A. Bilotaitė su S. Cichanouskaja aptarė neteisėtos migracijos krizę

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere S. Cichanouskaja ir aptarė neteisėtos migracijos krizę, su kuria pastaraisiais mėnesiais susiduria Lietuva.

Agnė Bilotaitė, Sviatlana Cichanouskaja.<br>VRM nuotr.
Agnė Bilotaitė, Sviatlana Cichanouskaja.<br>VRM nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>VRM nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja.<br>VRM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vidaus reikalų ministerija

Aug 19, 2021, 7:53 PM

„Neteisėta migracija – tai hibridinė ataka, kurią Lukašenkos režimas naudoja prieš Lietuvą, o dabar dar ir prieš Latviją bei Lenkiją. Ši agresija, kaip ir situacija pačioje Baltarusijoje, kurioje vis dar yra tūkstančiai sulaikytų politinių oponentų, yra netoleruotina. Mes turime užtikrinti ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos Sąjungos (ES) išorės sienų saugumą. Kaimyninės šalies veiksmai neprognozuojami, todėl turime turėti nuolatinę parengtį“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Ji taip pat pažymėjo, kad Lietuva remia ir rems Baltarusijos opoziciją, kad S. Cichanouskajos lyderystė ir veikla tarptautiniu mastu labai svarbi, ir linkėjo ryžto, taip pat energijos tęsiant darbus.

S. Cichanouskaja teigė, kad dažnai girdinti klausimą, kaip ji vertina migracijos situaciją ir jos suvaldymo priemones, taikomas Lietuvoje. „Problema yra režimas, o ne Lietuvos veiksmai. Režimas naudoja dezinformaciją ir piktnaudžiauja demokratiniais mechanizmais. Lukašenkos tikslas – nukreipti dėmesį nuo įvykių Baltarusijoje į migraciją. Tai turi sulaukti stipraus politinio, diplomatinio ir finansinio atsako“, – teigė S. Cichanouskaja.

Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirto 4 134 migrantai. Tai yra 55 kartus daugiau nei 2020 metais. Susitikimo metu vidaus reikalų ministrė pristatė naujausias priemones, kurių ėmėsi Lietuva situacijai stabilizuoti. Nuo rugpjūčio 2 dienos migrantai gali kirsti valstybės sieną tik per pasienio kontrolės punktus.

Padėtis vis dar kelia nerimą, tačiau pradėjus taikyti minėtą priemonę pastebima teigiamų požymių, sumažėjo neteisėtai kertančių Lietuvos–Baltarusijos sieną asmenų skaičius.

Be to, Lietuva yra patvirtinusi savanoriško migrantų grįžimo tvarką. Nuo šiol pagal šią tvarką neteisėtiems migrantams, kurie pareiškia norą grįžti į savo šalį, Migracijos departamentas gali teikti finansinę paramą savanoriškai grįžti į tėvynę, jeigu jie pateikia tokį prašymą ir bendradarbiauja su institucijomis. Lietuva kelia ir ES teisės aktų dėl sienos apsaugos, migracijos ir prieglobsčio keitimo klausimą. Ministrės teigimu, ES teisinis reguliavimas turi atliepti naująją realybę.

Ministrė pažymėjo, kad nors Lietuva taiko naujas sienos apsaugos priemones, tačiau Baltarusijos piliečiams galimybė prašyti prieglobsčio užtikrinama. Nuo rugpjūčio 3 dienos prieglobsčio Lietuvoje paprašė 9 Baltarusijos piliečiai, valstybės sieną kirtę neteisėtai.

Baltarusijos opozicijos lyderė aktyviai domėjosi, kokios pagalbos šiuo metu reikia Lietuvai.

Paklausta, kaip Baltarusijos visuomenė vertina informaciją apie migracijos situaciją ir migrantus pačioje Baltarusijoje, S. Cichanouskaja pažymėjo, kad tai nėra didžiausia problema visuomenei, nes šiuo metu Baltarusijos piliečiai turi svarbiausią užduotį – išgyventi represijas.

Lietuva, pernai Baltarusijoje įvykus nedemokratiniams rinkimams, nuolat glaudžiai bendradarbiauja su šios šalies opozicija ir aktyviai kovoja už žmonių, kurie šiuo metu Baltarusijoje persekiojami, teises.

Nuo praėjusių metų rugpjūčio mėnesio į Lietuvą leidžiama atvykti Baltarusijos piliečiams dėl ypatingų humanitarinių priežasčių. Šiuo metu vidaus reikalų ministro įsakymu yra išduoti 834 leidimai Baltarusijos piliečiams atvykti į Lietuvos Respubliką ypatingais humanitariniais tikslais, iš jų 390 Baltarusijos piliečių jau yra Lietuvoje, o prieglobsčio pasiprašė 206 asmenys. Apie 26 tūkstančiai Baltarusijos piliečių turi leidimus laikinai gyventi Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.