A. Lukašenkos režimui Baltarusijoje sulaikius Lietuvos pilietę – rimtas įspėjimas visiems tautiečiams

Pasklidus žiniai, kad šią savaitę dėl kaltinimų „ekstremizmu“ Baltarusijoje buvo sulaikyta Lietuvos pilietybę turinti mokytoja, buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pripažįsta, kad diktatūrinėse valstybėse kalbėtis įprasta teisine kalba yra ypač sudėtinga. Jis dar kartą ragino lietuvius labai gerai pagalvoti prieš planuojant vizitus į Lietuvai nedraugiškas valstybes.

 Baltarusijoje režimas greitai suima ne tik sau neįtinkančius žmones, bet ir gali tyčia bandyti sukelti provokaciją.<br> AP asociatyvi nuotr.
 Baltarusijoje režimas greitai suima ne tik sau neįtinkančius žmones, bet ir gali tyčia bandyti sukelti provokaciją.<br> AP asociatyvi nuotr.
Kalėjimas<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Kalėjimas<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Kalėjimas<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kalėjimas<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
A. Lukašenka<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Linas Linkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antrankiai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Antrankiai<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Lietuvos pasienis su Baltarusija
Lietuvos pasienis su Baltarusija
Lietuvos pasienis su Baltarusija<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos pasienis su Baltarusija<br>M.Patašiaus nuotr.
Antrankiai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Antrankiai<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Linas Linkevičius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Linas Linkevičius.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 7, 2022, 10:26 AM

Šią situaciją L.Linkevičius aptarė „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

Provokacijos auka gali tapti bet kas?

Ketvirtadienį buvo pranešta, kad šią savaitę dėl kaltinimų „ekstremizmu“ Baltarusijoje buvo sulaikyta Lietuvos pilietybę turinti mokytoja Jelena Cimbalist. Platformos „Telegram“ provyriausybiniuose kanaluose paskelbtame vaizdo įraše sulaikyta moteris pasakoja, kad yra Lietuvos pilietė ir dirba mokytoja vienoje Minsko mokyklų, prisipažįsta dukart dalyvavusi protesto akcijose, vykusiose po 2020 metais įvykusių prezidento rinkimų, ir skaitė „destruktyvių kanalų“ pranešimus.

Paklaustas, ar Užsienio reikalų ministerija apskritai gali ką nors padaryti, kad diktatoriškose valstybėse įkalinti Lietuvos piliečiai būtų išlaisvinti, L.Linkevičius pažymėjo, kad pirmiausia labai svarbu suprasti, jog Lietuvos ir Baltarusijos santykiai yra itin komplikuoti. Jis pridūrė, kad ir pati Baltarusija nesilaiko pačių svarbiausių įstatymų bei teisės normų.

„Visos tarptautinės normos irgi sudėtingai veikia – ta šalis, kaip žinia, nelabai paiso tos pačios tarptautinės teisės. Todėl ir bendravimas yra sudėtingas.

Žinoma, pirmiausia reikia gauti oficialią informaciją, kurios iki šiol vis dar nėra – yra žiniasklaidos pranešimai, ji pati, kaip pilietė, jeigu nori, turi teisę kreiptis, kad susitiktų su konsulu. Tokio kreipimosi nebuvo“, – pabrėžė buvęs užsienio reikalų ministras.

L.Linkevičius aiškino, kad kol kas Lietuva jokių detalių dėl sulaikytos mokytojos pateikti negali, ir priminė, jog visi Lietuvos piliečiai apskritai turėtų labai gerai pagalvoti prieš vykdami į nedraugišką valstybę.

„Tiesą sakant, ir pats sulaikymo faktas nėra patvirtintas oficialiai, nes ambasada išsiuntė notą, prašydama detalių, informacijos apie šį asmenį, bet to atsakymo irgi jokio nebuvo. Taigi yra sudėtinga.

Žinoma, visada maksimaliai stengiamasi gauti informaciją, ginti savo piliečių interesus, bet pirmiausia reikėtų padaryti išvadą, kad visi mūsų piliečiai, kurie dar tebevyksta į Baltarusiją įvairiais tikslais, turi suprasti, kad tikrai yra labai pažeidžiami, kad jie gali patekti į panašias pinkles ir tapti provokacijos aukomis.

Buvo įspėta jau turbūt ne kartą, kad mūsų žmonės būtų budrūs ir apskritai vengtų kelionių Baltarusiją, nes šiuo metu tą tikrai nesaugu daryti“, – tvirtino buvęs užsienio reikalų ministras.

