Seimas svarstys siūlymą keisti Probacijos tarnybos pavaldumą

Seimas svarstys siūlymą Probacijos tarnybą iš Kalėjimų departamento perduoti Teisingumo ministerijai.

Evelina Dobrovolska.<br>T.Bauro nuotr.
Evelina Dobrovolska.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2021, 6:55 PM

Pataisų paketą Seime šią savaitę pristačiusi teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska teigė, jog sustiprinus probacijos sistemą ji taps efektyvesnė, mažiau žmonių nusikals pakartotinai.

„Pro­jek­tų tiks­las yra Pro­ba­ci­jos tar­ny­bai su­teik­ti dau­giau au­to­no­miš­ku­mo, pa­kei­čiant jos pa­val­du­mą. (...) Per pas­ta­ruo­sius sep­ty­ne­rius metus be­veik tris kar­tus pa­dau­gė­jo nu­teis­tų­jų, ku­rie ke­liau­ja bū­tent į Pro­ba­ci­jos tar­ny­bą, o ne į įka­li­ni­mo įstai­gas, nuo 9 tūkst. iki 32 tūkst., aki­vaiz­du, kad šian­dien Pro­ba­ci­jos tar­ny­ba tu­rė­tų gau­ti au­to­no­miš­ku­mą“, – sakė ministrė.

Projektams po pateikimo pritarta už balsavus 65 parlamentarams ir 28 susilaikius, toliau juos svarstys Seimo komitetai.

Anot E. Dobrovolskos, 14-oje Europos Sąjungos valstybių probacijos tarnyboms suteikta daugiau galių ir bendradarbiavimas „su analogišku kaip Ka­lė­ji­mo de­par­ta­men­tas ar­ba ki­to­mis ins­ti­tu­ci­jo­mis yra grin­džia­mas ne sub­or­di­na­ci­ja, o ly­gia­ver­tės part­ne­rys­tės principu“.

Ministrė pažymėjo, kad Probacijos tarnybai tapus autonomiška ji pati spręs dėl resursų panaudojimo, specialistų įdarbinimo, ir galės „užsiimti tais asmenimis, kurie nekeliauja į įkalinimo įstaigas ir neturėtų į jas grįžti niekada“.

Šiuo metu Probacijos tarnyba yra pavaldi Kalėjimų departamentui.

Teisingumo ministerijos duomenimis, daugumoje Europos valstybių probacijos tarnybų valdymas yra Teisingumo ministerijų funkcija.

14-oje ES šalių probacijos tarnybos yra tiesiogiai pavaldžios Teisingumo ministerijai, šešiose valstybėse – kalėjimų administracijoms.

Kitose valstybėse šios tarnybos yra pavaldžios už vidaus reikalus atsakingai ministerijai, privačios arba pavaldžios teismams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.