Arūnas Dumalakas. Profesorius ir vėl barškins klavišais?

Apmaudu, bet barškins ne tais klavišais – ne muzikos instrumento. Seniai neteko girdėti M.K.Čiurlionio kūrinius atliekančio Vytauto Landsbergio. Pastarąjį kartą profesoriaus mini rečitalis skambėjo ar tik ne 2016-aisiais Druskininkuose.

Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 23, 2023, 11:24 AM

Užtai kompiuterio klavišais konservatorių patriarchas pastarosiomis dienomis barškina gana dažnai. Nustūmęs įvairių vertinimų keliančią poeziją į šalį, pakeisdamas ją toli gražu ne muzikiniais rečitaliais – „Atsiprašau“, „Mea culpa“, „Suklydau“.

Atsiprašyti V.Landsbergiui teko Gedimino Žiemelio už Vasario 16-ąją iš Signatarų namų balkonėlio pasakytą kalbą, kai paragino šį verslininką atsisakyti pelno Rusijoje ir paremti Ukrainą.

„Tai buvo pastaba pro šalį“, – antradienį interneto platybėse pripažino profesorius.

Mat G.Žiemelis nuo karo pradžios nebeturi verslų Rusijoje, daug ko neteko ir daug padėjo ukrainiečiams. Anot profesoriaus, jo kalbėjimas iš balkonėlio buvo dėl tokios informacijos stokos.

Prieš tai V.Landsbergiui teko atsiprašyti už homoseksualų ir pedofilų sugretinimą viename televizijos interviu.

Kritiką jam žėrė Laisvės partijos nariai teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius ir daugybė kitų.

„Niekada nesu smerkęs homoseksualių žmonių. Visada juos užstodavau. Mano keli žodžiai iš ilgo interviu interpretuojami neteisingai. Aš apgailestauju, kad ta interpretacija dabar eskaluojama ir dalį visuomenės tai skaudina“, – lyg nepatyręs politikas teisinosi V.Landsbergis.

Bet ir tai ne pabaiga. Valstiečių frakcija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Policijos departamentą su prašymu V.Landsbergio atžvilgiu pradėti administracinio nusižengimo teiseną dėl galimo valstybės pareigūno garbės ir orumo pažeminimo.

Skundas pateiktas dėl to, kad profesorius dabar jau buvusio Seimo nario Kristijonas Bartoševičiaus ikiteisminį tyrimą vykdančius asmenis viename naujienų portale pavadino čekistais.

Ar neteks dar kartą kompiuterio klavišais barškinti žodžio „atsiprašau“, tapusio naujo, labai netikėto profesoriaus žanro simboliu, persmelkiančiu net jo eiles: „Žinojimas mano/buvo ribotas./Tokis ir protas./O tegul niekas nemano,/kad šitas bičas/pučias, kručas“?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.