„Raudona linija jau peržengta“: į Donbasą stebėti pseudoreferendumų išvyko Kremliaus gerbėja E. Švenčionienė

Už šnipinėjimą Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio bendražygė, itin prieštaringai vertinamos ir šiuo metu tiriamos organizacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ lyderė Erika Švenčionienė ir jos bendražygis Edikas Jagelavičius paskelbė esantys pusiaukelėje į Donbasą kaip ten penktadienį prasidėjusių pseudoreferendumų stebėtojai.

Tautos atstove save laikanti diktatūrų gerbėja dabar išsiruošė į Donbasą, kur kartu su dar vienu jos organizacijos atstovu esą stebės ten prasidėjusius pseudoreferendumus, kuriais Rusija siekia prisijungti okupuotas Ukrainos žemes.<br>Stop kadras
Tautos atstove save laikanti diktatūrų gerbėja dabar išsiruošė į Donbasą, kur kartu su dar vienu jos organizacijos atstovu esą stebės ten prasidėjusius pseudoreferendumus, kuriais Rusija siekia prisijungti okupuotas Ukrainos žemes.<br>Stop kadras
E.Švenčionienė.<br>Stop kadras
E.Švenčionienė.<br>Stop kadras
E.Švenčionienė.<br>T.Bauro nuotr.
E.Švenčionienė.<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 23, 2022, 1:02 PM, atnaujinta Sep 24, 2022, 4:10 PM

Be kita ko, su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka ne kartą susitikusi bei rugpjūčio pradžioje į Maskvą vykusi veikėja sako artimiausiomis savaitėmis vėl planuojanti kelionę į Rusiją, kur susitiks su šios šalies užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas tvirtina, kad šį kartą peržengtos visos raudonos linijos.

Sako esantys pakeliui į Donbasą

Maskvoje E.Švenčionienė paskutinį kartą lankėsi liepos mėnesį. Ten ji sudalyvavo Kremliaus propagandą skleidžiančioje laidoje, kur aiškino, esą Lietuvoje nėra demokratijos, o šalies valdžia – proamerikietiška ir nupirkta už svetimus pinigus.

Po tokių pasisakymų Generalinė prokuratūra kreipėsi į teismą su prašymu likviduoti asociaciją „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ kaip neteisėtai įsteigtą. Anot prokuratūros, asociacijos veikla yra priešinga Konstitucijai, kenkia valstybei. Bankas savo iniciatyva uždarė asociacijos sąskaitą.

Tautos atstove save laikanti diktatūrų gerbėja dabar išsiruošė į Donbasą, kur kartu su dar vienu jos organizacijos atstovu esą stebės ten prasidėjusius pseudoreferendumus, kuriais Rusija siekia prisijungti okupuotas Ukrainos žemes.

„Turime daug ką pasakyti, kadangi jau esame nukeliavę trečdalį kelio ir esame pakeliui į karo zoną. Tiesiog likimas mums davė šansą pabūti dviejų misijų dalyviais“, – socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše pranešė E.Švenčionienė.

Šalia jos vaizdo įraše sėdintis E.Jagelavičius pasakojo, kad jie jau „sėdi ant lagaminų“ ir vyksta stebėti „referendumų“ Donbase.

„Iš pradžių būsime referendumų stebėtojais. Ten, kaip žinia, keturiose srityse vyks referendumai, tai mes viską pamatysime savo akimis, įsitikinsime, ar tikrai žmonės ateis, ar sąžiningai prabalsuos. Ar tikrai nori žmonės tapti dalimi tos didžios šalies, tos didelės šalies, su kuria dabar Vakarai kariauja“, – aiškino E.Jagelavičius.

E.Švenčionienė tvirtino nuvykusi į Donbasą pirmiausia skubėsianti pasikalbėti su ten gyvenančiais žmonėmis, kad sužinotų, kokia yra tikroji jų padėtis, nes informacija Lietuvos žiniasklaidoje esą yra iškreipta.

„Tikėti jau nebegalima niekuo, nes informacinis karas šiai dienai yra antrasis karo frontas, kuris formuoja viso pasaulio gyventojų nuomonę, nuotaikas. Noriu, kad Lietuva gautų kiek įmanoma teisingesnę informaciją“, – kalbėjo ji.

