Vyriausybė atšaukė advokatės V. Savickienės paskyrimą į Administracinių ginčų komisiją

Vyriausybė ketvirtadienį atšaukė ankstesnį savo sprendimą buvusią teisėją, dabar advokatę Vaivą Savickienę skirti Lietuvos administracinių ginčų komisijos Panevėžio apygardos skyriaus nare.

Vaiva Savickienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaiva Savickienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 4:26 PM, atnaujinta Feb 17, 2022, 4:41 PM

Tai padaryta, nes V. Savickienė atsisakė išsibraukti iš praktikuojančių advokatų sąrašo.

Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, tai prieštarauja įstatymo nuostatai, kad Administracinių ginčų komisijos narys pareigas gali eiti tik šioje komisijoje, taip pat dirbti mokslinį, pedagoginį ar kūrybinį darbą.

V. Savickienė sausio 19 dieną Vyriausybės nutarimu buvo paskirta Lietuvos administracinių ginčų komisijos Panevėžio apygardos skyriaus nare.

„Šis nutarimas turėjo įsigalioti nuo vasario 21 dienos, tačiau iki nutarimo įsigaliojimo paaiškėjo, kad V. Savickienė yra Lietuvos advokatūros viešai skelbiamame praktikuojančių advokatų sąraše ir raštu informavo Teisingumo ministeriją, kad, jos nuomone, praktikuojančio advokato statusas yra suderinamas su komisijos narių pareigomis. Tai yra išreikšta V. Savickienės valia neišsibraukti iš Lietuvos praktikuojančių advokatų sąrašo“, – per Vyriausybės posėdį ketvirtadienį sakė ministrė.

Apie Vyriausybės sprendimą V. Savickienė sužinojo iš BNS. Advokatė tvirtino, kad per atranką nekilo klausimų dėl jos darbo ir vėliau nebuvo aptarta situacija, jog ji turėtų išsibraukti iš praktikuojančių advokatų sąrašo. Juoba, kad, teisininkės žiniomis, komisijoje jau dirba asmuo, neišsibraukęs iš praktikuojančių advokatų sąrašo.

„Įstatymas numato, kad komisijos narys negali eiti kitų pareigų. Advokato darbas yra savotiškai specifinis, jis neužima jokių pareigų, jam niekas nemoka algos, aš galvoju, kad neprieštarauja (įstatymui – BNS)“, – sakė V. Savickienė.

Ji tvirtino taip pat negalinti staiga nutraukti advokatės veiklos, nes turi įsipareigojimų klientams.

„Nutraukti advokato darbą dėl dvejų metų yra visiška nesąmonė, juoba, kad yra bylų, paskirtų iki gruodžio mėnesio, kur turiu įsipareigojimų“, – tvirtino teisininkė.

Ji stebėjosi, kad įstatymas leidžia dirbti pedagoginį darbą, o advokato – ne.

„Keistas požiūris, juk žmonės gauna algą už pedagoginį darbą, skaito paskaitas, priklauso galbūt nuo universitetų vadovų, o advokatas kaip tik yra laisvos profesijos asmuo. Kaip čia gali prieštarauti įstatymui, nelabai suprantu. Juk sveiko proto advokatas niekada neims bylų, jeigu galvos, kad yra koks nors interesų konfliktas. O jeigu pakonsultuos kokioje nors šeimos byloje ar surašys ieškinį žmogui dėl žalos atlyginimo, man atrodo, neuždrausta verstis teisine praktika“, – svarstė V. Savickienė.

Ministrų kabinetas ketvirtadienį taip pat pavedė Lietuvos administracinių ginčų komisijos pirmininkui Žydrūnui Plytnikui patikrinti visus komisijos narius, ar jie neturi kitų darbų.

Pasak E. Dobrovolskos, jis iki kovo 21 dienos turi ištirti ir įvertinti, kokias pareigas eina, kokį kitą darbą dirba komisijos nariai, ar šios pareigos suderinamos su įstatymo reikalavimu.

Pagal protokolinį nutarimą, komisijos vadovas, esant pagrindui, turės atlikti tyrimą, siekiant nustatyti, ar padarytas šiurkštus darbo pareigų pažeidimas.

Lietuvos administracinių ginčų komisija tiria pavienių žmonių ir juridinių asmenų skundus, prašymus, kai ginčijami centrinių valstybės administravimo subjektų – ministerijų, departamentų, inspekcijų, tarnybų, komisijų ir kitų centrinių institucijų – tarnautojų ir pareigūnų priimti individualūs administraciniai aktai.

Komisija taip pat sprendžia ginčus, kai šios institucijos, jų tarnautojai ir pareigūnai vilkina tvarkyti žmonių reikalus viešojo administravimo srityje arba nesuteikia pareiškėjų prašomos ir jiems teiktinos informacijos.

Teritoriniai komisijos padaliniai veikia Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.