Jis pridūrė, kad galimai sulaikytai Lietuvos pilietei susitikus su konsulu, informacijos Lietuva turėtų daugiau, tačiau susitikimas kol kas neįvyko.

2015 metais Rusija taip pat buvo sulaikiusi Lietuvos pilietį Aristidą Tamošaitį, kurį kaltino šnipinėjimu ir nuteisė 12 metų nelaisvės, tačiau į Lietuvą jis grįžo po vadinamųjų „šnipų mainų“ 2019-aisiais. Paklaustas, ar mainai yra būdas, kaip dar galima išlaisvinti žmogų, L.Linkevičius sutiko, kad teoriškai tokia galimybė egzistuoja, tačiau praktiškai ją įgyvendinti tikrai nelengva.

„Yra tokių atvejų, yra ir vadinamieji šnipų mainai, ir tikrai su diktatūromis yra kalbama. Žinome, kad yra ir JAV krepšinio žvaigždė, įkalinta Rusijoje – irgi sudėtingai aukščiausiu lygiu kalbamasi, gal tikimasi kažkokiu būdu išlaisvinti ar iškeisti į kažką.

Turime suprasti, kad tai nėra taip paprasta, kad tai būtų įprasta praktika ir būtų lengvai įgyvendinama“, – aiškino pašnekovas.

Pasak L.Linkevičiaus, Baltarusijoje yra bent apie 35 tūkstančius sulaikytų asmenų bei politinių kalinių, tačiau jų gali būti ir dar daugiau. Kadangi tai yra represinis režimas, manyti, kad Lietuvos pilietybė galėtų būti lengvinanti aplinkybė, anot jo, būtų klaidinga.

„Gal priešingai – žinant, kad ta šalis aktyviai dalyvauja agresijoje prieš Ukrainą, įvairios įtampos yra keliamos ir tokiose vietose, kur galbūt sunku ir tikėtis. Todėl įvairių provokacijų su mūsų piliečiais irgi gali būti, puikiai tą galime suprasti. Tam tikros spaudimo priemonės, šantažo priemonės, tai dialogai su valstybėmis, kurios neypatingai gerbia tarptautinę teisę, yra labai sudėtingi.

Tie oficialūs kanalai išnaudojami, kiek tai yra įmanoma, bet kažkokių vilčių suteikti tikrai nereikėtų. Tai ir šiuo atveju mes nežinome detalių ir aplinkybių, tai tik tos nuotrupos, kurios yra žiniasklaidoje. Todėl šiandien daugiau nieko pasakyti ir negalime, nes neturime jokios oficialios informacijos“, – tvirtino buvęs užsienio reikalų ministras.

Sulaikė Lietuvos pilietę

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, nepriklausoma Baltarusijos televizija „Belsat“ citavo vieną su Baltarusijos jėgos struktūromis susijusį „Telegram“ kanalą, kuris tvirtino, kad J.Cimbalist persikėlė į Baltarusiją 2011 metais. Ji kaltinama dalyvavimu protestuose ir destruktyvia veikla. Apie jos sulaikymą paskelbė ir teisių gynimo grupė „Viasna“.

Lietuvos ambasada Minske apie galimą Lietuvos pilietės sulaikymą oficialiai neinformuota. Pamačiusi šią žinią žiniasklaidoje, ji perdavė notą Baltarusijos atstovams, prašydama suteikti informacijos apie įvykio aplinkybes, BNS informavo užsienio reikalų ministro patarėja Paulina Levickytė.

Lietuvoje veikiančio Baltarusijos centro „Mūsų namai“ atstovė Olga Karač LRT televizijai sakė, kad mokytoja sulaikyta ne dėl to, jog, pavyzdžiui, buvo prisijungusi prie kokių nors grupių socialiniuose tinkluose, o „ji sulaikyta dėl to, kad yra Lietuvos pilietė“.

„Baltarusijos režimas ieško, kaip spausti Lietuvą, nes Lietuva laikosi principingos pozicijos ir A.Lukašenka nori bet kokia kaina parklupdyti Lietuvą, priversti derėtis, kalbėtis. Šiuo atveju daiktus reikia vadinti tikrais vardais: Jeleną Cimbalist Baltarusijos režimas paėmė įkaite, kad šantažuotų Lietuvą“, – sakė O.Karač.

2020 metų rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje paskelbus, kad rinkimus vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.