Kremliaus gerbėjai pareiškė iš bičiulių sulaukę raginimų pasisaugoti, nes Ukrainoje jie – taikiniai numeris vienas.

„Sakė pasisaugokite, kadangi ten gali būti įvairios provokacijos, stipriai veikia įvairios ukrainiečių diversinės grupės, aišku, ne ukrainiečių, o NATO diversinės grupės. Tokie žmonės kaip mes ten esame taikiniai numeris vienas“, – sakė E.Jagelavičius.

Jis informavo, kad po pseudoreferendumų stebėjimo su E.Švenčioniene dar pasiliks Donbase padirbėti kaip karo žurnalistai.

„Dar pridursiu, kad po referendumų mes važiuosime kaip karo korespondentai į tuos karštus taškus ir filmuosime, be referendumo pateiksime jums ir kitokios medžiagos“, – paskelbtame vaizdo įraše dėstė E.Jagelavičius.

„Mes patys jaudinamės, laukiame savo kelionės tęsinio. Pranešime jums, kur mes esame ir kaip mums sekasi“, – pridūrė E.Švenčionienė.

NSGK pirmininkas: „Raudona linija jau tikrai peržengta“

NSGK pirmininkas, konservatorius L.Kasčiūnas įsitikinęs, kad šis E.Švenčionienės žingsnis jau peržengia visas raudonas linijas.

„Manau, kad šis atvejis jau yra ypatingai reikšmingas veikimo prieš mūsų valstybę kontekste. Šį jų vojažą reikėtų vertinti labai rimtai. Tai, ką jie daro jau tiek politiškai, tiek morališkai tikrai yra valstybės išdavystė. Raudona linija jau tikrai peržengta“, – portalui lrytas.lt komentavo L.Kasčiūnas.

Politikas atkreipė dėmesį, kad veiksmų čia imtis dabar turi teisėsaugos institucijos, nes, jo nuomone, išvyka į Donbasą veikėjai „pretenduoja bent į tris Baudžiamojo kodekso straipsnius“.

„Pagal Baudžiamąjį kodeksą tai yra traktuojama kaip pagalba kitai valstybei. Aišku, kaip mes puikiai suprantame, sprendimus priima teisėsaugos institucijos. Mano požiūriu, nebegalime traktuoti jų tik kaip kažkokių marginalų. Tai yra antivalstybinė veikla ir reikia imtis priemonių“, – ragino NSGK pirmininkas.

L.Kasčiūnas nesiryžo spėlioti, ar tokias antivalstybininkų keliones finansuoja pats Kremlius, tačiau jis pabrėžė, kad režimas puikiai išnaudoja šiuos žmones.

„Tai, kad jie visiškai dirba Rusijos informaciniam laukui ir yra jos išnaudojami, yra faktas. Mes dažnai juos vertiname kaip paprasčiausius marginalus, bet okupacijos metu marginalai gali tapti koloborantais, penktąja kolona, atlikti įvairias funkcijas, galbūt net tapti statytiniais, kai įvyksta agresija.

Kaip buvo ir 1940 metais, kai Komunistų partija irgi buvo laikoma marginalais, o atėjus rusams Lietuvoje ji tapo politiniu elitu. Tai irgi reikia įvertinti ir stabdyti tai ankstyvoje fazėje“, – sakė L.Kasčiūnas.

Primename, kad teisėsauga šiuo metu atlieka jau atlieka kelis ikiteisminius tyrimus, susijusius su organizacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ veikla.

Maskvos okupuotuose Ukrainos regionuose penktadienį prasidėjo balsavimas dėl prisijungimo prie Rusijos, kurį Kyjivas ir jo sąjungininkai pasmerkė kaip neteisėtą žemės užgrobimą.

Balsavimas keturiuose Ukrainos regionuose, kuriuos iš dalies ar visiškai kontroliuoja Rusijos kariuomenė, prasidėjo 8 val. Lietuvos laiku ir turi baigtis antradienį, pranešė rusų naujienų agentūros.

Kyjivo sąjungininkės Vakaruose pseudoreferendumus rytinėse Donecko ir Luhansko srityse, taip pat pietiniuose Chersono ir Zaporižios regionuose laiko fiktyviais ir pažadėjo paskelbti Maskvai naujų sankcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.