Baltijos šalių parlamentarai diskutuoja, kaip kovoti su Rusijos dezinformacija

Apie Baltijos valstybių bendradarbiavimą žiniasklaidos srityje diskutuoja penktadienį Vilniuje susirinkę Baltijos Asamblėjos (BA) Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai.

Vytautas Juozapaitis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Juozapaitis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Juozapaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Juozapaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-02-03 11:11

Posėdyje kalbama apie kovą su dezinformacija, visuomenių atsparumo skatinimą, gebėjimo naudotis žiniasklaidos priemonėmis didinimą regione. Trijų šalių parlamentarai kalba ir apie tai, kaip karo prieš Ukrainą akivaizdoje kovoti su Rusijos dezinformacijos keliama grėsme.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis sako, kad į Baltijos valstybes nukreipta agresyvi Rusijos retorika nėra naujas reiškinys. „Rusija taip pat sukūrė painų suklastotų paskyrų socialinėje erdvėje tinklą, tačiau Baltijos valstybės, nors ir nėra visiškai apsaugotos nuo dezinformacijos, sukaupė patirties ir naudoja veiksmingus pasipriešinimo ir kovos metodus. Vis dėlto, pastangos didinti visuomenių atsparumą turi būti tęsiamos, todėl reikia, kad visos suinteresuotosios šalys nuolat bendradarbiautų ir taip kurtų daugiasluoksnį įvairius sektorius apimantį tinklą“,– sako Seimo Kultūros komiteto pirmininkas.

Jo teigimu, judant į priekį ir siekiant padėti kovoti su dezinformacijos keliama grėsme, labai svarbu remti pastangas, kuriomis siekiama užkirsti kelią dezinformavimo naratyvams ir griauti juos. „Svarbu rasti būdus, kaip skaidriai dirbti su socialine žiniasklaida ir technologijų platformomis, išnagrinėti, kaip viešosios komunikacijos dėka galima laiku skleisti informaciją reaguojant į tuos naratyvus ir pasiekti visus visuomenės segmentus,“ – pranešime žiniasklaidai sako politikas.

Jo teigimu, skaitytojui, kuris geba mąstyti kritiškai, bus kur kas mažiau galimybių pasiduoti manipuliacijai ir pasikliauti šališkais pranešimais.

Posėdžio dalyviai akcentavo, kad gebėjimas naudotis žiniasklaidos priemonėmis Baltijos valstybėse yra itin svarbus naršant informacinėje erdvėje ir ugdant įgūdžius, kurių reikia kritiškam informacijos įvertinimui. Jie kalba ir apie žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumo programas moksleiviams.

„Siekiant remti tvarių ir kritiškai vertinti pajėgių žiniasklaidos priemonių kūrimą, vartotojai turėtų būti kuo anksčiau skatinami ugdyti gebėjimą naudotis žiniasklaidos priemonėmis, į mokyklų mokymo programas įtraukiant žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumo iniciatyvas. Žiniasklaidos priemonėmis besinaudojančiam vartotojui, kuris geba mąstyti kritiškai, bus kur kas mažiau galimybių pasiduoti manipuliacijai ir pasikliauti šališkais pranešimais“,– sako V. Juozapaitis.

Baltijos Asamblėjos (BA) Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai taip pat diskutuoja apie šalių bendradarbiavimą kultūros ir švietimo srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.