Įvertino D. Grybauskaitės galimybes vadovauti NATO: koją pakištų aštri retorika?

Dabartinio NATO vadovo Jenso Stoltenbergo kadencija baigiasi kitąmet – portalas politico.eu tarp galimų kandidatų jo vietai užimti mini ir kadenciją baigusią Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Dalia Grybauskaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Beniušis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Beniušis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Vilpišauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Vilpišauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Juknevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Lingė.<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>M.Aleksos nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>M.Aleksos nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 8:06 PM

„Žinių radijo“ laidoje politikai ir ekspertai įvertino, kiek reali yra tokia galimybė ir ką ji reikštų Lietuvai.

Svarbu burti aljansus

Europarlamentarė, buvusi NATO parlamentinės asamblėjos prezidentė Rasa Juknevičienė įsitikinusi, kad Dalia Grybauskaitė galėtų būti gera NATO generalinė sekretorė.

„Vien tai, kad Lietuva turi tokio kalibro politikų, kurie yra svarstomi arba bent iškeliami kaip galimi svarstyti politikai, jau yra didelis mūsų pastarųjų dešimtmečių laimėjimas“, – „Žinių radijo“ laidos metu kalbėjo R.Juknevičienė.

Vis dėlto, R.Juknevičienė pabrėžia, kad konkurencija dėl šios pozicijos yra didžiulė. Politikė teigė Europos Parlamente jaučianti nuotaikas, kad atėjo laikas šias pareigas užimti moteriai.

„Dėl geografijos, manau, kad jei ne šį kartą, tai dar kitą kartą tikrai ateis laikas ir šio regiono atstovams“, – kalbėjo parlamentarė.

Anot R.Juknevičienės, sprendimą dėl NATO vadovo priims šalys narės, todėl labai svarbu burti aljansus, kalbėtis su daug įtakos turinčiomis didžiosiomis valstybėmis.

Prisimena griežtus pasisakymus

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Ramūnas Vilpišauskas kalbėjo, kad šios pareigos – labai svarbios, o narystės tiek Europos Sąjungoje, tiek NATO Lietuvai yra vienos svarbiausių siekiant įgyvendinti savo nacionalinius interesus.

Vis dėlto, R.Vilpišauskas neatmeta, kad D.Grybauskaitės pasisakymai apie Rusiją kaip apie teroristinę valstybę gali apriboti jos galimybes vadovauti NATO.

„Iš tiesų jos vykdyta politika ir kai kurie pasisakymai Rusijos režimo atžvilgiu Europos šalyse sukėlė įvairių diskusijų. Man pačiam teko girdėti Prancūzijos diplomatų komentarus, tarp kurių ir buvo kažkas panašaus į tai, kad poniai D.Grybauskaitei gali būti sudėtinga turėti galimybę vadovauti tarptautinei organizacijai dėl tokių pasisakymų.

Kai kurių šalių požiūriu, tai gali rodyti pernelyg kategorišką poziciją ir nenorą veikti kaip telkiančiai, kompromisų ieškančiai asmenybei, vadovaujant tarptautinei organizacijai. Tai turbūt yra vienas iš klausimų, šalia kitų, kuris bus svarstomas galvojant apie jos kandidatūrą vadovauti NATO“, – įvertino R.Vilpišauskas.

Anot R.Vilpišausko, straipsnyje kaip galima kandidatė išskiriama buvusi Kroatijos vadovė Kolinda Grabar-Kitarovic turi panašias galimybes, kaip ir D.Grybauskaitė. Tuo metu buvusiai Jungtinės Karalystės (JK) ministrei pirmininkei Theresai May koją pakišti galėtų ne itin sėkmingas premjeravimas.

Seimo narys, buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė teigė, kad D.Grybauskaitės balsas buvo girdimas ne tik tarp politikų ar tarptautiniuose forumuose – anot politiko, prezidentę vertino ir užsienio žiniasklaida.

M.Lingė įsitikinęs, kad aštresnė retorika Rusijos režimo atžvilgiu D.Grybauskaitės galimybėms nesutrukdytų.

„Aštresnės užimtos pozicijos kartais nevienareikšmiškai sutinkamos ir šalies viduje, ir tarptautinėje bendruomenėje, bet jos visada turėdavo labai aiškų motyvą, kodėl tokia pozicija užimama. Pirmiausiai buvo atstovaujama ir atsiremiama į šalies nacionalinius interesus – jie būdavo prioritetas, siekiant, kad mūsų balsas būtų išgirstas“, – kalbėjo jis.

Buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, atsakydamas, kokią reikšmę šalies saugumui turėtų Lietuvos atstovo užimamos NATO pareigos, pabrėžė, kad organizacija veikia kolektyviai.

„Tai yra kolektyvinio saugumo organizacija, stipriausias pasaulyje politinis karinis aljansas, ir jis veikia kolektyviai. Kažkuri asmenybė, kad ir kokia ji būtų, ji tikrai nelemia kažkurios atskiros šalies sėkmę ar nesėkmę. Ir čia nėra išimtis.

Žinoma, turint tokią aukštą poziciją, matomumas yra didelis, bet mūsų saugumas priklauso nuo viso aljanso pajėgumo ir saugumo“, – kalbėjo L.Linkevičius.

L.Linkevičius pabrėžia, kad NATO generalinis sekretorius atstovauja aljansui tarptautinėje arenoje, tačiau nelemia aljanso politikos, pats nepriiminėja sprendimų ir net nedalyvauja balsavime. Balsavime dalyvauja 30 aljanso narių, ir tik vieningai balsuojant priimamas vienoks ar kitoks sprendimas.

Šansų nėra daug

Tuo metu portalo 15min.lt vyriausiasis redaktorius ir naujienų agentūros „BNS“ direktorius Vaidotas Beniušis teigia, kad diskusija dėl D.Grybauskaitės galimybių tapti NATO vadove kilo tik dėl to, kad vieno Briuselio leidinio žurnalistai įvardijo ją tarp potencialių kandidatų.

„Turbūt verta pripažinti, kad šiame etape tų šansų nėra daug“, – laidos metu kalbėjo V.Beniušis.

Anot jo, D.Grybauskaitė kaip kandidatė išskirta dėl kelių pagrindinių dalykų – lyties, regiono ir patirties.

„Tikrai nėra pagrindo kalbėti, kad jos šansai šiuo metu būtų dideli. Vis tiek tam reikėtų suburti didelę, plačią koaliciją. Apskritai, NATO turbūt kiltų klausimas, ar Lietuvos valstybės karinis potencialas, indėlis yra pakankamas tam, kad ši šalis deleguotų kandidatą“, – abejojo žurnalistas.

V.Beniušis pabrėžia, kad generalinis sekretorius visų pirma yra moderatorius tarp skirtingų šalių.

„Žinome, kad ne visame NATO, ypač Vakarų Europoje, požiūris į Rusiją yra toks pats, kaip Lietuvoje, todėl irgi gali kilti klausimų, ar sugebėtų atstovas iš Lietuvos sąžiningai moderuoti ir derinti visų šalių pozicijas“, – įvertino V.Beniušis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.