulius Skvernelis ir valstiečiai dabar bando gudrauti ir prisivilioti lenkus iki biudžeto priėmimo, o paskui gali pakeisti taktiką ir dirbti mažumoje.

Ta mažuma bus su viena koja ir pamušta ranka, bet likusius metus gali ištempti.

Aš esu šimtu procentų įsitikinęs, kad šiuo metu J.Narkevičius yra lygu frakcija Seime. Jei būtų metamas J.Narkevičius, tai automatiškai būtų metama ir frakcija“, – kalbėjo Darbo partijos atstovas Seime.

Vyksta prezidento egzaminavimas

Tiesa, parlamentaras visiškai neatmeta ir kiek kitokio scenarijaus.

Anot A.Mazuronio, Seime jau matyti įvairių ženklų, kad valdančioji dauguma gali bandyti prezidentui parodyti jo vietą: „Panašu, kad ant tiltelio susitiko daugumos avinėlis su Prezidentūros avinėliu ir jie dabar daužosi ragais, aiškindamiesi, kuris kurį nustums nuo to tiltelio.

Tai labai sunkiai prognozuojama kova. Bet reikia pripažinti, kad tai prezidentui pirmas rimtas iššūkis ir pirmas jo, kaip politiko, egzaminas – dabar visas Seimas stebi, kaip jis jį išlaikys ir kokią poziciją užims: ar tęs bekompromisinę liniją, principingo, savo nuomonę turinčio ir ją ginančio lyderio, ar susvyruos.

Jeigu prezidentas kaitalios nuomonę, žvalgysis į tuo metu Seime susiklostysiančią konjuktūrą ar atsitrauks, galios pakryps ne į jo, bet į parlamento pusę“.

Ragino pasitelkti fantaziją

Paklaustas, ar J.Narkevičiaus atveju prezidentas turi realių svertų, A.Mazuronis prisiminė, kaip panašiose situacijoje elgdavosi buvęs šalies vadovai – Valdas Adamkus ir Dalia Grybauskaitė.

Anot A.Mazuronio, pirmasis neretai skųsdavosi, kad jam trūksta galių, tuo metu D.Grybauskaitė esą tvarkėsi, kaip norėjo.

Politikas mano, kad ieškodamas būdų, kaip tapti rimtu politiniu žaidėju, G.Nausėda kol kas stokoja fantazijos: „Prezidentui reikėtų ne aklai sekti procedūras, bet pasitelkti fantaziją. Norint įgyvendinti savo sumanymus, jis turi turėti fantazijos ir politinės valios kalbėtis su visais parlamente veikiančiais dalyviais.

Šiandien iš G.Nausėdos ir jo komandos matau tam tikrą angažuotumą ar nenorą komunikuoti su visomis politinėmis jėgomis, nors viešai sakoma kas kita. Mes to komunikavimo stipriai pasigendame ir šioje vietoje prezidentas gali padaryti didelę klaidą“.

Skubėjo ir neįvertino rizikos

A.Mazuronis įsitikinęs, kad ir G.Nausėdos veiksmai J.Narkevičiaus atžvilgiu nebuvo gerai apgalvoti: „Prezidentas su savo kategorišku reikalavimu atstatydinti ministrą sužaidė pernelyg rizikingai ir šiek tiek paskubėjo.

Darydamas tokį veiksmą, save stumi į kampą. Tokiu atveju turi numatyti bent tris veiksmus, kaip iš to kampo galėsi išeiti. Panašu, kad prezidentas, gal dėl patirties stokos, save įsispraudė į kampą ir tik tada pradėjo galvoti, kaip iš to kampo išeiti.

Prieš darant tokį veiksmą, reikėtų ieškoti paramos Seime, imtis tam tikrų veiksmų po kilimu, derėtis su premjeru ar Vyriausybe. Panašu, kad nieko tokio nebuvo“.

Užkulisinio Prezidentūros veikimo pasigedo ir laidoje „Ne spaudai“ kalbėjusi Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė: „Formaliai žiūrint, Prezidentūra neturi įrankio, kaip spręsti šią situaciją dėl J.Narkevičiaus. Jie yra premjero rankose ir Seime, kuris galėtų surengti interpeliaciją.

