Nuolatinių nemokamą teisinę pagalbą teikiančių advokatų mažės

Teisingumo ministerija planuoja mažinti nuolatinių advokatų, teikiančių nemokamą valstybės garantuojamą teisinę pagalbą, skaičių, kartu teigia nemažinsianti galimybių samdyti daugiau advokatų jų prireikus.

Advokatai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Advokatai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 2:57 PM

Kaip trečiadienį pranešė Teisingumo ministerija, ministrė Evelina Dobrovolska pasirašė įsakymą, kuriuo atnaujino Advokatų, nuolat teikiančių antrinę teisinę pagalbą, konkurso nuostatus – juose valstybės garantuojamą teisinę pagalbą teikiančių advokatų skaičius nuo dabartinio 53 sumažintas iki 42.

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba (VGTP), pasak ministerijos, jau paskelbė konkursą naujų advokatų atrankai, baigiantis penkerių metų sutartims su ankstesniais teisininkais. Jie savo paslaugas turėtų pradėti teikti nuo liepos 1-osios.

„Atsižvelgiant į tai, kad pandemija pakoregavo nuolat dirbančių advokatų veiklos apimtį ir jų darbo metodus, nuolatinių advokatų skaičius sumažintas 11 advokatų“, – teigia ministerija

„Tai reiškia, kad VGTP turės daugiau galimybių pasirinkti tam tikros specializacijos ar specifinių žinių turinčius advokatus, galinčius geriau atliepti klientų poreikius ir užtikrinti aukštesnę jiems suteikiamos teisinės pagalbos kokybę“, – rašoma ministerijos pranešime spaudai.

Advokatų kandidatūras pirmą kartą atrinks tarpinstitucinė penkių narių komisija, sudaryta iš Teisingumo ministerijos, Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos ir Lietuvos advokatūros atstovų. Iki šiol visus advokatus atrinkdavo tik iš VGTP atstovų sudaryta komisija.

Pasak ministerijos, konkurso sąlygose atsisakius „perteklinio reikalavimo“ advokato veiklos stažui, bus sudarytos galimybės pretenduoti į valstybės garantuojamos teisinės pagalbos sistemą jauniems teisininkams.

„Sudarome prielaidas atrinkti motyvuotus ir profesionalius advokatus ir, tikiuosi, jog neseniai profesinę kelią pradėję advokatai aktyviai pasinaudos galimybe įnešti naujų kokybinių pokyčių į šią sistemą“, – tvirtina E. Dobrovolska.

Atrankoje galės dalyvauti ir šiuo metu nuolat antrinę teisinę pagalbą teikiantys advokatai. VGTP komisijai suteiks informaciją apie šių advokatų patirtį valstybės garantuojamos teisinės pagalbos sistemoje ir veiklos vertinimą.

Siekiant ir toliau didinti valstybės garantuojamos teisinės pagalbos kokybę, artimiausiu metu Teisingumo ministerija Vyriausybei žada teikti pasiūlymus dėl antrinę teisinę pagalbą teikiančių advokatų užmokesčio mokėjimo taisyklių pakeitimo.

Pasak ministerijos, tai sudarys sąlygas finansiškai motyvuoti kokybiškai paslaugas teikiančius advokatus, tam tikrais nustatytais pagrindais mažinant advokatui mokamą užmokestį dėl jo veiklos trūkumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.