Mirė menininko seksualiniu prievartavimu kaltintas Vilniaus kunigas, iškart pasirodė skirtingos versijos

Pernai apie vieno iš Vilniaus arkivyskupijos kunigų patirtą seksualinį išnaudojimą prabilusį menininką Denisą Kolomyckį pasiekė netikėta žinia – pradėjus baudžiamąjį procesą dėl dvasininko elgesio, jis netikėtai mirė.

 D.Kolomyckis<br> Lrytas.lt koliažas
 D.Kolomyckis<br> Lrytas.lt koliažas
Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas<br>T.Bauro nuotr.
Menininkas Denisas Kolomyckis.<br>A.Vasilenko nuotr.
Menininkas Denisas Kolomyckis.<br>A.Vasilenko nuotr.
Gintaras Grušas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintaras Grušas<br>V.Skaraičio nuotr.
 Bažnyčia<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
 Bažnyčia<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
 Bažnyčia<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Bažnyčia<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Romas Zabarauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Romas Zabarauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 14, 2022, 1:06 PM, atnaujinta Jul 15, 2022, 10:35 AM

Pasak D.Kolomyckio, bažnyčios atstovai jam prasitarė, kad kunigas nusižudė, tačiau arkivyskupas Gintaras Grušas pateikė kitą mirties priežastį – esą kunigas mirė dėl ligos. Menininkas svarsto, kad tikrąsias įvykio aplinkybes arkivyskupija bando nuslėpti.

Prisipažino prieš metus

Menininkas ir visuomenės veikėjas D.Kolomyckis savo išgyvenimais pasidalijo pernai vasarą – tuomet jis papasakojo, kad maždaug prieš 18 metų vienoje vasaros stovykloje, skirtoje remtinų šeimų vaikams, vienas iš kunigų jį seksualiai išnaudojo. Tuo metu D.Kolomyckiui buvo apie 10–12 metų.

Pasirodžius šiai informacijai, Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė portalui lrytas.lt buvo nurodžiusi, kad dėl šio atvejo pradėtas tyrimas, o jį atlikus medžiaga bus perduota į Vatikaną.

„Susisiekiama su asmeniu, kuris kreipėsi, jis kviečiamas pokalbiui su vietos vyskupo specialiai atvejui tirti paskirtais asmenimis. Pradedamas išankstinis tyrimas dėl konkretaus atvejo, kuris vyksta pagal nustatytą tvarką. Gavus skundą nukentėjusysis ar jo atstovas raginamas kreiptis į teisėsaugą, kad būtų pradėtas tyrimas, o jei įstatymai įpareigoja kitaip – į teisėsaugą dėl tyrimo kreipiasi pati vyskupija“, – tuomet aiškino Vilniaus arkivyskupijos kurijos atstovė.

Pasak jos, tokie atvejai bažnyčios bendruomenėje yra netoleruotini.

„Dar kartą galime tik pakartoti tiek Popiežiaus Pranciškaus, tiek Vilniaus arkivyskupo Gintaro Grušo išsakytą mintį: net ir vienas seksualinio išnaudojimo atvejis yra per daug. Kiekvienoje vyskupijoje yra paskirtas atsakingasis, tiriantis galimus seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius ir pažeidžiamus asmenis, įvykusius Bažnyčioje.

Asmenys, turintys pagrįstos informacijos ar patys patyrę seksualinę prievartą Bažnyčioje, yra kviečiami kreiptis į šiuos paskirtus tyrėjus bei teisėsaugos institucijas“, – situaciją pernai komentavo Ž.Peluritienė.

Mirties priežastys skirtingos

Visgi trečiadienį D.Kolomyckis pasidalijo netikėta ir skaudžia žinia – jam pranešta, kad prasidėjus baudžiamajam procesui minėtas kunigas nusižudė.

„Vakar vakare gavau skambutį iš Bažnyčios tribunolo – vieno iš kunigų, atsakingų už tyrimą dėl kunigo Alberto vykdytos seksualinės prievartos. Buvau pakviestas susitikti su arkivyskupu Gintaru Grušu.

Informavau, kad šiandien dėl kūrybinių įsipareigojimų turėsiu mėnesiui išskristi į Niujorką. Pokalbio metu kunigas apgailestavo ir pranešė, kad turbūt tuomet informaciją sužinosiu iš žiniasklaidos. Prašiau, kad vis dėl to prasitartų ir pasidalintų, ką turėsiu sužinoti.

Man pasakė, kad buvo pradėtas baudžiamasis procesas Bažnyčios teisme ir jam prasidėjus kunigas Albertas nusižudė. Šiandien savo kelionę atšaukiau ir susitikau su arkivyskupu Grušu. Buvau informuotas, kad tyrimas nutraukiamas dėl kunigo mirties“, – rašė D.Kolomyckis.

Tačiau, pasak jo, arkivyskupas teigė, kad tai buvo savalaikė mirtis, ir kunigas mirė dėl ligos, tad tikrąją nelaimės priežastį esą dabar bandoma nuslėpti.

Menininkas taip pat pabrėžė, kad dėl kunigo mirties aplinkybių arkivyskupija privalo imtis skubių veiksmų.

