Po atviro Šiaulių medikų laiško – SAM reakcija: darbo grupę palieka viceministras

Praėjus keletui valandų po to, kai Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) medikai išplatino kreipimąsi į Prezidentūrą, Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) bei kitas valdžios institucijas, pasirodė pirmoji reakcija.

 SAM apie A.Pečkausko nusišalinimą paskelbė jau po to, kai medikai viešai prakalbo apie A.Dulkio viceministro ryšį su tiesioginiu nusižudžiusios medikės vadovu.<br> lrytas.lt koliažas.
 SAM apie A.Pečkausko nusišalinimą paskelbė jau po to, kai medikai viešai prakalbo apie A.Dulkio viceministro ryšį su tiesioginiu nusižudžiusios medikės vadovu.<br> lrytas.lt koliažas.
A.Pečkauskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Pečkauskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-05-17 20:23, atnaujinta 2021-05-17 22:04

SAM po 20 valandos išplatino pranešimą spaudai, kuriame nurodoma, kad tyrimui dėl RŠL medikės savižudybės suburtą Pokyčių inicijavimo darbo grupę palieka SAM viceministras Aurimas Pečkauskas. Pastarasis buvo paskirtas vadovauti šiai grupei, bet būtent pirmadienio kreipimesi RŠL medikai nurodė, kad A.Pečkauskas – netinkama asmuo eiti tokias pareigas.

Tuomet savo sprendimą pakeitė ir SAM.

Paaiškėjo, kad sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio grupei vadovauti paskirtas A.Pečkauskas susijęs su ligoninėje aukštas pareigas užimančiu A.Bumbliausku, o pastarasis buvo tiesioginis nusižudžiusios 36 metų medikės Lauros Šilinskytės vadovu.

„Visiškai sutrikę ir nusivylę, kad SAM ministro paskirtas komisijos vadovas A.Pečkauskas – artimas A.Bumbliausko pažįstamas iš studijų ir rezidentūros laikų“, – buvo rašoma medikų kreipimesi, kuriame – atviri pareiškimai, metantys šešėlį ant viso SAM inicijuoto tyrimo.

Apie tai galite skaityti čia.

Pirmadienį reaguodama į medikų pareiškimus SAM paskelbė: „Siekdamas išvengti net menkiausios interesų konflikto regimybės ar galimų sąsajų su dalyvaujančiomis šalimis, nuo Pokyčių iniciavimo grupės vadovo pareigų nusišalino Sveikatos apsaugos ministerijos viceministras A.Pečkauskas. Grupei vadovauti skiriama sveikatos apsaugos ministro patarėja dr. Simona Bieliūnė, kuruojanti psichikos sveikatos sritį.“

Pastarojo darbuotojai ir yra įtariami veiksmais, kurie galėjo dėl talento giriamą medikę privesti prie savižudybės.

SAM savo pranešime spaudai jau ne pirmą kartą aiškino, kodėl į situaciją reaguoja lėčiau nei prašoma.

„Įvykęs krizinis įvykis yra itin skaudus medikų bendruomenei. Suprantama, kad tokiu atveju visi tikimės greitų atsakymų ir sprendimų. Visgi, norint sisteminių pokyčių ir esminių problemos sprendimų, reikia užtikrinti ne neapgalvotą ir greitą reakciją, o visų aplinkybių analizę ir objektyvų išorės vertinimą, sudaryti galimybes išklausyti kiekvieną grupę, užtikrinant anonimiškumą, – rašoma SAM pranešime. – SAM, įvykus krizei Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, sudarė Pokyčių iniciavimo grupę. Ministerija, bendradarbiaudama su Valstybine darbo inspekcija ir pasitelkusi psichologus, turinčius ekspertinę patirtį psichikos sveikatai palankios aplinkos ir kultūros organizacijoje klausimais, kryptingai veiks siekiant pokyčio.“

Konkretūs įtarimai dėl netinkamo darbo ligoninės vadovybei kol kas nėra pareikšti.

„Pokyčių inicijavimo grupės užduotis vertinti visas aplinkybes, ir, atsiradus bet kokiam pagrįstam įtarimui ar faktui, dėl ko reikėtų pradėti papildomus tyrimus, jie bus nedelsiant pradedami (nelaukiant grupės darbo pabaigos)“, – rašoma pranešime.

Kaip anksčiau savo tyrime skelbė „Lietuvos rytas“, liudininkų teigimu, ligoninėje galėjo veikti savotiškas klanas, apie kurio veiksmus ir nusižengimus ir drįso kalbėti medikė. Tyrimo metu paaiškėjo mįslingos detalės apie netikėtai išgelbėtą Šiaulių milijonierių ir veiksmus prieš L.Šilinskytę.

SAM pranešime spaudai užsiminta, kad konflikte dalyvauja kelios pusės.

„Ministerija bendrauja ir bendradarbiauja su visomis pusėmis, yra pasiryžusi jas visas išklausyti, nes situacija yra daugialypė, informacija nuolat kintanti ir pasipildanti naujomis aplinkybėmis. Su ja siejamas reorganizacijos procesas, mobingo apraiškos, savižudybės, kaip krizinio įvykio, valdymas, tinkamų darbo sąlygų užtikrinimas. Pokyčių iniciavimo grupė sudarys sąlygas kiekvienam bendruomenės nariui būti išklausytam, užtikrinant anonimiškumą, neatskleidžiant informacijos šaltinių“, – rašoma SAM pranešime.

Pirmadienį RŠL medikų išplatintame pranešime teigiama, kad ligoninėje vyksta slapti susitikimai, o darbuotojai spaudžiami stoti į ligoninės vadovų pusę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.