Atomazga dėl pasipiktinimą sukėlusios signatarės Z. Šličytės kalbos Kovo 11-ąją: tyrimas nutraukiamas

Prokuroras nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl Kovo 11-osios Akto signatarų klubo deleguotos Zitos Šličytės kalbos Seime.

Zita Šličytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Zita Šličytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Zita Šličytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Zita Šličytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 1:01 PM, atnaujinta Sep 20, 2022, 2:07 PM

Kaip antradienį pranešė prokuratūra, ikiteisminis tyrimas dėl jos pasisakymo iškilmingame Kovo-11-osios minėjime nutrauktas konstatavus, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Pasak pranešimo, įvertinus kalbą, jos turinį ir kontekstą, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos specialisto pateiktą išvadą, nustatyta, kad nėra pakankamo nei faktinio, nei teisinio pagrindo teigti, kad Z. Šličytė galėjo siekti diskriminuoti žmonių grupę dėl seksualinės orientacijos bei viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą bei išsakė tikrovės neatitinkančią informaciją apie homoseksualius asmenis.

„Z. Šličytė, Lietuvos Respublikos Seime vykusio renginio metu sakydama kalbą, pasinaudojo Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinta saviraiškos laisve, išreiškė savo subjektyvią, nors ir kontraversišką, kritišką nuomonę apie tam tikrus Lietuvos politinius bei visuomeninius reiškinius“, – nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą nurodė prokuroras.

Jo vertinimu, tai, kad kalba buvo pasakyta viešo renginio metu ir pasiekė didelį žiūrovų skaičių, nesuteikia pagrindo konstatuoti, kad asmuo padarė veiksmą, užtraukiantį baudžiamąją atsakomybę.

Prokuratūra primena, kad ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas birželį, vykdant Vilniaus apygardos teismo nutartį. Ja buvo panaikinti Vilniaus miesto apylinkės teismo, Vilniaus apylinkės prokuratūros bei Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nutarimai atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga Z. Šličytė savo kalboje kritikavo valdžią, piktinosi „Lietuvos homoseksualizacija“, kalbėjo apie „pederastiją“.

Dėl to dalis parlamentarų ir svečių paliko Kovo 11-osios salę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų