Gydytoja Rasa Bagdonienė: kad Lietuva būtų dar gražesnė, sodinkime gėles

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas.

Lietuvos mokslo premijos laureatė, medicinos mokslų daktarė, akių ligų gydytoja Rasa Bagdonienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos mokslo premijos laureatė, medicinos mokslų daktarė, akių ligų gydytoja Rasa Bagdonienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2019, 8:30 AM

Į klausimus atsako Lietuvos mokslo premijos laureatė, medicinos mokslų daktarė, akių ligų gydytoja Rasa Bagdonienė.

Apie vakar... Jūsų gyvenimo lūžio taško istorija. Kada ir koks įvykis ar asmenybė tapo svarbiausiu Jūsų gyvenime, lėmusiu esminį Jūsų kūrybinės veiklos, verslo pasiekimų ar asmeninio gyvenimo posūkį?

Gimiau Vilniuje, medikų šeimoje. Jau vaikystėje supratau, kad tai profesija, nuo kurios negalima atsiriboti darbo valandomis, išeiginėmis, atostogomis.

Baigusi mokyklą, nedvejodama pasirinkau medicinos studijas Vilniaus universitete. Tvirto apsisprendimo, kuo būsiu, nebuvo. Žavėjausi kardiologija, onkologija.

Kartą tėtis, tuberkuliozės gydytojas, patarė rinktis akių ligas. Tada padovanojo man savąjį prof. P. Avižonio „Akių ligų vadovą“, išleistą 1940 m. Kaune.

Mano nuomone, ligi šiol niekas pasaulyje geresnio vadovėlio nėra išleidęs. Visada malonu atsiversti šią knygą, kuri paraštėse dar ir tėvelio pastabomis papildyta... Tokia buvo ilgo akių ligų gydytojos kelio, besitęsiančio jau penktą dešimtmetį, pradžia.

Medicinos fakultetą baigiau 1974 m. Stengiausi tobulintis geriausiose klinikose Maskvoje, Leningrade, Minske, Odesoje.

Ryškų posūkį profesinėje srityje turėjo stažuotės Vakaruose, ypač pirmoji – Vokietijoje, Tiūbingeno Universite pas pasaulinio garso profesorę Ingrid Kreissig.

Grįžau, o galvoje pilna naujų žinių ir idėjų, lagaminas plyšta nuo mokslinės literatūros bei vadovėlių kopijų, o dar ir nauji dovanoti prietaisai, kurių Lietuvoje iki tol niekas nenaudojo. Lemtinga tapo ir amerikiečio gydytojo dovanota knyga apie neišnešiotų naujagimių retinopatiją (NNR). Visa tai buvo didelio žingsnio į priekį pradžia.

Tinklainės ligų diagnostika ir naujos operacijų metodikos, neišnešiotų naujagimių retinopatijos atranka ir gydymas. Tokių naujagimių iki tol Sovietų Sąjungoje niekas negydė, nes nesuprato ligos esmės ir atsiradimo laiko. Jie likdavo pasmerkti amžinai tamsai...

Pirmojo dirbtinio lęšiuko implantacija Vilniuje, tinklainės operacijos, pirmosios „ankstukės“ gydymas, patobulinta NNR gydymo metodika ir daugelis kitų dalykų, atliktų pirmą kartą. Jie labiausiai įsirėžė į atmintį...

Tokia tad gyvenimo upės tėkmė.

Apie šiandien... Kas šiandien Jums labiausiai rūpi ar jaudina šių dienų Lietuvos aktualijų kontekste?

Norėčiau, kad šiandienos jauniesiems medikams labiau rūpėtų darbas Lietuvoje, pagalba jos žmonėms.

Labiausiai liūdina vienadieniai vidutiniokų politikų sprendimai, blaškantys šalies vairą į visas puses. Norėčiau, kad vairuotų tvirtos asmenybės ir ne savo, bet žmonių pageidaujama kryptimi.

Nemanau, kad reikalinga rotacija, jei puikiai dirba garsios mokyklos direktorius, rajono ligoninės vyriausias gydytojas ar kitos institucijos vadovas. Ar nemokšos „partiečiai“ gali padaryti protingas reformas?

Apie rytojų... Kokią žinutę nusiųstumėte į ateitį, kokiais žodžiai prabiltumėte ar ką norėtumėt palinkėti mūsų šaliai ir jos ateities kartoms?

Noriu, kad Lietuva būtų dar gražesnė. Labai myliu gėles, džiaugiuosi, jei kas pasisodina ir mano duotų gėlių.

Mano gėlyne tebeauga močiutės darželio gėlės. Mintyse dažnai regiu savo mamą, bučiuojančią bijūnų žiedus. Jie kasmet tebežydi...

Ir jeigu pavasarį kiekvienas vaikas su mama ar močiute pasodintų savo ar daugiabučio kieme, balkone bent po vieną gėlelę, ją prižiūrėtų, Lietuva labai greitai taptų žydinčia šalimi.

Kuo Jūs būtumėte ar svajotumėte būti, jei nebūtumėte tuo, kuo esate šiandien?

Būčiau, kuo esu.

---

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas, kurio metu nuotraukose užfiksuoti šimtai valstybės ir visuomenės veikėjų, mokslo, kultūros, meno, sporto pasaulio atstovų, verslininkų ir valstybinių įmonių vadovų, dvasininkų, tarnautojų, ūkininkų ir kitų profesijų Lietuvos žmonių, bendrai kuriančių mūsų šalį ir jos ateitį. Reprezentacinis ir monumentalus, iš daugiau nei 500 unikalių specialiai šiam fotoprojektui kuriamų, niekur anksčiau nepublikuotų, konceptualiai pačių įvairiausių bei lietuvių ir anglų kalbomis aprašytų fotografijų sudarytas albumas leis mūsų šalies partneriams, draugams ir svečiams iš arti pažinti šiandienos Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.