Kandidatė į teisingumo ministrės postą E. Dobrovolska: kalėjimai patys savaime nėra tikslas

Viešai trečiadienį įvardinta kaip kandidatė į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska sako, kad norėtų tęsti teisės viršenybės principų įgyvendinimą, mažinti biurokratizmą bei siekti, jog bausmę atlikę žmonės į kalėjimus nebegrįžtų. Ji neslėpė, kad jau buvo susitikusi su šalies vadovo patarėjais ir pasidžiaugė, jog didelių požiūrio skirtumų į sistemoje esančius iššūkius neįžvelgė.

Laisvės partija Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės partija Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2020, 4:04 PM

„Tikrai esu pasiryžusi, o kalbant apie prioritetus, tai šiomis dienomis aktualiausias yra teisės viršenybės principas. Aš manau, kad ši kryptis turėtų būti laikoma, mes turime tiek EŽTT (Europos žmogaus teisių teismo – ELTA) bylų, tiek ir Lietuvos teismų sprendimų, kurie aiškiai nurodo kelrodę, kokius santykius reikia sureguliuoti, kokie teisės aktai yra reikalingi“, – Eltai sakė E. Dobrovolska.

Laisvės partijos siūloma kandidatė vadovauti Teisingumo ministerijai taip pat pabrėžė, kad svarbu yra spręsti ir Kalėjimų departamento iššūkius.

„Manau, kad mes turėtume keisti patį požiūrį ir tikslą, nes problema yra ne tik kalinių skaičius, bet ir tai, kad daug asmenų, kurie jau atliko laisvės atėmimo bausmę, grįžta į tą sistemą. Vadinasi, mes nedirbame tinkama, kad koreguotume jų elgesį ir juos paruoštume gyvenimui, kuriame kaliniai galėtų savo tikslų siekti teisėtais būdais“, – paaiškino E. Dobrovolska.

Jos teigimu, reikėtų siekti, kad į kalėjimus nepatektų asmenys, nepadarę smurtinių nusikaltimų. Be viso to, E. Dobrovolska pabrėžė, kad teisingumo sistema turėtų būti peržiūrėta, o bausmės – adekvačios.

„Turėtume kalbėti ir apie teismų apkrovas. Mes matome, kad kai kuriose bylose iš jų netgi nėra ginčo, tad tikėtina, jog jos iš teismų funkcijų galėtų pereiti notarams, antstoliams ir advokatams“, – kalbėjo parlamentarė.

Pasak E. Dobrovolskos, teisingumo sistemai taip pat reikėtų racionaliai paskirstyti funkcijas, mažinti biurokratizmą.

„Mano požiūris ir tikslas – kad teisė tarnautų žmonėms, o visa teisinė sistema jiems būtų aiški, skaidri ir viešai prieinama“, – pabrėžė kandidatė į teisingumo ministrės poziciją.

Kalėjimai patys savaime nėra tikslas

Kalbėdama apie kalėjimų pertvarkos viziją, E. Dobrovolska pabrėžė, kad „kalėjimai patys savaime nėra tikslas ir ne apie pastatus mes turime kalbėti“.

„Kalėjimų departamento klausimą reikėtų matyti sistemiškai, plečiant bausmių alternatyvas, probaciją ir kalbant apie tai, kaip užtikrinti, jog asmuo nebegrįžtų į kalėjimą“, – teigė E. Dobrovolska.

Buvo susitikusi su prezidento komanda

E. Dobrovolska neslėpė, kad jau buvo susitikusi su prezidento Gitano Nausėdos patarėjais.

„Aptarėme, kokius iššūkius ir galimus sprendimus matau teisingumo srityje. Kuo labai džiaugiuosi, tai nepamačiau jokių kardinalių neatitikimų požiūryje į problemas ir sprendimo būdus. Sutarėme dėl to, kad teisėkūra turėtų būti labai kokybiška ir visuomenė bei Prezidentūra į tai turi būti įtrauka ne paskutiniame etape“, – Eltai sakė kandidatė į ministres.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.