B. Sabatauskaitė: klausimas, ar pasienį apjuosus tvora bus išsaugota pamatinė teisė kreiptis prieglobsčio

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė neslepia, kad jai kyla klausimų, ar dėl nelegalių migrantų krizės pasienį su Baltarusija apjuosus pjaunančia tvora „koncertina“ bus išsaugoma pamatinė teisė kreiptis prieglobsčio.

Birutė Sabatauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Birutė Sabatauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-12 22:29

B. Sabatauskaitės teigimu, akivaizdu, jog Baltarusija vykdo neteisėtus veiksmus, pažeidžia tarptautinę teisę. Todėl, pasak jos, šie kaimyninės valstybės veiksmai turi būti įvertinti ir į juos reaguojama. Vis tik Lygių galimybių kontrolierė akcentuoja pasigendanti šios situacijos apsvarstymo iš žmogaus teisių ir pabėgėlių teisės perspektyvos.

„Kyla klausimų, ar bus išsaugoma pamatinė teisė kreiptis prieglobsčio, apjuosus Lietuvą ta „koncertina“, t.y. ne šiaip spygliuota viela, bet pjaunančia tvora. Ar tik moterys su vaikais, nėščiosios, neįgalieji ir vaikai iki 16 m., kaip siūloma rytoj Seimo darbotvarkėje įtrauktoje rezoliucijoje, o visus kitus siūloma laikyti „hibridinės atakos aktyviais dalyviais“. Čia atsiranda ir lygių galimybių aspektas, ar mes visus kitus asmenis savaime ketintume laikyti grėsme ar kaip siūloma „karo dalyviais“?, – savo feisbuko paskyroje kelia klausimą B. Sabatauskaitė.

„Dar nesu susipažinusi su Užsieniečių teisinės padėties įstatymo projekte siūlomomis nuostatomis, bet jeigu jame būtų numatomas toks diferencijuojantis asmenis reguliavimas, tai akivaizdu, kad jis nederėtų nei su mūsų Konstitucija, nei tarptautinėmis Konvencijomis“, – taip pat akcentuoja ji.

B. Sabatauskaitė atkreipia dėmesį, kad Lietuva yra pralaimėjusi bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), 2019 m. nepriėmusi iš Čečėnijos bėgusios šeimos (2 suaugusių su penkiais vaikais) prieglobsčio prašymų savo pasienyje su Baltarusija.

Ji taip pat primena, kad panašioje byloje D.A. ir kiti prieš Lenkiją, kur prieglobsčio prašymai pasienyje su Lenkija (vėlgi iš Baltarusijos pusės) buvo nepriimti iš Sirijos bėgusių asmenų (trys pilnamečiai asmenys, neturintys vaikų, du sutuoktiniai ir vieno iš jų brolis) , teismas priėmė sprendimą tik praėjusią savaitę.

„Akivaizdu, kad abiejose keliamas klausimas, ar Baltarusija gali būti laikoma saugia valstybe, kur asmenys turi galimybę pasinaudoti prieglobsčio procedūromis“, – feisbuke rašė B. Sabatauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.