Prieš 3 metus narystę partijoje sustabdęs S. Šedbaras pripažįsta: iš lėto ruošiausi galimam darbui Konstituciniame Teisme

Lietuvos Aukščiausiajam Teismui pateikus parlamentaro Stasio Šedbaro kandidatūrą į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus, Seimo opozicija bei Prezidentūra suabejojo politiko tinkamumu eiti tokias pareigas. Nors pripažino, kad S. Šedbaras yra profesionalas ir turi daug patirties teisės srityje, politikai teigė, jog parlamentaras yra politiškai angažuotas.

Stasys Šedbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2022, 2:32 PM

Pasak šalies vadovo, toks paskyrimas galėtų tapti precedentu ateityje politizuoti KT darbą, o Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkui Sauliui Skverneliui teikiama kandidatūra priminė politinį paskyrimą.

Politinėje arenoje verdant karštoms diskusijoms, pats S. Šedbaras Eltai patvirtino, kad jau maždaug tris metus nebėra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys ir su partija nesisaisto.

„Jau daugiau kaip treji metai manęs nesieja niekas su Tėvynės Sąjunga“, – Eltai patvirtino politikas.

Anksčiau apie šį politiko sprendimą rašė portalas DELFI. Tada keletas parlamentaro kolegų teigė nežinoję apie S. Šedbaro narystės partijoje sustabdymą.

Pats parlamento Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas savo sprendimą grindė kitomis karjeros perspektyvomis. Tačiau kokiomis – nedetalizavo.

Visgi, penktadienį Eltai jis patikino žengęs tokį žingsnį, mat turėjo minčių apie kelią į KT.

„Jau tada iš lėto ruošiausi galimam darbui Konstituciniame Teisme – tokia svajonė buvo“, – pripažino jis.

Paklaustas, ar suspenduota narystė konservatorių partijoje galėjo tapti priežastimi jo kandidatūrai į KT teisėjus, S. Šedbaras tvirtino nežinąs visų argumentų, tačiau vylėsi, kad sprendimą lėmė jo kompetencija ir ilgametė patirtis.

„Tai buvo visiems viešai žinoma, tad šioje vietoje aš visiškai ramus todėl, kad aš jokių įsipareigojimų, jokių ryšių ir, atvirai pasakius, pakankamai gerai jaučiuosi – nesvarbu ar mane paskirs, ar nepaskirs, nes vis tiek viduje esu nepriklausomas teisininkas, buvęs teisėjas ir taip jaučiuosi. Man visai nesvarbu paskirs, nepaskirs. Aš tikrai geriau jaučiuosi būdamas nesusaistytas“, – aiškino jis.

Tuo metu klausiamas, ar parlamento mažumos atstovai ir Daukanto aikštė turėtų atsiimti savo žodžius dėl neva įvykusio politinio paskyrimo, S. Šedbaras teigė, jog kritikuoti yra opozicijos pareiga.

„Opozicijos yra tokia pareiga ir ar žinau, kad kai kurie opozicijos žmonės tikrai mane palaiko, bet viešai to nepasakys. (...) O Prezidentas, kaip mes žinome, visą laiką su opozicija dirba“, – nedaugžodžiavo TTK pirmininkas.

ELTA primena, kad trečiadienį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas Seimui pateikė S. Šedbaro kandidatūra į KT teisėjus.

Prezidentas G. Nausėda į šias pareigas pasiūlė teisininko Tomo Davulio kandidatūrą, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teisininko Aurelijaus Gutausko kandidatūrą.

KT sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai. Teisėjus skiria Seimas po lygiai iš kandidatų, kuriuos pateikia Prezidentas, Seimo Pirmininkas ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas. KT pirmininką iš šio teismo teisėjų skiria Seimas Prezidento teikimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.