Galbūt pavyktų problemą išspręsti premjerui ir prezidentui susėdus prie stalo. Visi tikisi tos telkiančios lyderystės.

Kitą vertus, nežinau, ar čia įmanoma ką nors sutelkti, jei valdantieji lėtai atlanksto vidurinį pirštą ir aiškiai sako: ministro netrauks ir darykite, ką norite“.

Premjero elgesys – nustebino

Kaip valdančiųjų antausio sulaukęs prezidentas toliau suksis iš šios situacijos?

A.Mazuronis mano, kad G.Nausėda neturi didelio pasirinkimo: „Jis atsidūrė sudėtingoje situacijoje, stovi kampe ir kaip išeiti iš to kampo pradėjo galvoti tik sulaukęs antausio.

Viešųjų ryšių prasme, prezidento veiksmas ir idėja imtis atsakomybės, kovoti prieš nekompetenciją ir nepotizmą yra gera, bet politine prasme, ilgalaikėje perspektyvoje jo, kaip politiko, autoritetui yra suduotas didelis smūgis“.

A.Armonaitė mano, kad prezidentas turėjo pasisakyti dėl J.Narkevičiaus, tačiau galbūt tą turėjo padaryti kiek anksčiau. „Mes to laukėme. Kilus skandalui, prezidentas suteikė ministrui laiko iškuopti tą jovalą, bet įvyko dar visokių dalykų“, – kalbėjo parlamentarė.

Laisvės partijos lyderę nustebino ir S.Skvernelio laikysena. Politikė neslėpė tikėjusis, jog premjeras principingiau vertins ministrą: „Premjeras pasakė, kad jam pritrūko teisinių argumentų. Bet gal premjeras jau pamiršo, kad yra nebe policijos vadovas?

Politikoje yra kiek kitokie reikalavimai – ministrui neužtenka vien nepažeisti įstatymų, jam keliamai aukštesni reikalavimai. Liūdna, kad premjeras politikoje jau yra nemažai, bet vis dar mąsto taip primityviai“.

Ar yra tikimybė, kad nesulaukęs tinkamos valdančiųjų reakcijos, G.Nausėda ryžtųsi kelti ir premjero atsakomybės klausimą?

„Turėtų, nes ir Konstitucijoje numatyta, kad Vyriausybė atsako solidariai. Tai jei niekas nesikeičia, o matome, kad premjeras nereaguoja, ir niekas nesikeičia, toks klausimas gali būti keliamas. J.Narkevičius ir keliukas meta šešėlį ne tik ministrui ir S.Skverneliui, bet visai Vyriausybei ir valdančiajai daugumai“, – svarstė A.Armonaitė.

Galios centras grįžta į Seimą

Be to, abu parlamentarai sutiko, kad pastaruoju metu politinės galios centras vėl grįžta į Seimą. Taip esą atsitiko dėl sirgusio premjero lyderystės stokos ir prezidento nepatyrimo.

„Seimo koridoriuose pasigirsta valdančiųjų kalbų, kad reikia pasinaudoti proga, kol prezidentas naujas ir neturi pakankamai patirties, sugrąžinti galios centrą į parlamentą. Man atrodo, kad jie tą daro pakankamai sėkmingai“, – politikos užkulisius praskleidė A.Mazuronis.

A.Armonaitė pridūrė, kad R.Karbauskiui tikrai pavyko galios centrą paveržti iš Vyriausybės: „Geriausias pavyzdys – mokestiniai siūlymai. Finansų ministras čia tik bėga iš paskos ir skėsčioja rankomis, nes siūlymai plaukia iš valdančiųjų Seime“.

Anot A.Mazuronio, R.Karbauskiui pavyko iki šiol tam tikrą distanciją bandžiusį išlaikyti S.Skvernelį padaryti labiau priklausomą nuo dabartinės valdančiosios daugumos. „Akivaizdu, kad pagrindiniai sprendimai šiandien priimami ne Vyriausybės rūmuose ir ne Prezidentūroje, bet Seime. Tai faktas. Tik nežinau kuriame kabinete“, – sakė A.Mazuronis.

„R.Karbauskio ir Agnės Širinskienės kabinetuose ar kažkur pusiaukelėje“, – juokėsi A.Armonaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.