E. Dobrovolska: Europos prokuratūra bus galingas įrankis kovoti su ES lėšų grobstymu

Nuo antradienio pradedanti veikti Europos prokuratūra bus vienas galingiausių įrankių kovoti su Europos Sąjungos (ES) lėšų grobstymu, tikisi teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska. 

Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milena Andrukaitytė, BNS

Jun 1, 2021, 3:55 PM, atnaujinta Jun 1, 2021, 3:57 PM

„Europos prokuratūra bus venas galingiausių įrankių kovoti su ES lėšų neteisėtų įsisavinimu ir PVM grobstymu“, – per spaudos konferenciją antradienį sakė teisingumo ministrė. 

Pasak jos, ypač svarbu, kad tai bus „prie žmonių priartinta institucija“, kadangi kiekvienas žmogus galės kreiptis ir interneto svetainėje pranešti apie švaistymą, susijusį su ES lėšų panaudojimu. 

Antradienį darbą pradeda Liuksemburge įkurta Europos prokuratūra, kuri tirs ES finansiniams interesams kenkiančius nusikaltimus, susijusius su sukčiavimu, korupcija, pinigų plovimu, tarpvalstybiniu sukčiavimu PVM srityje. Tai yra pirmoji viršvalstybinė prokuratūra. 

Ši nauja Europos Sąjungos įstaiga taip pat galės tirti bet kokią kitą neteisėtą veiklą, kuri yra neatsiejamai susijusi su ES biudžetui kenkiančiais nusikaltimais, ir vykdyti baudžiamąjį persekiojimą.

Europos prokuratūra tyrimus ir baudžiamąjį persekiojimą vykdys visiškai nepriklausomai nuo Europos Komisijos, kitų ES institucijų ir įstaigų, taip pat nuo valstybių narių. 

Tikimasi, kad ilgainiui Europos prokuratūra tirs apie 3 tūkst. bylų per metus. 

Susitarimą dėl Europos prokuratūros bendrijos narės pasiekė 2017 metais. Į ją pirmajai trejų metų kadencijai buvo paskirti 22 prokurorai. 

Lietuvai šiose pareigose atstovaus buvęs Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras Tomas Krušna.  

Trys Europos deleguotieji prokurorai taip pat dirbs ir Lietuvoje, į šias pareigas paskirti buvę Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai Jolita Kančauskienė ir Vytautas Kukaitis bei Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gedgaudas Norkūnas. 

Lietuvoje dirbsiantys prokurorai penkerių metų kadencijai bus įdarbinti Europos prokuratūroje specialiaisiais patarėjais, Lietuvoje turės nacionalinio prokuroro statusą ir veiks Europos prokuratūros vardu. Ikiteisminio tyrimo, baudžiamojo persekiojimo ir bylų perdavimo teismui srityse jie turės tokius pačius įgaliojimus, kaip ir nacionaliniai prokurorai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.