Pateikė daugiau detalių apie tragišką ugniagesio žūtį: šalia buvę kolegos nesugebėjo sustabdyti kraujavimo

Po to, kai pasienyje su Baltarusija rengiantis montuoti vadinamąją koncertiną antradienį mirtinai susižalojo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pareigūnas, nuspręsta imtis papildomų saugumo priemonių, trečiadienį pranešė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

S.Greičius neslėpė, kad ugniagesių bendruomenė yra sukrėsta kolegos žūties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Greičius neslėpė, kad ugniagesių bendruomenė yra sukrėsta kolegos žūties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
PAGD vadovas Saulius Greičius.<br>T.Bauro nuotr.
PAGD vadovas Saulius Greičius.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Koncertinos tiesimo darbai pasienyje su Baltarusija.<br>Vyr. eil. Žanos Ruseckaitės nuotr.
Koncertinos tiesimo darbai pasienyje su Baltarusija.<br>Vyr. eil. Žanos Ruseckaitės nuotr.
Koncertinos tiesimo darbai pasienyje su Baltarusija.<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Koncertinos tiesimo darbai pasienyje su Baltarusija.<br>Lietuvos kariuomenės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 1, 2021, 1:25 PM, atnaujinta Sep 1, 2021, 5:03 PM

„Mūsų pagrindinis tikslas – imtis visų įmanomų priemonių, kad pareigūnai, kurie tiesia koncertiną, vykdo šiuos labai svarbius darbus, jaustųsi saugūs. Ši tvora yra mūsų valstybės ir visos Europos Sąjungos gynybinė siena ir mes turime padaryti viską, kad ji būtų pastatyta, o pareigūnai, statantys šią sieną, būtų saugūs.

Todėl šiandien po pasitarimo mes priėmėme sprendimus, kad koncertina bus statoma ir toliau, bet bus atsižvelgta į tai, jog papildomai bus pastiprinta apsauga, saugos dalykai, pirmiausia, susiję su medicinine pagalba, paramedikų darbu. Šiuo metu paramedikai užkardose jau budi, budi mobilios komandos, bet stiprinsime koordinavimą“, – tvirtino A.Bilotaitė.

Ministrė pareiškė užuojautą žuvusio ugniagesio artimiesiems bei davė jiems pažadą.

„Vykdant nepaprastai svarbią misiją statant fizinį barjerą, vakar įvyko skaudi nelaimė. Per nelaimingą atsitikimą žuvo pareigūnas. Pareigūnas, garbingai tarnavęs tėvynės labui, turėjęs didžiulę patirtį, sąžiningas, stropus, pareigingas, kuriam pareiga savo šaliai buvo svarbiausia. Reiškiu nuoširdžią užuojautą tiek šeimos nariams, tiek bendruomenei, bendražygiams.

Noriu patikinti, kad parama, kuri priklauso pagal mūsų statutą, tai yra 93 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio vidutinė darbo išmoka šeimai ir šeimos nariams bus išmokėta“, – nurodė ji.

A.Bilotaitė taip pat pridūrė, kad bus pasirūpinta ir laidojimo išlaidomis: „Tai yra mūsų pareiga. Suprantame, kad šitie materialiniai dalykai, šitos kompensacijos tikrai negali kompensuoti to širdies skausmo ir netekties, bet tikimės, kad tai bus nors nedidelis, bet kažkoks kompensavimas šioje nelaimėje.“

Šiuo metu dėl nelaimės atliekamas ikiteisminis tyrimas, taip pat pradėtas tarnybinis patikrinimas. „Šiuo metu dėl šio atvejo vyksta ikiteisminis tyrimas, taip pat vyksta tarnybinis patikrinimas, ir tikimės, kad pasibaigus jiems, turėsime daugiau informacijos ir žinosime daugiau aplinkybių“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Vietoje buvusiems kolegoms prireikė psichologų pagalbos

PAGD vadovas Saulius Greičius pasakojo, kad nelaimė įvyko antradienį ryte, „todėl nebūtų galima sakyti, jog tai buvo nuovargis ar kokios kitos priežastys“. Jis pats tuo metu buvo komandiruotėje Estijoje, tačiau, sužinojęs apie ilgamečio darbuotojo žūtį, iškart ją nutraukė ir grįžo į Lietuvą.