„Nuoširdžiai užjaučiu bendruomenės narius ir kunigo Alberto artimuosius. Amžiną atilsį. Ramybės aplinkiniams. Šita žinia mane palietė labai asmeniškai. Tiek informacijos srautas per šias dienas, tiek faktų netikslumas man sukėlė labai daug klausimų. Nors procesas yra pasibaigęs tragiškomis aplinkybėmis ir mirtimi, noriu kreiptis į arkivyskupijos atstovus ir teirautis: nepaisant kunigo mirties, ar bus tyrimo išvados, ir kokie prevenciniai procesai per šį laiką buvo priimti, kad tokios situacijos niekada nepasikartotų?

Tai, kad procesas tapo baudžiamuoju, nors ir Bažnyčios tribunole, o ne kitose institucijose, mano manymu patvirtina, kad buvo sėkmingai renkami įrodymai dėl kunigo veiksmų.

Man skaudu girdėti apie mirtį, bet taip pat skaudu girdėti, kad Bažnyčios atstovai meluoja – nes per šias dienas išgirdau skirtingą informaciją apie šios mirties aplinkybes. Arkiviskupo Gintaro Grušo šiandienos susitikimo metu kelis kartus pakartotas siūlymas priimti pagalbą taip pat privertė jaustis keistai. Vienintelė pagalba, kurios ieškojau – teisingumo įgyvendinimui ir užtikrinimui, kad tai nesikartos. Noriu paraginti visus nebijoti ir netylėti – tai labai svarbu“, – kalbėjo D.Kolomyckis.

Daugiau detalių pateiks vėliau

Vilniaus arkivyskupija trečiadienį apie kunigo mirtį paskelbė ir oficialiai išplatintame pranešime. Arkivyskupijos atstovė Ž.Peluritienė ketvirtadienį portalui lrytas.lt tvirtino, kad kunigo mirties priežastis iš tikrujų yra liga – tiesa, daugiau detalių apie šį įvykį ji žadėjo pateikti kitą savaitę.

„Telefonu tariantis dėl susitikimo su arkivyskupu, Denisui Kolomyckiui nebuvo pasakyta kunigo mirties priežastis. Galime dar kartą patvirtinti arkivyskupo suteiktą informaciją, kad kunigo mirties priežastis – sveikatos problemos, t.y. jis mirė dėl ligų.

Prašome gerbti mirusiojo artimuosius ir jų teisę atsisveikinti su mirusiuoju. Kitą informaciją dėl vykusių procesų galėsime suteikti ateinančią savaitę“, – teigė Ž.Peluritienė.

R.Zabarauskas: G.Grušas turėtų pasitraukti

Į šią situaciją netrukus sureagavo ir žmogaus teisių klausimais aktyviai pasisakantis režisierius Romas Zabarauskas.

„Kam meluoti? Nes savižudybė aiškiai meta šešėlį, jog kunigas išgyveno kaltės jausmą? Tikslas – bet kokia kaina plauti Bažnyčios reputaciją, taip pat ir seksualinę prievartą galimai vykdžiusio kunigo?

Pats savižudybės faktas – pilkoji Bažnyčios vertybių zona. Dar prieš keletą dešimtmečių Bažnyčia nevykdė laidojimo apeigų žmonėms, mirusiems dėl savižudybės, ką jau kalbėti apie tokį kunigo pasirinkimą. Tokios informacijos slėpimas nulemia laidotuvių eigą, tikinčiųjų bendruomenės reakcijas į Bažnyčią bei paties kunigo palikimą. Tai ne tas atvejis, kur sakytume – apie mirusius gerai arba nieko. Turime teisę žinoti tiesą“, – socialinio tinklo paskyroje teigė jis.

Pasak R.Zabarausko, arkivyskupas Gintaras Grušas turėtų prisiimti atsakomybę ir nedelsiant palikti savo pareigas.

„Bažnyčią visame pasaulyje krečiantys seksualinės prievartos skandalai įrodo, jog ši institucija dažnai tampa tikra pedofilų užuovėja. Tik tiesa ir atvirumas gali padėti šiai institucijai atgauti visuomenės pasitikėjimą, o ne melas ir bandymai slėpti savas nuodėmes“, – rašė režisierius.

Kaip jau skelbė lrytas.lt, D.Kolomyckis po ilgų metų parašė laišką Vilniaus arkivyskupijos kurijai ir smulkiai išdėstė, kaip su juo stovykloje elgėsi kunigas, pastaruoju metu tarnavęs Viršuliškėse esančioje Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijoje.

„Atrodo, galėjau kažką padaryti kitaip, pasakyti „ne“, bet to nepadariau. Todėl mane iki šiol kankino savigrauža“, – kalbėjo jis.

Kunigas esą visur vesdavosi jį kartu, o vakarais, kai berniukas jau gulėdavo lovoje, ateidavo prie jo ir glostydavo. Menininkas prisipažino, kad toks dvasininko elgesys iš pradžių jam nepasirodė netinkamas.

Atvirkščiai, dėmesio ir švelnumo stygių namuose jautusiam vaikui tuo metu atrodė, kad jis yra nepaprastas, išskirtinis, nes tapo ne kieno nors kito, o kunigo, gerbiamo žmogaus, numylėtiniu.

„Aš tuo labai džiaugiausi“, – sakė D.Kolomyckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.