Klausimas, suskaldęs valdančiuosius: V. Čmilytė-Nielsen – apie koją pakišusius kolegas ir koalicijos ateitį

Seimui atmetus partnerystės įstatymo projektą Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina žinojusi, kad balsai gali pasiskirstyti apylygiai, todėl sako nesanti nustebusi. Jos teigimu, nors į balsavimą valdantieji ėjo pasiskaičiavę, kokio palaikymo sulauks, balsavimo rezultatus nulėmė vos du balsai.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 1:48 PM, atnaujinta May 25, 2021, 1:51 PM

„Mes ir eidami į šį balsavimą žinojome, kad bus nedidelis skirtumas (...) Žinoma, mes skaičiavome balsus. Tačiau, kaip minėjau, ir buvo prognozuojama, kad balsavimas bus labai arti, taip ir įvyko. Nulėmė du balsai. Vieni ir paskutiniu metu pakeitė nuomonę, kiti galbūt nerado savyje jėgų paspausti mygtuko „už“, – apgailestavo V.Čmilytė-Nielsen.

Seimas antradienį nepritarė projektui dėl lyčiai neutralios partnerystės įteisinimo. Už projektą po pateikimo balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 58, septyni susilaikė. Nepritarus po pateikimo, kitu balsavimu projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Prieš projektą balsavo du Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai – Juozas Baublys ir Jonas Varkalys, tuo tarpu Viktoras Pranckietis susilaikė. Projekto nepalaikė ir 12 konservatorių, dar du balsavime susilaikė. Vieningai „už“ pasisakė tik Laisvės partijos frakcija.

„Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie Tėvynės Sąjungą. Matyt, procentaliai tikrai tas pats procentas. Tikrai pripažįstu, kiekvieno Seimo nario teisė turėti savo įsitikinimus vertybiniais klausimais, ir taip, net ir tarp liberalų pasitaiko žmonių, kurie turi konservatyvias pažiūras vienu ar kitu klausimu“, – išsiskyrusias valdančiųjų pozicijas komentavo Seimo pirmininkė.

Paklausta, ar bent vieno iš valdančiųjų balsavimas ją nustebino, V.Čmilytė atsakė neigiamai: „Ne. Staigmenų nebuvo.“

Ar gali pakenkti valdančiųjų darbui?

Seimo vadovė teigė mananti, kad valdančiųjų darbui toks susiskaldymas dėl šio klausimo neturėtų pakenkti. „Manau, kad nepadarys įtakos santykiams koalicijoje. Santykiai, kaip ir buvo, taip ir lieka darbiniai. Nematau, kaip ir kodėl turėtų paveikti“, – įsitikinusi ji.

Partnerystės įteisinimo siekiantys valdantieji žada antradienį parlamente atmestą projektą teikti iš naujo rudens sesijoje, atsižvelgę į jam pateiktas pastabas.

„Buvo priekaištų, kad pernelyg skubame, tačiau į juos galiu atsakyti, jog jau skubama 20 metų. (...)

Aš manau, kad į tuos priekaištus būtina atsižvelgti, žinoma, ir su opozicija kalbėsimės, ir atsižvelgsime į Teisės departamento pastabas išsakytas, kurios galbūt nebuvo labai fundamantalios, esminės, bet jos galėtų padėti nušlifuoti kai kurias nuostatas įstatyme“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Ji nesiryžo prognozuoti, kokio palaikymo įstatymo projektui valdantieji gali susilaukti rudenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.