Taikos ir vienybės Seime – nė kvapo: parlamentarai posėdžiaus skirtingose erdvėse

Naują politinį sezoną tik praėjusią savaitę pradėjusiame Seime – jau maišto nuotaikos. Gali būti, kad ketvirtadienį valdantieji bei opozicijos atstovai posėdžiaus atskirai.

Eugenijus Gentvilas, Jonas Jarutis, Andrius Mazuronis.<br>Lrytas.lt koliažas
Eugenijus Gentvilas, Jonas Jarutis, Andrius Mazuronis.<br>Lrytas.lt koliažas
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Jarutis<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Jarutis<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo salė dezinfekuojama.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo salė dezinfekuojama.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 15, 2021, 2:45 PM, atnaujinta Mar 15, 2021, 4:46 PM

Seimo valdybai nusprendus toliau rengti nuotolinius plenarinius parlamento posėdžius, opozicijos atstovai grasina rinktis į Seimo posėdžių salę ir posėdžiauti joje.

Praėjusią savaitę posėdžiavusi valdyba nusprendė, jog dėl karantino Seimo posėdžiai bus rengiami virtualioje erdvėje. Už tai balsavo keturi valdančiosios daugumos atstovai, trys opozicijai priklausantys valdybos nariai buvo prieš.

Vienas jų – Seimo Darbo partijos frakcijai priklausantis parlamento vicepirmininkas Andrius Mazuronis – naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad su valdančiųjų sprendimu nesutinkanti opozicija rengiasi demaršui: „Opozicijos atstovų nuomone, toks Seimo valdybos sprendimas varžo jų teises.

Mes manome, kad reikia rengti gyvus Seimo posėdžius, nes per nuotolinius neįmanoma nei reaguoti, nei pasisakyti, o ir balsai nežinia, kaip skaičiuojami.

Policija dirba, medikai dirba ir mūsų darbo specifika reikalauja rengti gyvus posėdžius. Juk ne į vakarėlį renkamės“.

Tačiau, anot A.Mazuronio, trapią daugumą turintiems valdantiesiems esą labai patogu posėdžius rengti virtualioje erdvėje. Tokiu atveju dvylika ministrų posėdžiauti ir balsuoti gali net neišeidami iš savo vyriausybinių kabinetų.

A.Mazuronis teigė, jog valdantiesiems per tokius posėdžius daug paprasčiau ne tik surinkti balsus, bet ir suvaldyti emocijas, kurios paprastai Seimo salėje veržiasi per kraštus.

„O posėdžiaujant nuotoliniu būdu, pozicija gali kažko nepastebėti – iš vietos nepašauksi, o prie mikrofono irgi nepribėgsi. Kol užsirašai replikai, jau svarstomi visai kiti klausimai. Aišku, kad tokiomis sąlygomis opozicijai gerokai sunkiau realizuoti savo teises“, – skundėsi opozicijos atstovas.

Seimo vicepirmininkas mano, kad parlamentas jau turėtų bandyti grįžti prie įprasto darbo režimo.

Be to, A.Mazuronis priminė, kad pereinant prie nuotolinių posėdžių esą buvo akcentuojama, kad jie bus rengiami tik esant ypatingoms aplinkybėms, kai nėra galimybių saugiai posėdžiauti Seime. „Mūsų nuomone, šiandien yra galimybė posėdžiauti saugiai“, – kalbėjo politikas.

Tuo metu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai priklausantis Seimo pirmininkės pavaduotojas Jonas Jarutis teigė, jog galutinio sprendimo dėl nuotolinių posėdžių boikoto esą dar nėra. „Matysime, bet situacija jau tikrai nėra tokia ekstremali, kad reikėtų vengti posėdžiauti gyvai“, – mano valstietis.

Jis taip pat mano, kad valdantieji ima piktnaudžiauti buvusia ypatinga situacija. „Matyti, kad noras posėdžiauti nuotoliniu būdu yra ne tiek dėl pandemijos, o dėl to, kad galima jungtis iš bet kur – net būnant užsienyje. Tai labai patogu valdantiesiems ir daug blogiau opozicijai“, – portalui lrytas.lt sakė J.Jarutis.

Beje, valdančiosios Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas irgi įsitikinęs, kad dabartinė situacija jau leidžia rengti Seimo tiesioginius posėdžius, ne nuotoliniu būdu.

Jis priminė, kad Seimas posėdžiavo net ir tuo metu, kai per dieną buvo užregistruojama po 4 tūkst. naujų susirgimų atvejų. „Taip, tuo metu buvo rizikos, buvo ir sergančių Seimo narių. Šiandien nieko panašaus nėra ir, aš manau, kad nuotolinis darbas gali vykti tik išskirtiniais atvejais, kai nėra kitokios galimybės. O dabar susidaro toks įspūdis, kad norima posėdžiauti bet kuriuo klausimu“, – kalbėjo politikas.

Daugumos atstovas pripažino, kad Seimas yra patekęs į prieštaringą situaciją. „Viena vertus, valdžia ragina visus, jei tik yra galimybė, dirbti iš namų nuotoliniu būdu, bet pats elgiasi kitaip. Mums priekaištaujama, kodėl mes dirbame ne nuotoliniu būdu. Bet Seimas yra Seimas. Mums reikia turėti instrumentą išskirtiniais atvejais tęsti darbą, bet įstatymų priėmimas gulint ant sofučių – nėra pats geriausias dalykas“, – kalbėjo E.Gentvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.