S.Greičius neslėpė, kad ugniagesių bendruomenė yra sukrėsta kolegos žūties. Vietoje buvusiems ir padėti bandžiusiems darbuotojams prireikė ir psichologinės pagalbos.

„Nepaprastai apmaudus atvejis, kada ir greta buvę kolegos, kurie žino, kaip suteikti pagalbą, kurie yra ne kartą gelbėję kitų gyvybes, tiesiog nesugebėjo sustabdyti kraujavimo. Turbūt toks sužeidimas gali pasitaikyti vienas iš milijono, kai yra neįmanoma nieko padaryti praktiškai. Net ir mūsų darbuotojams prireikė psichologų pagalbos“, – apgailestavo jis.

Po šios nelaimės PAGD atstovai susitiko su žuvusiojo šeima, pareiškė užuojautą. „Deja, bet žmogaus sugrąžinti mes negalime“, – su liūdesiu konstatavo PAGD vadovas.

„Labai tikimės susitelkimo ir supratimo mūsų bendruomenės. Be abejo, suteiksime visą įmanomą pagalbą šeimai ir artimiesiems“, – patikino S.Greičius.

PAGD vadovas sakė žinąs, tačiau negalįs atsakyti, po kurio laiko į nelaimės vietą atvyko greitoji pagalba ir kokiu atstumu nuo incidento vietos buvo kolegos, nes šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas. 

„Policija apklausė visus liudininkus ir šalia buvusius dalyvius. Pasibaigus tyrimui į visus tuos klausimus bus atsakyta išsamiai“, – aiškino S.Greičius.

Šiuo metu prie koncertinos tiesimo dirba 45–46 ugniagesiai gelbėtojai. Planuojama, kad ugniagesiai gelbėtojai toliau statys koncertiną, tam pritarė ir Ugniagesių gelbėtojų profesinė sąjunga. Anot Krašto apsaugos ministerijos, nuo šiol pasienio ruožuose budės paramedikai.

Šiuo metu pagrindiniai koncertinos statymo darbai vyksta Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos pasienio rinktinės Aleksandro Barausko užkardos pasienio ruože. Čia dirba kariuomenė, PAGD pareigūnai ir privati bendrovė, laimėjusi konkursą. 

Padėti nesuspėjo

Kaip trečiadienį pranešė Policijos departamentas, rugpjūčio 31 d. apie 9 val. 55 min. Varėnos r., Kalvių kaime, pasienio ruože, grandininiu pjūklu susižalojo tarnybos metu uniformuotas Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesys gelbėtojas Egidijus Karla, kuris įvykio vietoje mirė.

Neoficialiais lrytas.lt duomenimis, ugniagesį galėjo sužaloti trūkusi pjūklo grandinė. Nutrūkusi ji pataikė į pjūklą laikiusį vyrą ir jį mirtinai sužalojo. Greta buvę kiti ugniagesiai kolegai bandė padėti, vėliau jį dar bandė gelbėti ir atvykę greitosios pagalbos medikai, tačiau sužalojimai buvo per sunkūs.

Kaip jau skelbė lrytas.lt, ugniagesys žuvo ruošdamas vietą pjaunančios vielos, vadinamosios koncertinos, turinčios stabdyti migrantų srautą iš Baltarusijos, tiesimui.

Žuvusysis dirbo Ignalinos gelbėjimo tarnyboje. Ugniagesiai iš įvairių Lietuvos regionų jau trečia savaitė pasienyje dirbo numatytus darbus. Šią savaitę pasienyje darbavosi Panevėžio valdybos ugniagesiai. Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnyba priklauso Panevėžio priešgaisrinei gelbėjimo valdybai.

Policija po nelaimės pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.